Sokkok, recesszió, válság: rendkívül borúlátó a Világbank a 2023-as évet illetően

2023. január 08. 10:27

Recesszióba zuhan a világgazdaság, ami különösen a kis államokat fogja majd érinteni.

2023. január 08. 10:27
null

A Világbank attól tart, hogy „további kedvezőtlen sokkok” 2023-ban recesszióba taszíthatják a világgazdaságot, ami különösen a kis államokat fogja majd érinteni. A figyelmeztetés a kedden megjelenő, „Globális gazdasági kilátások” című jelentés kivonatában olvasható, amely a csoport honlapján látható. 

A Világbank szerint még újabb válság nélkül is

ami a nagyon magas infláció megfékezését célzó szinkronizált politikai szigorítás, a romló pénzügyi feltételek és az ukrajnai orosz invázió okozta folyamatos zavarok miatt”.

„Sürgős globális és nemzeti erőfeszítésekre” van szükség egy ilyen visszaesés kockázatának, valamint a feltörekvő piaci és fejlődő gazdaságok (EMDE) adósságválságának mérséklésére, ahol a beruházások növekedése várhatóan az elmúlt két évtized átlaga alatt marad – mondta a washingtoni székhelyű intézet. 

„Létfontosságú, hogy az EMDE-k politikai döntéshozói biztosítsák, hogy minden költségvetési támogatás a sebezhető csoportokra összpontosuljon, hogy az inflációs várakozások jól lehorgonyzottak maradjanak, és hogy a pénzügyi rendszerek továbbra is ellenállóak maradjanak” – mondta.  

Hasonló követeléseket fogalmaztak meg a világ központi bankárai, agresszívan emelik a kamatlábakat az árnyomás enyhítése érdekében, miközben a kormányok az energiaköltségek visszafogásával támogatják a vállalkozásokat és a háztartásokat.

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója azzal a figyelmeztetéssel kezdte 2023-at, hogy

A világgazdaság egyharmada recesszióban lesz, mert az Egyesült Államok, az EU és Kína egyszerre lassul – mondta egy interjújában.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 10. 14:53
Még jó,hogy mi ebből is kimaradunk..Bástya et.megígérte..:)
Imre Debrecen
2023. január 09. 03:41
1.
Aerion
2023. január 08. 14:01
2023 során Európában rendkívül súlyos gazdasági helyzet alakul ki, amelynek negatív lakossági hatásai átütőek lesznek. Ez elkerülhetetlen. Nem lehet megakadályozni. Mindenki látja. Megy is rettegés, és ezúttal van is rá ok. Magyarországnak ki kell tartania. Nem tudom, hogy ez lehetséges lesz-e, de meg kell próbálnunk.
Aerion
2023. január 08. 11:10
Csakhogy ezt a társaságot nem a recesszió aggasztja, nem a gazdaság zsugorodása, a vállalkozások tőkekiszáradása és a lakosság elszegényedése, a családgazdaságok összeomlása, a hitelkonstrukciók bedőlése, hanem az, hogy milyen reakciókat vált ki mindez a tömegekből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!