Németország egyik vezető lapjában követel kárpótlást a nácik tetteiért a lengyel minisztererelnök

2023. január 11. 21:54

Mateusz Morawiecki szerint a nyilvánosság előtt alig ismert, hogy a „nácik mit tettek Lengyelország egészével”.

2023. január 11. 21:54
null

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök véleménycikket közölt a Spiegelben. Írását közösségi oldalán is megosztotta, melyhez kísérőszövegként megjegyezte: „a német társadalom jól tudja, mit tett a zsidókkal. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy

A lapnak írt vendégkommentárjában a lengyel kormányfő kifejtette, hogy miért kell Németországnak felelősséget vállalnia az okozott károkért.

„Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, európai partnereinkhez és természetesen Németországhoz fordulunk, hogy tudatosítsuk őket erről a problémáról” – zárta az ajánlóját Mateusz Morawiecki.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

Varsó becslései szerint a náci Németország által a második világháború során Lengyelországnak okozott veszteségek értéke eléri a 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot).
Mint arról lapunkban beszámoltunk, Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést.

Nyitókép: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. január 12. 17:54
Hetente háromszor hoz a mandi valamelyik analfabéta lengyeltől "kártérítés követelést". A lengyeleknek kellene az elrabolt területeket visszaadni és használatukért használati díjat fizetni. Amellett hangosan bocsánatot kérni a németellenes provokációk és gyilkosságok miatt 1935-1939 között.
nuknuk
2023. január 12. 12:32
"Német lap: A lengyel kormánypárt azért akar háborús kártérítést, mert kell nekik az ellenségkép". ---------------------------------------------------------------------------------- Tényleg? A németek a lengyelek barátai voltak? Most hallom először.
szemlelo
2023. január 12. 10:56
Az a helyzet, hogy még amikor 1970-ben Brandt kiegyezett a lengyelekkel és letérdelt Varsóban, akkor írták alá, hogy nem támasztanak egymással szemben kártérítési igényeket. Mert hogy Lengyelország igen nagy, volt német területeket kapott a 2. Vh. után. Persze, az oroszoktól nem kapta vissza Kelet-Lengyelországot, de az egy másik történet, ahhoz a németeknek semmi közük.
lendvaiildiko
2023. január 12. 08:14
E mögött nem az európát meggyongiteni torekvő erők állnak? Ha ehhez még a hülye finnek és svédek is beszállnának a buliba, akkor Európa északi fele lengyelestől, baltikumostól és U krajnástól egy 5-6 éves háborút is kiváltana. A végén úgy távoznanak Oroszországbol, mint Földi, vagy Napóleon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!