Se veled, se nélküled kapcsolatban van az EBESZ az oroszokkal

2022. december 02. 11:36

Az oroszok szerint elfogadhatatlan, hogy nem engedik Szergej Lavrov orosz külügyminisztert a szervezet ülésére.

2022. december 02. 11:36
null

Kétnapos ülést tart csütörtökön és pénteken a lengyelországi Lódz-ban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), ahova nem hívták meg Oroszországot, ugyanis a lengyelek szerint 

Szergej Lavrov rajta van azon listán, amellyel az EU megtiltotta egy sor orosz személyiség beutazását.

Moszkva úgy reagált, hogy a lépéssel a Nyugat szakadékba löki ily módon az EBESZ-t. Az osztrák Der Standard megjegyzi, az oroszok hónapok óta ellehetetlenítik a munkát az 57 államot tömörítő szövetségben, mivel a döntéseket csak egyhangúlag lehet elfogadni.

Mivel az oroszok nem fogadnak el semmit, így még nincs jövő évi költségvetés vagy program, azt sem tudni, ki lesz a soros elnök két év múlva, mert az észtek jelezték szándékukat, ebbe az oroszok valószínűleg nem fognak belemenni. Felvetődött, hogy Oroszországot ki kéne zárni, de Helga Maria Schmid főtitkár úgy reagált, ez lehetetlen, mert ilyen mechanizmus nincs az alapszabályban és a szervezet természeténél fogva eleve befogadó.

Nyitókép: RADOSLAW JOZWIAK / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2022. december 02. 15:13
Azért Lavrov túl értelmes, hogy engednék be bárhova is?
MZperXXL
2022. december 02. 14:56
"a szervezet természeténél fogva eleve befogadó" Mint az EU. Legyél tag, fizess, hajtsd végre valamennyi határozatunkat, de a dolgokba beleszólni nem engedünk.
Vakfolt
2022. december 02. 12:59
Nahát, mintha minden abba az irányba mutatna, hogy most már gecigyorsan meg kéne egyezni, hát nem fura?
khomeini
2022. december 02. 12:53
előbb-utóbb fognak találni egy hetes cikkelyt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!