Katonai szakértő: Önmegsemmisítő szerkezete volt a lengyel területre csapódott rakétának

2022. november 18. 21:45

Eddig nem ismert részletek derültek ki a lengyel területre becsapodó rakétáról a Hír TV műsorában.

2022. november 18. 21:45
null

A Hír TV Háború Ukrajnában című műsorának Boros Imre közgazdász és Vukics Ferenc katonai szakértő, a Nemzetvédelmi Szabadegyetem Alapítvány alapítója voltak. A beszélgetés során egy olyan részét érintették a keddi, lengyelországi rakétabecsapódásnak, amelyet még senki nem tárt fel. Kiderült milyen rakéták és hogyan találhatták el a lengyel területet.

Gantner Barnabás műsorvezető a beszélgetés legelején arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egy, hanem kettő rakéta csapódott be a hírek szerint. Majd azt a kérdést tette fel, hogy ezek a szerkezetek hogyan juthattak át a NATO légvédelmi rendszerén.

Ebből majdnem baj lett: így kerültük el a harmadik világháborút

Kedden kora este a rakéta-becsapódásról szóló első kósza Twitter-bejegyzések után egy lengyel kereskedelmi rádió riportja szólt részletesebben a történtekről. Ezzel nagyjából egy időben a brit bulvársajtóban, majd a német Welttől a CNN-ig és a BBC-ig a szeriőz hírmédiában is megjelent a hír.

Vukics Ferenc elsőként az emberi oldalt nevezte meg. A katonai szakértő itt ragadta meg az alkalmat, és fejezte ki részvétét azoknak a lengyel családoknak, akik a rakétabecsapódás során veszítették el hozzátartozójukat. Mahd azzal folytatta, hogy „azon is el kell talán gondolkodnunk, hogy ne engedjük meg azt, hogy a katonák halálához hasonlóan kezeljük a civilek halálát. (...)

– hangsúlyozta Vukics.

„Ők sem tudnak mindent lelőni”

Ezután a szakértő kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy „egy elég erős légvédelmi rendszer van telepítve az ukrán-lengyel határ mentén. De azért azzal tisztában kell lennünk, hogy mindent ők sem fognak tudni lelőni”. Vukics Ferenc nagy kérdés, hogy hogyan sikerült réseket megtalálni vagy pedig a felderítés mennyire volt sikeres. „Eddig azt tudjuk, hogy látták ezeket az eszközöket, és tudták, hogy a röppálya honnan indul ki. elég csak a bideni nyilatkozatra gondolni” – emlékeztetett. Ezt követően azt a kérdést tette fel, hogy hogy nem sikerült a lengyel lakosságot kiértesíteni, hogy nem szólaltak meg a szirénák.

Gantner Barnabás mindezek után elmondta, hogy SZ-300-as rakéta csapódott be Lengyelországban, amelynek van önmegsemmisítője. Miért nem oldott ki az önmegsemmisítője – hangzott el az újabb kérdés az incidens kapcsán.

Vukics Ferenc erre azt válaszolta, hogy „egy egyszerű RPG-7 rakétának is van önmegsemmisítője, 500 méter után megsemmisíti önmagát. (...)

(...) Az, hogy mindkettő egyszerre elveszítse a célt, akkor van benne egy automatikus mechanizmus, amely egy úgynevezett Maxwell-parancsot ad. Ennek az a lényege, hogy a lehető legmagasabbra menjen fel a rakéta, és ott semmisítse meg önmagát, annak érdekében, hogy nehogy polgári objektumok sérüljenek meg miatta” – magyarázta a szakértő.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2022. november 19. 11:28
Ezekben a raketakban az onmegsemmisito autamatika kikapcsolhatatlan.Raadasol szinte egy evszazad alatt sem romlik el.Ugy van beallitva,hogy a hatotav eleresekor inditja a raketa felrobbanasat mely lehet fuggoleges iranyban szamitva max 15 km amit a levego nyomas csokkenese szabalyoz.Amennyiben alacsonyan szallo legieszkoz kovetesere vetik vagy inditjak akkor kb 30 km nel amit par perc rep idonek szamit meg kell semmisulnie mert az automatika a legnyomas valtozast nam erzekelve ennyi ideig akkor a mechanikus szerkezet autonatikusan indul.A fold levego raketat alacsony roppalyan inditottak ugy hogy a foldi gravitacio hatasa miatt nem todta berepulni azt a tavot ami az onmegsemmisitesre elegendo lett volna.A kovetkeztetes az,hogy szandekos volt a cselekmeny szandekosan lett fold fold raketa a mas celra fejlesztett eszkozbol.
lutra
2022. november 19. 09:20
Az S-300-at az ukránok és az oroszok is használják földi célok leküzdésére is. Egyre valószínűbb, hogy most is ez történt, az ukránok direkt lengyel tanyát támadtak vele, csak arra nem számítottak, hogy a szorgos lengyel parasztok sötétedés után is dolgozni fognak. A képeken megállapítható, hogy a robbanás kráterét a 100 kg-os HE robbanófej okozta.
P. Savoiardes
2022. november 19. 08:46
Azért meg konteonak sem utolsó a valóság lehetősége..miszerint egy kellően erős indok kellett Amerikának, hogy a háttérben zajló USA vs orosz tárgyalások egy másodpercre se veszítsenek a lenduletukbol. Ehhez pedig a legrugalmasabb elszakadast választottak az ukranoktol. Jaj Vologya, ez most akkora hiba volt hogy ez így nemmmegy tovább, ennyi volt. Miközben bizonyosan dolgoztak ennek a rakétának a véletlen kilövésen és eltevedesen. És ugyanazzal a lendülettel már ki is elégítik a lengyel riadalom adta igényt, légvédelem és amerikai NATO csapatok lengyel határra való telepítése. Vagyis a ruszki amcsi megállapodás felsejlik, miszerint oké, fejezzük be ezt az ukrán meszarszeket, eddig visszamentek, mi lekapcsoljuk az ukránokat, de cserébe a lehető legközelebb, a lengyel területre tesszük azt a technikát amit nem akartatok Ukrajnában látni. Ezért érdemes naplót írni, hogy majd a dedunokaink akik lehet megtudják az igazságot, megítéljék mennyire voltunk reálisak vagy elvakitottak;)
bajai
2022. november 19. 08:27
Most már nagyon unalmas. Emberek haltak meg (a hadműveleti területeken kívül). Ilyenkor a minimum a bocsánatkérés, és komoly "jóvátétel" felajánlása. Visszacsinálni már nem lehet, de az érintett családokat segíteni kell! Emellett persze az is nagyon fontos, amiről szó van, a technikai részletek. Ki mit tett, tesz azért, hogy a jövőben ilyen ne legyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!