Der Spiegel: Mégiscsak elveszítheti az uniós milliárdokat Orbán Viktor

2022. november 22. 20:59

A lap informátorai szerint a Bizottság valószínűleg azt fogja javasolni, hogy több milliárd euróval csökkentsék a Magyarországnak járó támogatást.

2022. november 22. 20:59
null

A DER SPIEGEL című német lap arról számolt be kedden, hogy

A SPIEGEL információi szerint az ok, hogy Orbán Viktor kormányfő a jelek szerint megszegte az EU Bizottságának tett kulcsfontosságú ígéreteit.

Mint írták, következő fordulóba lép az Európai Unió Magyarországnak történő kifizetéseiről szóló vita. A SPIEGEL informátoraira hivatkozva azt írja, hogy a Bizottsága valószínűleg azt fogja javasolni a tagállamok tanácsának, hogy a Magyarországnak járó uniós támogatás több milliárd euróval csökkentsék.

A lap emlékeztetett, hogy nem is olyan régen még más volt a helyzet. Magyarország engedményeket ígért, miután az Európai Bizottság először aktiválta a jogállamiság védelmét szolgáló új költségvetési mechanizmust, és 7,5 milliárd euró támogatás megvonásával fenyegetőzött. Konkrétan 17 olyan intézkedésről volt szó, amellyel a magyar kormány széles körben fel tud lépni a korrupció és az  igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására érdekében.

Budapest megígérte, hogy minden intézkedést végrehajt. Emiatt valószínűtlennek tűnt, hogy a tagállamok tanácsa beleegyezne a 7,5 milliárd euró visszavonásába. Ehhez a 27 uniós tagállamból 15, az EU teljes lakosságának legalább 65 százalékát kitevő ország minősített többségére lenne szükség – ismertette a DER SPIEGEL.

„Szó sincs arról, hogy mind a 17 intézkedést teljesítenék”

Azonban a bennfentesek szerint, amit most Budapest benyújtott az EU Bizottságának, az „messze nem felel meg a megállapodásban foglaltaknak. Szó sincs arról, hogy mind a 17 intézkedést teljesítenék. Némelyik egyáltalán nem teljesül, másokból fontos információk hiányoznak” – idézte informátorait a német lap.

A kritikusok arra is rámutatnak, hogy még mind a 17 intézkedés teljes körű teljesítése sem változtatna alapvetően semmit a magyarországi helyzeten. Az EU Parlament egyik elemzése például nemrég azt állapította meg, hogy a 17 intézkedésből mindössze három lenne egyáltalán hatékony. Az összes többi vagy túl gyenge, vagy elégtelenül végrehajtott – vagy mindkettő – írta a lap.

Jövő héten kerül az uniós biztosok elé Magyarország ügye

A magyar ígéretek végső értékelésére várhatóan jövő szerdán kerül sor az uniós biztosok testületében. Nem valószínű azonban, hogy pozitív eredmény születik. Magyarország ráadásul már nem tud javítani a benyújtott dokumentáción, mivel a határidő november 19-e volt – tekintett a jövőbe a DER SPIEGEL.

A Bizottság egyértelmű szavazása esetén tehát a december 6-i uniós pénzügyminiszteri tanács még mindig dönthet a Magyarországgal szembeni szankciókról – annál is inkább, mert most állítólag olyan megfontolások is felmerültek, hogy a minősített többség esélyének növelése érdekében ismét enyhítsenek a büntetésen – magyarázták.

***

Kiszivárgott: érkezni fognak a zárolt EU-s összegek Magyarországra

Ma ülnek össze Brüsszelben az EU-s tagországok európai ügyekért felelős miniszterei, hogy megvitassák, teljesítette-e Magyarország a vállalásait annak érdekében, hogy megkapja az eddig zárolt uniós forrásokat.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 299 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. november 23. 15:19
Rendben... De miből fogja visszefizetni a felvett hitelt az eu????? Mert, hogy abban nem veszünk részt az tuti... Pár év múlva úgyis nettó befizetők lennénk. Adják az ukránoknak.... Majd meglátják milyen lesz az ukrán hála... (Mi tudjuk, hogy a rengeteg mindenért amit adtunk azért milyen hálát adtak...)
dezilluzionista
2022. november 23. 12:47
Rábasztunk.
Gábor67
2022. november 23. 11:19
Kár is erre a pénzre hajazni. Egy vasat sem fogunk kapni. Esetleg morzsákat. Ezt a pénzt már régen odaadták a demotratikus, korrupció mentes, jogállamnak Ukrajnának. A lengyelek miért nem kaptak?
masikhozzaszolo
2022. november 23. 11:02
A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy az Európai Bizottság a jövő héten jóváhagyhatja az uniós támogatást Magyarországnak. Van itt igen, meg van nem is. Az én tippem meg az, hogy ha van jóváhagyás, ha nincs, marad a lengyel módszer. Pénz nuku. A hülye törvények meg kellenek. De pénzadásra nem jók. Ahhoz árnyékkormány kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!