Kiszivárgott: érkezni fognak a zárolt EU-s összegek Magyarországra

2022. november 18. 11:17
Magyarország minden valószínűség szerint megkapja a neki járó uniós forrásokat.

Ma ülnek össze Brüsszelben az EU-s tagországok európai ügyekért felelős miniszterei, hogy megvitassák, teljesítette-e Magyarország a vállalásait annak érdekében, hogy megkapja az eddig zárolt uniós forrásokat. 

Bár a végleges döntés nem most fog születni, uniós tisztviselők a Reutersnek és a Politicónak is azt erősítették meg: Brüsszel még az idén feloldja a felzárkóztatási források 7,5 (illetve helyreállítási program 5,8 milliárd eurónyi) támogatásának zárolását, amelynek felfüggesztésére az Európai Bizottság tett javaslatot a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt. 

„Megkapják a pénzt, de komoly feltételekkel” – nyilatkozott a Reutersnek egy EU-tisztviselő, utalva arra, hogy a kormány által hozott tizenhét intézkedés, amelyet

az EB által megfogalmazott kritikákra válaszul hozott, folyamatos és időtálló lesz.

Ahogyan a lap fogalmazott: az összegeket át fogják utalni, de amennyiben Brüsszel problémát tapasztal a reformok végrehajtásával kapcsolatban, a jövőben is leállíthatja a pénzrészletek átutalását.

Jelen állás szerint a magyar kormány vállalásainak teljesüléséről a döntés november 29-én vagy 30-án fog megszületni, ám utána a pénzügyminiszterek bólintása is kell majd december 6-án, hogy az összegek valóban elinduljanak. „Reméljük, hogy az Európai Bizottság nem a politikai véleményekre, hanem a tényekre fog koncentrálni, és értékeli a megvalósítás folyamatát” – mondta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter.

A Politico ugyanakkor túszdiplomáciának aposztrofálta a jelenlegi helyzetet, azt sejtetve, hogy Magyarország azért nem szavazza meg a globális társasági adó minimumát és a 18 milliárd eurós rendkívüli segélycsomagot Ukrajnának, mert így próbálja revolverezni Brüsszelt, hogy utalja a neki járó uniós összegeket. 

Ahogyan a brüsszeli lap fogalmaz: a tét óriási, hiszen az EU óriási arcvesztésével járhat, ha nem tudja folyósítani Kijevnek a megígért összeget. A december 6-ai döntésen ugyanis

az Ukrajnának megszavazandó segélycsomagról és a Magyarországnak utalandó pénzekről is szavazniuk kell a jelenlévőknek,

ezért – a Politico szerint – még annak is óriási jelentősége van, hogy milyen sorrendben döntenek a napirendi pontokról a miniszterek. 

A kiszivárgott információk szerint tehát Navracsics Tibor reményei valóra válnak, és 

Magyarország megkapja az egyébként is neki járó forrásokat. 

Vannak, akik már előre átkozzák a szavazás pillanatát, és személyesen Ursula von der Leyent teszik felelőssé, amiért Magyarország hozzájut a pénzéhez. Az Európai Bizottságban a miniszteri döntéstől függetlenül még nagy vita várható, de a végeredményen az már nem fog változtatni.

A kiszivárgott információk ellenére az euró-forint árfolyam – egyelőre – nem mozog szignifikánsan. Ez két dologra utalhat: egyrészt a piaci szereplők megvárják a konkrét bejelentést; másrészt arra, hogy a forint jelenlegi árfolyamába a piac jobbára beárazta már a fentieket. A következő napokban, órákban kiderül, mi az igazság e téren.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 292 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semennyit. Olyan feltételeket teljesítünk, ami teljesen új lesz az EU-ban. Mondhatnám, ártani nem használ.
A brüsszeliták ott tévednek, hogy a két kérdést összefüggésbe hozzák egymással.

Brüsszel szavahihetetlen, bármikor leállíthatják a pénzek folyósítását. Van annyi korrupciós ügye a brüsszeli vezetőknek, hogy az EP végső esetben ezzel zsarolja meg őket. Kérdés, hogy milyen lapok vannak a magyar kormány kezében? Arra gondolok, nem volt véletlen, hogy az EP balliberális többsége, amely önmagát egyre magasabb polcra helyezné, a Pegasus ügy kapcsán már a magyar titkosszolgálat kártyáiba is bele akart látni. Valamiért nagyon szeretnék tudni, milyen információk vannak róluk és a magyar kollaboránsokról.

Az EU vezetőit az USA már régen hülyére vette. Sok mindent tudhatnak róluk, nagyon lefizethették őket, ha nyíltan szembe mennek Európa érdekeivel.

Illene kamatostól utalni!

Egy hete olvastam, hogy megváltoztatja a kormány a szélerőművek telepíthetőségét szabályozó törvényeket.
Azaz Schiffernek lesz igaza, kell az a pénz a leginkább német cégeknek, ezért átverték a döntéshozókon, hogy megadják a jogosan járó pénzeket, de egyből vissza is fognak menni ugyanoda, ahonnan jönnek.
Ennyit arról, hogy az EU-ban lehetnek versenyképes vállalkozások az új tagállamokban...

Az őket már nem érdekli, ha felépítik a ventilátorokat, tőlük azt csinálunk azokkal, amit akarunk.

Viszont a német szélerőmű-gyártás csődközeli helyzetben van, most úgy kell nekik minden megrendelés, mint egy falat kenyér...

A szélerőmű környéke elvszett föld a mi klímánkon különösen. Ez egy kicsi ország. A legnagyobb érték az elvontak után, mint egészség, szabadság, stb., maga a föld. Sem lakni, sem termelni azon a földön már nem lehet, ahol szélerőmű park van. Nagy terület, kevés áram.

Nagyon nem szeretem még az ötletet sem.

Igen, Orbán lop, a balliberális oldal selejt értelmiségének csak erre futja, miközben Orbán sorra nyeri a választásokat. Jó, te nem tartozol az értelmiséghez, de ettől függetlenül Te is egy ostoba Orbán fóbiás vagy. Milánóban az olasz barátaim többsége nagyra értékeli Orbán Viktor személyét, kormányzását.
Szóval beleragadtatok az Orbán lop szlogenbe, ami nevetséges, s ugyancsak nevetséges volt a Fidesz részéről a Gyurcsány takarodj felütés is. Erre időben rájöttek, váltottak, s megértették, hogy mit kíván az ország többsége.
De Ti örökös fáziskésésben vagytok, ami a kontraszelektált ellenzéki értelmiségnek, politikusoknak köszönhető. Te meg bégetsz hozzá, mert meghaladja képességeidet az ezen való túllépés.

Az EU egy lopós cigány, szüksége van a keleti pénzre, gázra, mert különben ráomlik az egész liberális kupleráj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés