A hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés az uniós biztos szerint

2022. november 04. 12:35

Breton szerint Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatók között a viselkedése miatt.

2022. november 04. 12:35
null

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az energiaárak megfékezését célzó önkéntes alapú közös földgázbeszerzés november vége előtt megkezdődhet. „A hónap végéig úgy gondolom, életbe léphet” – mondta az Európai Bizottság francia tagja a France2 közszolgálati televíziónak pénteken adott interjúban az energiaügyi miniszterek november 24-i találkozójára célozva. Thierry Breton üdvözölte, hogy a jövőbeni „önkéntes csoportos vásárlásokkal” –, amelyekről az Európai Tanács október 20-21-i ülésén született döntés – az Európai Unió „jelentősebb kapacitásokkal rendelkezik a szolgáltatókkal történő tárgyalásokhoz, s

A belső piacért felelős biztos a gáz szerinte most már észszerű árát illetően nyugodtnak mutatkozott. Emlékeztetett arra, hogy a gáz ára az augusztusi megawattóránként 320 eurós rekordról 100 euró körülire esett vissza. Azt is kiemelte, hogy a stratégiai tározók 95 százalékra töltöttek, amely meghaladja a kijelölt célokat. Az Európai Unió állam- és kormányfői októberi brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy a közös gázbeszerzést létesítik előnyben az Európai Unióban. A folyamathoz önkéntes alapon lehet csatlakozni, kivéve a tározók kötelező 15 százalékos minimum töltöttségét, amely kötelező marad 2023 telére.

Az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására egy új kiegészítő index kidolgozását is vállalta, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. A tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására is.    

„Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatóink között, véleményem szerint egy jó ideig, Vlagyimir Putyin viselkedése miatt” – mondta Thierry Breton. Hozzátette: „diverzifikáltuk a beszerzéseinket, Katarból, Norvégiából, sokat veszünk az Egyesült Államoktól is”. Az amerikai cseppfolyósított gáz magas árát illetően az uniós biztos kijelentette:

s jelezte, hogy a kérdésről hamarosan egyeztetések kezdődnek Washingtonnal.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. november 04. 23:33
"Breton szerint Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatók között a viselkedése miatt." :D :D :D Dehogy nem! :D :D Max. csak az EU-ban nem, de még az sem igaz! Mellesleg..., ezzel nem az oroszokkal baszik ki az EU, hanem saját magával, de ez egy másik történet! ;) :D :D :D
Kivűlálló
2022. november 04. 23:31
Most komolyan! Csak az EU parlamentben vannak ilyen ocsmány férgek? Olyan csúnyák (és még agyatlanok is), hogy szinte már megtestesült horror a kinézetük!
Kristály
2022. november 04. 20:30
Ezeket tényleg ki kellene lőni. Ezek a sátánisták tényleg Európa vesztét akarják
APA152
2022. november 04. 18:42
„nem normális négyszer annyit fizetni Európában azért, amit az Egyesült Államok termel”, Dehogynem. Hát megmondta Ursula : a szabadság árát meg kell fizetni. Akkor most miért nem akarjátok megfizetni ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!