Republikánus belharc: Donald Trump máris nekiment Ron DeSantisnak

2022. november 11. 10:31

A volt elnök „átlagos” kormányzónak nevezte potenciális vetélytársát, Ron DeSantist, akiből szerinte hiányzik a „lojalitás”, bár „jó a PR-ja”.

2022. november 11. 10:31
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Még le sem zárult a keddi amerikai félidős választás voksainak összesítése, még nem is lehet tényszerűen tudni, melyik oldalnak lesz többsége a szövetségi Kongresszus két házában, de

a republikánus oldalon máris elindult a nyílt vita és helyezkedés,

ami már a két év múlva esedékes elnökválasztás korai előjátéka.

Donald Trump volt elnök, aki az elmúlt két évben is megkerülhetetlen alakítója volt a republikánusok közéleti és személyzeti politikájának, rögtön magához ragadta a szót, és nekiment Ron DeSantis floridai republikánus kormányzónak.

Mint ismeretes, DeSantis hivatalban lévő kormányzóként mérettette meg magát a déli államban, és végül

közel 20 százalékpontot vert demokrata kihívójára

úgy, hogy korábbi évtizedekben Florida kiegyenlítettebb csatatérállam volt a választásokon.

 

DeSantist eddigi tevékenysége és legújabb sikere nyomán is sokan emlegetik úgy, mint a Republikánus Párt új reménységét, akinek akár már 2024-re is elnökjelölti ambíciói lehetnek. Erről DeSantis még nem nyilatkozott – a választás előtti értesülések szerint a politikus korábban attól tette függővé saját elindulását, hogy Donald Trump is bejelenti-e indulási szándékát vagy sem.

A keddi választás eredményei azonban nem feleltek meg az azt megelőző napok várakozásainak: nem történt meg egy nagy republikánus áttörés, és még jelen pillanatban, péntek déli órákban sem száz százalékig biztos, hogy a republikánusok meg tudják-e szerezni az egyik, pláne mindkét szövetségi törvényhozási házat.

Az amerikai jobboldalon e napokban sok kritika éri Trumpot,

mert sok esetben éppen az általa támogatott és kiemelt republikánus jelöltek buktak el egyes helyeken, akár eredetileg esélyesként vagy legalábbis komoly versengőként számolva velük. DeSantis sikere hozzájuk képest kiemelkedő – ami elvezetett a mostani, idejekorán kirobbant belső vitához.

A választás alakulása és saját felelőssége kapcsán Trump a minap azt nyilatkozta: „Azt gondolom, hogy ha nyernek, akkor engem illet minden dicséret, de ha veszítenek, akkor nem engem kell hibáztatni. Oké, de valószínűleg pont ennek az ellentéte lesz” – fogalmazott a volt elnök.

Ezt követően, csütörtök éjszaka Donald Trump keresetlen szavakkal ment neki Ron DeSantisnak. A floridai politikust „átlagos” kormányzónak nevezte, akiből szerinte hiányzik a „lojalitás”, bár „jó a PR-ja”.

Donald Trump egyúttal könnyűsúlyúnak is nevezte DeSantist,

aki a volt elnök szerint „kétségbeesett állapotban” kereste meg őt, amikor 2017-ben először indult a kormányzói székért.

Donald Trump úgy látja, ő maga segítette DeSantist a kormányzói székhez. „Ronnak alacsony támogatottsága, rossz közvélemény-kutatási adatai voltak, nem volt pénze, de azt mondta, ha támogatnám őt, akkor tudna nyerni” – fogalmazott a volt elnök, hozzátéve: „Helyrehoztam a kampányát, ami teljesen szét volt esve”.

Szellemesnek szánt szójátékkal Ron DeSanctimonious-nak (sanctimonious = szenteskedő) nevezte a republikánus politikust, aki szerinte játszmába kezdett, mert nem zárta ki azt, hogy elindulna az elnökségért. „A lojalitás és tisztesség szabályai szerint ez nem a jó válasz” – fogalmazott Trump.

A volt elnök pár napja még ennél is tovább ment, gyakorlatilag megfenyegetve DeSantist.

Kijelentette: kiteregeti riválisa szennyesét,

ha két év múlva indul az elnökválasztáson. Trump arról beszélt: „Komolyan sérülhet, ha elindul. Szerintem a szavazóknak nem tetszene és a pártnak sem lenne jó”. Trump azt is megüzente DeSantisnak, hogy olyan „dolgokat” fog elmondani az újságíróknak a floridai kormányzóról, „ami nem lesz túl hízelgő”.

A most 76 éves Donald Trump egyébként jövő keddre ígért egy nagy bejelentést – sokak szerint azt, hogy elindul a következő elnökválasztáson.

 

A Mandiner vitája a félidős választásról

 

Fotó: Eva Marie Uzcategui / AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2022. november 11. 19:28
trump egy conman, desantis 100x többet tett amerikáért kormányzóként mint trump elnökként...
18.0 fok
2022. november 11. 14:27
mondjuk az ostoba és betegesen nárcisztikus trumpnál bárki jobb, mint ez a desantis is. és ezt a repuk is tudják.
MaBaker
2022. november 11. 14:09
"Mint ismeretes, DeSantis hivatalban lévő kormányzóként mérettette meg magát a déli államban, és végül közel 20 százalékpontot vert demokrata kihívójára úgy, hogy korábbi évtizedekben Florida kiegyenlítettebb csatatérállam volt a választásokon." Ez történik, ha igazolványhoz kötik a szavazást, valamint korlátozzák a levélszavazatokat. Csalás nélkül a demokratáknak esélyük sem lenne.
Reszelő Aladár
2022. november 11. 12:46
Ezt le kell meccselniük házon belül. Ez már egyértelműen az elnök jelöltségért megy és ott nem ritkák az ilyen kiszólások a másik irányába. Valahol talán ezért is álságos az egész előválasztási szisztéma, mert előbb nyílt színen megalázzák és elküldik egymást a francba, majd hetekkel később egymást körbenyalva próbálnak szavazatokat tarhálni és végül pozíciót fogni az új adminisztrációban. Nem baj, nálunk is volt ilyen, de talán legközelebb már nem lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!