Jelentősen leszűkülhet Biden mozgástere, ha többségbe kerülnek a Republikánusok a szenátusban – Schaller-Baross Ernő a Mandinernek

2022. november 10. 17:51

Az amerikai elnök támogatottsága alacsony, a republikánus Ron DeSantis csaknem kétharmados győzelme pedig közvetlen hatással lehet a 2024-es amerikai választások kimenetelére is – értékel lapunknak Scahller-Baross Ernő, EP-képviselő. Interjúnk a félidős amerikai választás eddigi eredményeiről!

2022. november 10. 17:51
null
Béres Sándor
Béres Sándor

Az amerikai demokrácia rendszerében az elnöki mandátumot megfelező félidős választás különös jelentőséggel bír, hiszen ez egyszerre jelent elszámolást az eltelt két év eredményeivel, történéseivel, teljesítményével és jövőbe tekintést.

Az amerikai választók a két évvel korábban megválasztott kormány munkájáról mondanak ítéletet,

megválasztják a szenátorok egyharmadát, a teljes Alsóházat, számos kormányzati és tagállami döntéshozót. A választási eredmény ugyanis a következő, két év múlva sorra kerülő választások várható kimenetelére és a hivatalban lévő elnök kormányzóképességére nézve egyaránt meghatározó lehet – mondja lapunknak Schaller-Baross Ernő, EP-képviselő, akit az amerikai félidős választásról kérdeztünk.

Mit tart az amerikai választás eddigi legnagyobb tanulságának?

Azt, hogy a háború következtében kialakult gazdasági helyzet, az emelkedő infláció, a növekvő üzemanyagárak és a meglévő társadalmi megosztottság bizonyos fokú elégedetlenséghez vezetnek, amelyet a jelenlegi eredmény jól tükröz.

Ebben az is szerepet játszott, hogy a kampány során a Republikánusok által megfogalmazott üzenetek sokkal közelebb álltak azokhoz a kérdésekhez, amelyek az amerikai választópolgárokban ténylegesen megfogalmazódnak – megélhetés, illegális bevándorlás kérdése, bűnözés – míg a választók kisebb arányban mutattak érdeklődést a Demokraták ideológiai jellegű kampányüzenetei iránt.

Ezen felül pedig az is tanulság, hogy

következményekkel jár, ha egy kampány során az amerikai társadalom egy jelentős részét, a konzervatív szavazókat a demokrácia ellenségeként állítják be.

Hogyan értékeli a republikánusok szereplését és üzeneteit?

A legfontosabb következtetés talán az lehet, hogy ez a választási eredmény a konzervatív oldal számára ugyan a vártnál valamennyivel kisebb, de így is igen jelentős sikert jelent.

Ez elsősorban azért van így, mert egy nagyon komoly, széles körű mozgósítást sikerült elérniük a Republikánusoknak a kampány során. Az őket támogató választópolgárok köre jelenleg az amerikai társadalom valamennyi rétegét lefedi, amint az a floridai és a texasi eredmények is mutatják. Olyan társadalmi csoportokból került ki a Republikánusok támogatói bázisának egy része, amelyek hagyományosan a Demokraták mellett voksolnak, mint pl. a latino szavazók. Ez egy új lendületet jelent a konzervatív oldal számára.

Jelenleg az alsóházban többségben vannak a Demokraták a felsőházban pedig az alelnök Kamala Harris szavazatával van meg a kormánypárt többsége.

Amennyiben a Republikánusok a Képviselőházban és a Szenátusban is többségbe kerülnek, a hivatalban lévő Demokrata elnök mozgástere jelentősen leszűkülne elnöki ciklusa második felére,

mind belpolitikai, mind külpolitikai téren, de már az Alsóház elnyerése is komoly hatást jelent. Most úgy tűnik, hogy ott a Republikánusok mindenképpen többségbe kerülnek, míg a szenátusi arányok sorsáról ismét egy második fordulós választás dönthet egy billegő államban, Georgiában, december 6-án.

Georgia állam választási szabályai szerint ugyanis ahhoz, hogy a szenátusba delegálni lehessen egy jelöltet, nem elégséges a másik jelölthöz képest elért relatív többség, hanem a választópolgárok szavazatainak minimum 50%-át kell megszereznie egy jelöltnek.

Fotó: Mátrai Dávid
Fotó: Mátrai Dávid

A kampány során a Demokraták részéről azt láthattuk, hogy üzeneteiket a demokrácia fogalmához kapcsolt világnézeti kérdésekre szűkítették és szerették volna úgy bejáratni ezt a választást, mintha az egyszerűen egy népszavazás lett volna a jelenleg hivatalban lévő és a korábbi amerikai elnök személyéről. Azok a tényezők azonban, amelyek érdemben meghatározták a választások kimenetelét, a Republikánus kampány során jelentek meg: a magas energiaárak, a gazdaság általános állapota, a magas infláció, illetve az illegális bevándorlás.

Az év első kilenc hónapjában rekordszámú illegális bevándorló érte el az Egyesült Államok mexikói határát,

a választók pedig joggal bízhattak abban, hogy egy Republikánus többségű képviselőház hatékonyabb lépéseket tesz majd az illegális migráció megfékezésére.

Másik fontos eleme volt a Republikánusok által közvetített üzeneteknek a progresszív és erőltetett woke-ideológia, tehát az élet egyre több területére beférkőző genderőrület megfékezése. Ennek hatása talán leginkább a hagyományosan váltóállamnak tekinthető Floridában született választási eredmények tükrében érzékelhető, a Republikánus DeSantis kormányzó csaknem kétharmados győzelme közvetlen hatással lehet a 2024-es választások kimenetelére is.

Biden és a demokraták: két ilyen év után siker vagy kudarc az eddig látható eredményük?

A Demokraták által elért eredmény összességében betagozódik a mindenkori félidős választások visszatérő mintájába: az Egyesült Államok története során a legtöbb esetben az elnökválasztást követő voksoláson a hivatalban lévő elnököt állító párt veszít támogatottságából. A mostani eredményt annak fényében, hogy a Demokrata kormányzat több korábbi kampányígérete tekintetében csak mérsékelt eredményeket ért el, az elnök támogatottsága pedig a közvéleménykutatások szerint csupán 40% körüli volt, relatív sikerként is lehet értékelni.

Azonban nem minden siker édes, hiszen, a kampányban is elhangzottak olyan ígéretek és eredmények, kontextusból kiragadott, vagy csak részben valós állítások a társadalombiztosítási juttatások bővítésének sikerességével, a nagytőke megadóztatásával vagy az államadósság és az államháztartási hiány megfelezésével kapcsolatban, amelyek jelentős része nem valós eredmény, és amelyeket egy megosztott vagy teljes Republikánus irányítás alatt álló Kongresszussal karöltve, vagy azzal szemben nehéz lesz megvalósítani.

Összességében úgy látom, hogy a mérsékelt Demokraták több kulcsállamban jól mozgósítottak, de véleményem szerint ez a mostani eredmény elfedi a legkésőbb 2024-ben, az elnökválasztás során majd újra egyértelműen láthatóvá váló kihívásokat, amelyekkel akkor szembesülniük kell.

Az elnök támogatottsága ugyanis alacsony és nem látható, hogy helyette ki állhatna a Demokraták élére.

Ezen felül pedig az ideológiai kampányüzenetek nem tűnnek eredményesnek, azonban egyértelműen az amerikai társadalom megosztásához vezetnek.

Mi a magyar érdek a mostani amerikai választások után?

A magyar érdek változatlan, még akkor is, ha természetesen a világ legnagyobb gazdaságának és legnagyobb katonai szövetségesünknek minden nagypolitikai döntése hatással van ránk is: hazánk számára a magyar emberek békéje és biztonsága a legfontosabb. Ennek megfelelően a jövőben is törekednünk kell a pragmatikus szövetségi együttműködés fenntartására, mindezt pedig csak aktív párbeszéddel érhetjük el.

A kormányzati intézkedések finomodását is várhatjuk a Republikánusok erősödésétől,

hiszen a sikeres kormányzati munka sarokkövéhez a törvényalkotáshoz történő tevékeny hozzájáruláshoz, és ezáltal az állam stabil működéséhez nem az eddigi lelkes baloldali többség útja vezet majd, hanem a józan ész talaján alapuló kompromisszumok, amelyek azért is szükségszerűek, mert integratív válaszok megfogalmazását segítik elő.

A választók adják meg a poltikai felhatalmazást

A demokrácia működésének alapelve, hogy a politikai felhatalmazást Amerikában az amerikai választók, Magyarországon pedig a magyar választók adják meg. Azonban talán nem tűnik pártoskodásnak egy politikus részéről, ha azt mondom, hogy egy Republikánus többségű Képviselőház a továbbiakban erős fundamentum lehet az együttműködésünk számára.

Számos társadalmi és gazdasági kérdésben egyetértés van közöttünk az amerikai konzervatívokkal.

Mi magyarok nem felejtjük el Ronald Reagan és id. George Bush teljesítményét a vasfüggöny lebontásában, mely lehetővé tette, hogy a szabadságszerető közép-európai népek, mint a magyar végül kiharcolták saját szabadságukat. Mi lehetne ennél jobb alap az együttműködésre?

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 10. 19:28
Ennél is? Már most is az ágy és a wc közt kési le a csatlakozást..
fatman
2022. november 10. 19:14
Jöjjön DeSantis Lapozzunk...
Magyarok Pásztora
2022. november 10. 18:50
Az 1947-es választás Magyarországon tisztább volt mint a 2020-as és a mostani jenki választás.
Box Hill
2022. november 10. 18:45
A lépcsőkön való hasra esés volt a mozgástere eddig is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!