„Az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt” – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője

2022. október 07. 06:51

Biden szerint Amerika alternatív megoldások felé fordul a szervezet kőolaj-kitermelés csökkentéséről szóló döntése után.

2022. október 07. 06:51
null

Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat – közölte az amerikai elnök csütörtökön.

Joe Biden újságírók előtt nyilatkozott, mielőtt Pennsylvania államba utazott az IBM beruházás-bejelentő eseményére. Az elnök kijelentette, hogy rengeteg alternatíva van, és arra kérdésre, hogy ezek között szerepel-e a szankciókkal sújtott Venezuela, azt mondta,

még nem gondoltuk meg magunkat”.

Arra nem válaszolt, hogy hova fordulnának az üzemanyag-árak emelkedésének megfékezésére, de annyit megjegyzett, hogy az OPEC+ döntésének lehetnek egyéb kihatásai.    

Enyhíthetnek a venezuelai szankciókon

Szerdán a Wall Street Journal arról írt, hogy szóba jöhet a venezuelai rezsimre kivetett szankciók enyhítés annak érdekében, hogy az amerikai olajcégek folytathassák az ottani kitermelést. Az értesülés szerint ugyanakkor a szankciók enyhítése a Maduro elnökkel és venezuelai ellenzékkel zajló tárgyalásoktól is függ. Csütörtökön a Fehér Ház azt közölte, hogy nem jöhet szóba a szankciós politika enyhítése anélkül, hogy

a Maduro-rezsim konstruktív lépéseket tenne.

Az Egyesült Államok szankciós politikája változatlan, és a büntetőintézkedéseknek érvényt szerez - közölte az elnöki hivatal Nemzetibiztonsági Tanácsának szóvivője. Az OPEC+ bejelentésére reagálva az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel novemberben a stratégiai tartalékokból, hogy mérsékelje az üzemanyag-árak várható emelkedését. A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az

OPEC+ szerdán a napi kitermelés 2 millió dolláros csökkentéséről döntött szintén novembertől.    

A Szaúd-Arábia vezette országcsoport lépése nyomán a Fehér Ház közleményében csalódottságának adott hangot, rövidlátó döntésnek nevezte a kitermelés csökkentését.

Az OPEC+ Oroszország mellett

Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt. A szóvivő azt is hozzátette, hogy ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia.    

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere határozottan visszautasította a politikai motivációra vonatkozó utalást. Abdulaziz bin-Szalman szerdán azt mondta, hogy a csoport a stabil energiapiacok őreként működik. Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetsége a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, ami felől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar.

(MTI)

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. október 07. 15:40
nakedcapitalism.com/2022/10/the-u-s-is-preparing-its-response-to-the-short-sighted-strategy-of-opec.html
Megtalálta
2022. október 07. 14:24
Kíváncsi vagyok, hogy a szaúdiak meddig mernek elmenni az Usa érdekeivel szemben. Mégis csak az Usa védte őket mindenki mástól az elmúlt évtizedek során. Ha tegyük fel Szaúd Arábia elkezdi felfegyverezni magát, mint Irán, és "lemond" az Usa védelméről, akkor az az Usának irtózatosan nagy probléma. Az a petrodollár korszak végét jelenti. Még azt is el tudom képzelni, hogy az Usa inkább megszállja Szaúd-Arábiát, mint sem hagyja veszni a közel-kelet feletti befolyását.
ringwoodite
2022. október 07. 13:20
"Az Egyesült Államok Olaj- és Gázipari Szövetsége a közösségi médiában megjelent közleménye szerint a Fehér Háznak egyetlen lehetősége maradt, ami felől soha nem lett volna szabad elfordulnia, mégpedig a hazai, amerikai forrásokra alapozott olaj- és gázipar." Használják a tetvek a saját forrásaikat. Azért volt mindig is olcsó a gallonban számolt amerikai benzinár mert összerabolták mindenhonnan az olajat, most hogy a sajatjukat kell használni, a beszarás jelző kivillant.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 07. 12:09
Tehát nem mondanak le az orosz uránról. Sőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!