Evakuálják az oroszok Herszont

2022. október 22. 17:58

„Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit” – olvasható az oroszok felszólításában.

2022. október 22. 17:58
null

A herszoni orosz hatóság szombaton felszólította a dél-ukrajnai város polgári lakosságát, hogy haladéktalanul hagyja el a várost. A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram csatornáján a fronton kialakult helyzettel és a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyével indokolta a felszólítást.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart. Ezrek keltek át folyón, amióta elhangzott a figyelmeztetés a Herszon város visszafoglalásáért indított ukrán offenzíva közeledéséről, de szombaton ismételten kiadták a figyelmeztetést.

– olvasható a felszólításban. A közlemény szerint a Moszkva által felállított közigazgatás valamennyi szervének is távoznia kell.

Szombati sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg áttörési kísérletét a herszoni frontvonalon. Herszon az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország a február 24-én kezdődött „különleges katonai művelet” során épségben foglalt el. Herszon megye az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Föderációhoz tartozó területnek nyilvánított.

(MTI)

Nyitókép: Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én. Ukrajna Herszon megyéje az egyik olyan terület, amelynek annektálását Oroszország szeptember végén bejelentette. A térségben azonban az elmúlt hetekben sikeres ellentámadást hajtott végre az ukrán hadsereg, és a megszálló hatóságok bejelentették, hogy evakuálják a civileket a régióból. MTI/EPA

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. október 22. 23:06
Először deportálják, elüldözik a lakosságot, aztán meg befordulnak a teherautók, és kezdődik a fosztogatás.
Sirus
2022. október 22. 22:30
Nem ártana kicsit messzebbről nézni az eseményeket hogy mi miért történik. Az még senki fejében nem fordult meg hogy oka van annak hogy az oroszok nem sietnek lesz ugyanis az usában egy idöközi választás most november elején, és ezzel az elhuzódó háborúval annak a kimenetelét befolyásolni tudják az oroszok. És ugye arrol se szabad megfeledkezni hogy Kina mit lép Tajvannal szembe, lesz e háború.
Belakiss
2022. október 22. 21:14
Újabb finom taktikai húzás.
Orbanegynagygeci
2022. október 22. 21:10
Gyilkoljatok le minél több orkot! Hajrá ukránok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!