Elfogadták a fegyvervásárlás szigorításáról szóló törvényjavaslatot az Egyesült Államokban

2022. június 03. 20:04

Az amerikai képviselőház illetékes bizottsága 25:19 arányban hagyta jóvá a „Védjük meg a gyermekeinket” nevű törvénytervezetet.

2022. június 03. 20:04
null

Elfogadta a fegyvervásárlás szigorításáról a törvényjavaslatot az amerikai képviselőház illetékes bizottsága csütörtökön este – jelentette több amerikai lap pénteken.

A demokrata párti többségű igazságügyi bizottság 25:19 arányban fogadta el a törvénytervezetet. A törvényjavaslatot Jerrold Nadler, New York állam képviselője nyújtotta be az elmúlt hetek sorozatos tömeglövöldözéseire reagálva. Az úgynevezett „Védjük meg a gyermekeinket” nevű jogszabály-tervezet

21 évre emelné a félautomata puskák vásárlásának korhatárát, valamint törvénytelennek minősítené és beszolgáltatásra kötelezné a nagy kapacitású lőszertárolókat és -adagolókat.

Már a jövő héten a képviselőház elé bocsátják a törvényjavaslatot

A tervezetet több mint kilenc órányi tárgyalás után fogadták el. Az összesen 44 fős bizottságban a pártvonalak mentén oszlottak meg a szavazatok: az összes demokrata párti képviselő a törvényjavaslat javára, míg a Republikánus Párt összes képviselője a javaslat ellen tette le voksát.    

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az igazságügyi bizottság döntésére reagálva helyi idő szerint csütörtök este egyik demokrata párti kollégájának írt levelében megígérte, hogy már a jövő héten a képviselőház elé bocsátják a törvényjavaslatot és szavaznak is róla. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Angyalföldy
2022. június 04. 15:45
A fegyveres gyilkosságok száma az összes gyilkosság számával korrelál, nem a fegyverek számával. Az egy főre eső fegyverek száma és az egy főre eső gyilkosságak száma között enyhe negatív korreláció van. 100 ezer lakosra a legtöbb Dél-Amerikában van, a világranglistán az első húsz orság közül 17 dél-amerikai, kettő pedig afrikai. Az USA-nak jelentős fekete és dél-amerikai eredetű lakossága van. Az ország 12%-át kitevő feketék követik el a fegyveres gyilkosságok felét. Ha ezeket leszámítjuk, az USA fegyveres gyilkosság aránya nem nem magaslik ki az európai átlagból. Izland, Németország, Norvégia, Svájc, Ausztria, Finnország , Új-Zéland az élbolyba tartoznak a fegyvertartás tekintetében, 100 lakosra több, mint 30 fegyver jut, mégis elenyésző a fegyveres gyilkosságok száma. Az USA-ban az 1950-es évek elején ugyanúgy 4.5 körül volt a fegyveres gyilkosságok aránya, mint manapság, de azóta az egy lakosra jutó fegyverek száma több, mint megháromszorozódott. 1980-90 között volt ugyan egy hullámhegy a gyilkosságok arányában, de az azóta levonult.
Vallasz Vilmos
2022. június 04. 10:29
Az ugye nem probléma, hogy a bűnözök illegálisan szerzik be a fegyvereiket?
Reszelő Aladár
2022. június 04. 09:13
Ne feledjük, hogy lényegében a fegyvertartási jog abból az időből származik, amikor még az államhatalom erőszakszervezeti deklaráltan nem volt képesek a rendet és a biztonságot garantálni a saját polgáraiknak. Ez máshol is így volt, csak ott máshol ezen képesség létrejöttével megszűnt, vagy alaposan szigorodott a fegyvertartás joga. Ők viszont beleírták az alkotmányukba és azóta alapvető emberi jogként tekintenek rá. A erre épülő lobbi pedig őrködik is felette. Az eredmény az lett, hogy a legtöbb illegális tevékenység felfegyverkezve történik, ami törvényszerűen több áldozatot jelent. A hatóság fellépése eleve feltételezi, hogy az eljárás alá vont birtokában de akár a keze ügyében is fegyver lehet. A csőre húzott stukker pedig eleve egy indokolatlan stresszhelyzetet teremt. A besurranó tolvaj/autótolvaj nem ölni akar, de ha rajtakapják és fegyver van nála, könnyen elsül. Itthon kifosztja a nagymamát és elviszi az arany fülbevalót, ott lelövi a nagymamát és kap egy életfogytot. Kimondható, hogy egy békés országban, ahol a rendőrség tudja az állampolgár biztonságát garantálni, nincs szükség ilyen fokú önvdelemre.
Alois Rumberger
2022. június 04. 09:13
Az egész messziről bűzlik. A demokraták már régóta le akarják fegyverezni az amerikai lakosságot. Az újságok nem, vagy csak ritkán számolnak be azokról az esetekről, amikor civil akadályoz meg bűncselekményt az ENGEDÉLLYEL tartott lőfegyverével. A bűnözőket felfegyverezték (BLM, Antifa és társaik), a rendőrség költségvetését súlyosan megnyirbálták. Tömeges bevándorlás Mexikó irányából, az onnan a kartellek által átjuttatott (jobban fizet, mint a kokaincsempészet!) emberek az otthon hagyott családtagjaik fenyegetettsége miatt zsarolhatók, tulajdonképpen azt kell tenniük amit a kartell megkövetel tőlük. Nagyon súlyos a helyzet. Mellesleg a texasi iskolai lövöldözés körülményei is nagyon gyanúsak. A jelenlegi kb. a harmadik verzió, hogy mi történhetett valójában. Vagy fogalmuk sincs, vagy kamuznak. Nem tudják, hogy az elkövető hogyan jutott be az épületbe segítség nélkül. Nem tudnak magyarázattal szolgálni arra, hogy miért csak jelentős késéssel léptek közbe a helyszínen lévő rendfenntartó erők. Az elkövető kimondottan csóró volt, ennek ellenére két, módosított, méregdrága AR15-ös gépkarabéllyal követte el a mészárlást (darabja 2400 USD!) volt még ezen kívül "pénze" 1600 db lőszerre, 10-15 db nagy kapacitású tárra és egy golyóálló mellényre is. És mit ad isten, az elkövető életét vesztette (így már nem lehet kihallgatni) Sajnos nem ez az egyetlen ilyen gyanús, de legalábbis véleményes eset Amerikában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!