Az olajembargó első hatásai: venezuelai olajat importálhat Olaszország és Spanyolország

2022. június 05. 18:22

Ez az első alkalom, hogy a szankciók ellenére olajcégek üzletelhetnek Venezuelával.

2022. június 05. 18:22
null

Akár már a jövő hónapban is megkezdheti a venezuelai olaj behozatalát az olasz Eni és a spanyol Repsol – jelentette vasárnap a Reuters.

A Venezuelából – alapvetően államadósság fejében – történő olajbehozatal két éve, a Nicolas Maduro vezette venéz kormány ellen kivetett szankciók folyományaként állt le Európából. Az olasz és a spanyol olajcég most különleges engedélyt kapott a behozatalra az Egyesült Államoktól.

Joe Biden azt reméli a Reuters szerint, hogy

a venezuelai olaj segíthet Európának függetlenedni az orosz olajtól.

Olaszország és Spanyolország elméletileg csak kisebb mennyiséget hozhat majd be a dél-amerikai országból, ami várhatóan az olaj világpiaci árát sem befolyásolja majd nagy mértékben.

Ez az első alkalom, hogy Washington megengedte egy olajcégnek, hogy Venezuelából importálja a fekete aranyat:

korábban például az amerikai Chevron sem kapott engedélyt.

Az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy Maduro folytassa az egyeztetéseket az ellenzékkel. Egyes washingtoni remények szerint a mostani döntés is elősegíti majd a demokratikus változásokat a régóta válságban lévő dél-amerikai országban.

A nyitóképen: olajkút Caracasban. Fotó: Federico PARRA / AFP

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. június 06. 11:54
Akkor itt most szeretném borítékolni, hogy az idei katari foci vb-t a legminimálisabb módon fogják csak politikailag bírálni. Kivéve ha addig véletlenül meghalna Putyin és a CIA át tudná venni a hatalmat Moszkvában. Ha a bevétel már az övék, akkor nem lesz szükség szankciókra, hisz milyen környezetszennyező dolog a világ mási végéről hajózni, mint a meglévő csöveket használni.
Stukov79
2022. június 06. 08:29
Gréta örökre lekerült a színpadról???
néhai Ch.Pilot
2022. június 05. 23:55
"Az olasz és a spanyol olajcég most különleges engedélyt kapott a behozatalra az Egyesült Államoktól." Ugye, ez elírás? Avagy az olasz és spanyol olajcégek az USA alárendeltjei?
Magyarvagyoknemturista
2022. június 05. 23:11
Akkor szeptemberben bevonul venezuelába az amerikai haderő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!