Az Európai Unió 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyagot vásárol

2022. június 14. 11:50

Június végétől szállítják majd az oltóanyagokat az EU tagállamaiba.

2022. június 14. 11:50
null

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa Luxembourgban, az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a kedden aláírni tervezett megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között. Az Európai Unióban eddig mintegy 900 majomhimlős esetet regisztráltak – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is. Információk szerint egyes EU-tagállamok, köztük Németország és Spanyolország, már rendeltek majomhimlő elleni oltóanyagot. 

Az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei Luxembourgban, egynapos, keddi tanácsülésükön, tekintettel az elmúlt évek egészségügyi fejleményeire, köztük a koronavírus-járvány okozta válságra, egyebek mellett tanulmányozni fogják az Európai Bizottságnak az EU jelenlegi globális egészségügyi stratégiája aktualizálására vonatkozó javaslatát. Emellett vitát folytatnak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló uniós rendelettervezet jelenlegi állásáról.

(MTI)

Nyitókép: Kateryna Kon Science Photo Library / AFP. Illusztráció.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. június 20. 12:00
(Majdnem) minden, amit a majomhimlőről tudni kell, A Szakértő szerint: https://www.youtube.com/watch?v=psQdUxN2zow
Takagi
2022. június 14. 15:00
Jó pénzért mindent vesznek felárral, hogy jusson is,maradjon is a zsebbe.
scion
2022. június 14. 13:33
ennyi buzi van az EU-ban?
Szerencse
2022. június 14. 13:18
Erre minek oltás? Magától meggyógyul, nem halálos. Ha már oltás, jobb lenne visszahozni a fekete himlő elleni oltást, mert előbb-utóbb előjön, mivel már tömegesen nem kapták meg. Lehet ez a majomhimlő annak az előpróbája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!