Ausztria a háború árnyékában: marad a semlegesség?

2022. május 24. 15:08

Évtizedek óta kitart a katonai semlegesség mellett Ausztria – de vajon a svéd és finn NATO-csatlakozás hatására nyugati szomszédunkban is megváltozik a közvélekedés?

2022. május 24. 15:08
null
Greczula Levente László

Az orosz–ukrán háború kitörése óta eltelt három hónap látványos változásokat hozott az európaiak háborúhoz fűződő viszonyában. Ez nem utolsó sorban azon keresztül is tetten érhető, hogy Svédország és Finnország, két semleges észak-európai ország az elmúlt hetekben ez ügyben gyakorlatilag teljes hátraarcot csinált, és mindkét kormány bejelentette, hogy országaik csatlakoznának a NATO-hoz.

De mi a helyzet a harmadik semleges EU-tagállammal, Ausztriával?

Ausztria és a semlegesség: elválaszthatatlan barátok

Bár a Mandiner olvasóinak sem ismeretlen Perintfalvi Rita a jelek szerint még nem hallott róla,

nyugati szomszédunk 1955, vagyis az osztrák államszerződés aláírása óta semleges.

Ez alapvetően nem is annyira az osztrákok, mint inkább az Ausztriát megszállás alatt tartó négy győztes hatalom kívánsága volt, viszont Bécs szempontjából egy elviselhető kompromisszumnak tűnt a felszabadulásért cserébe.

A semlegesség sajátos külpolitikai mozgásteret hozott létre Ausztria számára az elmúlt évtizedekben. Ausztria – főleg a hidegháború ideje alatt – több nemzetközi konfliktus során is közvetítőként lépett fel a felek között. Erre a közelmúltban is találni példát: az Egyesült Államok és Irán képviselői Bécsben egyeztettek, egyeztetnek a nemzetközi szankciók sújtotta iszlám köztársaság atomprogramjának ellenőrzött keretek közé tereléséről.

Ausztria viszont éppen az a semleges európai ország, amely földrajzilag a legközelebb helyezkedik el az ukrajnai konfliktushoz, ami miatt már a háború első napjaiban komolyan felmerült, hogy Bécsnek esetleg át kellene gondolnia a semlegesség fenntartásának kérdését.

Ki akar itt semlegességvitát?

Karl Nehammer, az ország néppárti (ÖVP) kancellárja márciusban igyekezett rövidre zárni ezt a vitát.

amivel a maga részéről befejezettnek is tekintette a vitát. Érthető, persze: a negyvenkilenc éves kancellár a háttérben gőzerővel azon dolgozott, hogy egyszer s mindenkorra pontot tegyen a Néppárt Kurz-korszakának végére.

Igaz, hogy Nehammer is ennek az igencsak turbulens időszaknak köszönheti, hogy meg tudta vetni a lábát az osztrák politikában, de Kurznak már annyi, most már az új kancellárnak kell építkeznie. Kinek hiányozna eközben a semlegességvita?

Száz százalékig semlegességpárti: Karl Nehammer az ÖVP grazi gyűlésén. Fotó: ERWIN SCHERIAU / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP
Száz százalékig semlegességpárti: Karl Nehammer az ÖVP grazi gyűlésén. Fotó: ERWIN SCHERIAU / APA-PICTUREDESK / APA-PICTUREDESK VIA AFP

Hasonlóan volt ezzel az ellenzék is. A szociáldemokraták (SPÖ), akik az elmúlt hónapokban Pamela Rendi-Wagner vezetésével – és elsősorban Sebastian Kurznak köszönhetően – megtalálták a hangjukat és mostanra a legerősebb párttá váltak, szintén nem akartak vitát nyitni a semlegességről, mondván, hogy ez most nem időszerű, illetve, hogy az SPÖ amúgy sem engedne a semlegességből.

Természetesen szót kért a Szabadságpárt (FPÖ) is,

akik rögtön egy ötpontos akciótervvel álltak elő az osztrák semlegesség megvédésére

március végén. Az egykori Strache-párt szerint az Európai Unió a legnagyobb fenyegetés az osztrák semlegességre nézve, mert Brüsszel csak arra használja fel az ilyen válságokat, hogy növelje a tagállamok feletti hatalmát.

Egyedül a liberális NEOS volt elég bevállalós ahhoz, hogy felvesse az osztrák semlegesség felülvizsgálatának szükségességét. Beate Meinl-Reisinger szerint Ukrajnának sem sokat segített, hogy egy katonai szövetségbe sem lépett be, a megoldás ezért természetesen az lenne, ha Ausztria szépen feladná a semlegességét, majd a közös uniós hadsereg építésében vállalna vezető szerepet.

Elitvita marad a semlegesség kérdése

A dolog egy időre ennyiben is maradt, és talán el is sikkadt volna a lassacskán az osztrákok mindennapjait is megkeserítő, fékezhetetlennek tűnő áremelkedések, a szankciós vita és újabban a majomhimlő okozta hangzavarban.

Aztán Ausztriában is jött egy nyílt levél. A május közepe felé megjelent írás szerint

Ausztria kül- és biztonságpolitikája a jelenlegi formájában teljesen fenntarthatatlan, sőt, veszélyes is.

Az aláírók szerint ezért egy össztársadalmi párbeszédre van szükség Ausztriában, hogy az ország vezetése új biztonságpolitikai doktrínát dolgozhasson ki, amely mögött nem csak politikai, hanem társadalmi konszenzus is állna. Az írás szerzői között jelenlegi és korábban szolgált diplomatákat, kül- és biztonságpolitikai szakértőket, sőt, egykori minisztert is találunk.

Ahogy az várható volt, a levél újra beizzította a vitát a semlegesség körül, elvégre kimondva-kimondatlanul azt szorgalmazza, hogy Ausztria adja fel ezt az elvet, és lépjen be a NATO-ba. Ez az elmúlt évtizedek legfontosabb politikai változása lenne nyugati szomszédunk számára – ám úgy tűnik, a semlegességvita egyelőre elitvita marad Ausztriában.

Egy május elején – még a szóban forgó nyílt levél megjelenése – közölt felmérés szerint ugyanis

az osztrákok többsége úgy véli, hogy a semlegesség képes megvédeni Ausztriát a háborúktól.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint nyugati szomszédaink hetven százaléka konkrétan el is utasítja a NATO-csatlakozás lehetőségét, legfeljebb az EU-n belül látnának szívesen egy szorosabb biztonságpolitikai együttműködést. Vagyis: hiába az északi buzgalom, a boldog Ausztria egyelőre nem kívánkozik a NATO védőernyője alá.

 

A nyitóképen: osztrák katonák a Hofburgban. Fotó: HASAN TOSUN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2022. május 24. 19:17
Ausztriának komoly gondjai vannak, a legkevesebb tartalékkal rendelkeznek gázból, és egy mélyhülye kormánya van. Bécsnek 9 milliárd euró az adóssága, de ez valójában 12 milliárd, a függőzésekkel. Minden nagyobb lapszámú újság megvan véve, az állami TV már évek óta, csak egyfajta tudósítás megengedett.
Dezsőke
2022. május 24. 17:22
okosak bölcsek
patópál
2022. május 24. 16:09
Az a nyílt levél a libsi szarkeverés iskolapéldája. Konkrét érv egy szál se, ellenben egy rakás bizonytalanság keltését célzó szóvirág ("nem időszerű", "gyakorlatban nem hasznos", "sosem vizsgálták", "állítólag érinthetetlen mítosz", stb).
fapipa
2022. május 24. 15:49
Potsdam Cecilienhofban volt egy tabló mely szerint az angol delegáció svájci mintára Bajorország, Ausztria és Magyarország bevonásával egy semleges tömböt hozott volna létre Európa közepén. Vajon hol tartanánk most? Másik tablón olvasható volt, hogy Magyarország háborús embervesztesége meghaladta az USÁkokét. Nem érdekes, hogy a Cecilienhof a rendszerváltást követően ripsz-ropsz porrá égett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!