FT: Ezek lehetnek az ukrajnai béke feltételei

2022. március 16. 16:58

A török külügy szerint közelednek egymáshoz az orosz és ukrán álláspontok, de vannak nehéz kérdések is.

2022. március 16. 16:58
null

A hétfői orosz–ukrán béketárgyalások során a felek teljes egészében is megvitatták azt a tizenöt pontból álló tervezetet, ami a Financial Times információi szerint a leendő ukrajnai béke keretét alkothatja majd. A lap értesüléseit a tárgyalásokon részt vevő diplomaták erősítették meg.

A terv szerint

Ukrajnának kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy nem lép be a NATO-ba,

illetve azt is meg kellene ígérnie, hogy nem engedi, hogy idegen hatalmak katonai bázisokat létesítsenek vagy fegyvereket tároljanak a területén. Ukrajna a békekötés után is megtarthatná haderejét, de a Kreml szerint olyan semlegességi kötelezettséget kellene vállalnia, mint Ausztriának vagy Svédországnak.

Magyar szempontból kiemelkedő fontosságú lehet az a pont, ami szerint Ukrajnának a békekötés után lehetővé kell tennie a kisebbségek önálló nyelvhasználatát, ami mindenképpen nagy megkönnyebbülés lehet mind a magyar, mind az orosz nemzetiségű közösségeknek.

Az oroszok azt várják, hogy Ukrajna ismerje el a 2014-ben elszakított Krím Oroszországhoz tartozását,

illetve a két Donyec-medencei szakadár köztársaság – a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság – függetlenségét. Ezt a feltételt az ukránok aligha akarják majd könnyen elfogadni.

A tervek szerint Ukrajna területének sértetlenségét olyan szövetségesek biztosítanák, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, vagy Törökország. Ismeretes, hogy már van egy olyan nemzetközi megállapodás, az 1994-es budapesti memorandum, amelyben bizonyos nemzetközi szereplők már elkötelezték magukat Ukrajna területi épségének megvédése mellett – ez a megállapodás viszont lényegében semmissé vált.

Ankara Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter útján azt közölte, hogy a török vezetés nagyon reménykedik a tárgyalások sikerében, és hogy információik szerint

bizonyos kérdésekben már sokat közeledtek a felek álláspontjai.

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace viszont szkeptikusabb, szerinte nem azt kell nézni, amit az oroszok mondanak, hanem azt, amit csinálnak.

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy ukrán-lengyel-cseh-szlovén egyeztetésen. Fotó: Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 18. 11:39
Én még követelném, hogy az oroszok húzzanak ki Ukrajnából és fizessék ki a teljes károkozást és ismerjék be teljes vereségüket. Ja és adják ingyen a gázt.
olajfa1
2022. március 17. 09:39
A Krim és a "donyecki köztársaságokat" FEGYVERMENTES ÖVEZETTÉ KELLEN ALAKÍTANI!!! és "békefenntartőknak" kellene ellenőrizniük a hatóságokat!!!...
Akitlosz
2022. március 17. 03:49
Ennél sokkal többet is elérhet Oroszország.
pitypang1125
2022. március 17. 00:46
Remélhetőleg az a mesterségesen összetákólt, Ukrajnának nevezet, náci szarhalmaz szétszakad, minimum négy fele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!