Tényleg elakadt Ukrajnában az orosz hadsereg? – Háború, közelről

2022. március 25. 11:41

A pusztítás ellenére mintha hátra tett fél kézzel harcolna az orosz hadsereg. Az orosz fegyveres erők vártnál gyengébb szereplésének lehetséges okairól ír lapunk számára Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, aki most induló, „Háború, közelről” című cikksorozatában mutatja be az ukrajnai háború legérdekesebb aspektusait és tanulságait!

2022. március 25. 11:41
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

 

Folyamatban lévő katonai műveletekről írni, ráadásul úgy, hogy mindkét fél folyamatosan és tudatosan torzítja a tényeket, rendkívül nehéz. Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy orvosnak egy félig elégett vérképből kellene diagnózist felállítania. Azonban az előző analógiát folytatva a beteg tüneteiből és a néhány elérhető információból egy tapasztalt diagnoszta már jó eséllyel fel tudja állítani a diagnózist.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos első és talán legfontosabb észrevétel, az az, hogy nemcsak a hivatalos orosz kommunikáció szólt egy „Ukrajnában zajló speciális katonai műveletről”, hanem

az orosz szárazföldi erők is szemlátomást egy felkelés- vagy terroristaellenes műveletre készültek.

Érdekes módon azt az 1956-ban Magyarországon is megbukott módszert próbálták az első napokban alkalmazni, amely minimális nehézfegyverzeti támogatás mellett inkább a megfélemlítésre, erőfitogtatásra épült.

A nyilvánvalóan elsődleges, és ezért az ukrán sereg által nagy erőkkel védett célpont Kijev és az ukrán kormányzat volt. Az első napokban a közösségi médiában megjelent videók egyikén például orosz ejtőernyősök voltak láthatóak, amint egy Tigr könnyűpáncélos harcjármű mellett sétálgatnak Kijev egyik külvárosában az utca közepén, sokkal inkább egy rendőrségi, mint egy katonai akcióra emlékeztető felállásban. Egy ellenállásra számító katonai alakulat ugyanis fedezékről fedezékre haladva, a harcjármű aktív tűztámogatásával tette volna meg a távolságot, és nem a terepjáró körüli laza alakzatban bandukolva.

Megbukott koncepció

A kiszivárgott FSZB-jelentés szerint a háború előtt az ukránok jelentős többsége elégedetlen volt az országban zajló folyamatokkal, és az orosz vezetés egy 1968-as Prágai Tavasz-jellegű, minimális ellenállással járó bevonulásra számított. Fenti véleményt támasztja alá a nehéztechnika, azaz a harckocsik, és az önjáró lövegek minimális használata az első napokban.

Ez a koncepció már az első napokban egyértelműen megbukott,

elsősorban az ukrán fegyveres erők szilárd ellenállásán.

A gyors sikerekkel számoló koncepció létét az is alátámasztja, hogy amióta létezik tüzérség, a mindenkori orosz katonai vezetés gyakorlatilag szerelmes volt bele. A XVI. század (és még jó néhány évszázad) legnagyobb tüzérségi eszközén, a Cár-ágyún túl erről tanúskodik az a több tízezer (!), akár második világháborús eredetű tüzérségi eszköz, amely lekonzerválva az orosz hadsereg tartalékában áll.

A tűzerő hiánya

Már a XIX. században, illetve a későbbi háborúk során is az orosz, majd később a szovjet hadsereg vezetése mindig arra törekedett, hogy az alakulatok tüzérsége minél több eszközzel rendelkezzen, így tüzérségi eszközparkjuk létszáma akár másfél-kétszeresen is meghaladta más államok hasonló egységeiét. Ennek a brutális tűzerővel rendelkező, de meglehetősen pontatlan eszközparknak még mindig, egy hónappal a műveletek megkezdése után is viszonylag kevés nyomát lehet látni, Marjupol kivételével.

Szintén meglepő volt, hogy a támadás megindításakor

a modern kor fegyveres konfliktusaiban döntő szerepet játszó légierő nem törekedett a korlátlan légifölény kivívására,

a célpontjai alapján sokkal inkább az amerikai shock and awe, azaz a lefejező csapások vezetési káoszt okozó célpontjait érte csapás, csak éppen az amerikainál jelentősen alacsonyabb hatásfokkal. Bár az orosz védelmi minisztérium az ukrán légierő teljes megsemmisítéséről és a légifölény kivívásáról számolt be, több Bayraktar drónról, illetve ukrán vadászbombázók bevetéséről készült felvétel ennek ellenkezőjéről tanúskodik. Ez előbbi azért is érdekes, mert Szíriában a komoly veszélyt jelentő pilóta nélküli eszközök ellen az orosz fegyveres erők sikerrel védekeztek. Ugyancsak említésre méltó, hogy -– a vadászgépek számára könnyű prédát jelentő – ukrán harcihelikopter-bevetésről is nyilvánosságra került felvétel. Tény, hogy a helikopterek nem igényelnek hosszú kifutópályát vagy jelentős infrastruktúrát, megjelenésük mégis meglepetés.

Szintén a légierő témájához tartozik, hogy az ukrán csapatok sikeres, sokszor légifedezet, vagy jelentősebb légvédelem nélküli védekezése az orosz szárazföldi csapatok légitámogatását végző harci helikopterek, csata-, valamint vadászbombázók alacsony létszámára, illetve ezek alacsony hatékonyságára utal.

A nagy területen szétszóródó orosz szárazföldi csapatokkal szemben már az első naptól

az ukrán hadsereg keményen, elszántan, és ami sokkal fontosabb, fegyelmezetten harcol,

jelentős veszteségeket okozva a láthatóan könnyű menetelésre számító orosz ellenfeleiknek.

Elakadt utánpótlás

A modern összfegyvernemi műveletek legtöbb alapelvét sutba vágó, kiszámíthatóan aszfaltozott utakon végrehajtott vad vágtatásnak körülbelül két és fél hét után az utánpótlási rendszer összeomlása vetett véget. Ehhez éppúgy hozzájárult a hasonló méretű nyugati alakulatokhoz képest eleve kisebb logisztikai támogatással rendelkező orosz alakulatok korlátozott utánpótlási képessége, mint az ukránok jól szervezett védekezése, amely sok esetben a szállítást végző teherautó oszlopokat vette célba.

Szintén figyelemre méltó, hogy a támadás nem teljes erővel indult meg, és az első hétvégére is még mindig csak a határon felsorakozott erők kétharmada, azaz mintegy 120-130 ezer katona vett részt a műveletben. Ugyan a nagyjából kétszázezer katona óriási erőnek tűnik, de ez is csak a töredéke annak a hatalmas hadseregnek, amely legutoljára hódítóként erre járt. A Wehrmacht és román szövetségeseinek ereje egymillió fő körüli volt, amikor a Dél Hadseregcsoport négy német és két román hadserege 1941 júniusában megtámadta a Szovjetunió déli területeit.

Az elhibázott hadműveleti terv a területhez és a behódolás helyett az ellenállást választó ellenfélhez képest alacsony létszám mellett

súlyos katonai hibák is hozzájárultak az orosz invázió elakadásához.

Az orosz hadsereg több olyan alapvető harchelyzetben vallott kudarcot – a harcászatitól a hadműveleti szintig –, amelyekben korábban Szíriában vagy 2008-ban Grúziában helyt állt, így ez a helyzet további, nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel.

Ilyen például a sokszor tíz kilométeres hosszúságú járműoszlopok oldal-, illetve drónok elleni védelmének elhanyagolása, a felvételek tanulsága szerint gyalogsági kíséret nélkül, beépített területen harcoló harcjárművek, a légitámogatás alacsony hatékonysága és a listát még hosszan lehetne folytatni.

Egyes szakértők szerint ez az orosz fegyveres erők mély válságára utal, véleményem szerint azonban sokkal inkább az elhibázott kiinduló állapot egyenes következménye. Egy hadműveletet ugyanis ideális esetben hosszú tervezés előz meg, és ebből a szempontból (is) egy nagyvállalatra hasonlít egy modern fegyveres erő működése. Nehéz mozgásba lendíteni, de ha sikerült, még nehezebb eltéríteni az eredeti iránytól.

Valószínűleg éppen egy újratervezési a folyamat zajlik az orosz fegyveres erőkön belül jelenleg,

és a fenti hasonlattal élve egyszerűbb volt hagyni „kifutni” a tévesnek bizonyult koncepciót, mint menet közben megpróbálni teljesen átszervezni az egészet.

Leálló előrenyomulás

Egy elemzés sem teljes, ha a leírt jelenség, valamint az ahhoz vezető okok feltárása után nem fogalmaz meg észrevételeket és valószínű forgatókönyveket a jövőre nézve. Jelen sorok írása közben már közel egy hete leállt az orosz előrenyomulás. A tervezéskor összeállított zászlóalj harccsoportok szétszóródtak, és a jelek szerint eljutottak erejük végéig. Jelenleg jó eséllyel a veszteségek pótlása zajlik, erre utalnak a csapatmozgások Oroszország más részeiről, valamint a nagy nemzetközi nyilvánosságot kapott felhívás szír és egyéb zsoldosok toborzásáról.

Miután az „Ukrajnában zajló speciális katonai művelet” koncepciója egyértelmű kudarcot vallott, nagyon valószínű, hogy

ezekben a pillanatokban is zajlik a nehézfelszerelés, elsősorban a tüzérség előrevonása,

amely a városokban keményen ellenálló ukrán erők felszámolásához szükségesek.

Hogy hogyan zajlik egy ilyen modern városostrom, mekkora pusztítással jár, azt már Aleppó vagy éppen Marjupol esetében láthattuk, de erről bővebben a cikksorozat következő részében!

 

Folytatjuk!

 

Fotó: Putyin katonai vezetőkkel a 2021. május 9-ei Győzelem napi felvonuláson (Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP)

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 476 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tóth Zoltán
2022. március 25. 18:29
Vajon honnan idézek? "A teleképben beszélő hang szünetet tartott, aztán más, sokkal komolyabb tónusban folytatta: - Mindenkit figyelmeztetünk, hogy készüljön el egy fontos közleményre tizenöt harminckor! Tizenöt harminckor! Rendkívül fontos hírek! Vigyázzatok, hogy el ne mulasszátok! Tizenöt harminckor! - Aztán ismét rázendítettek a csilingelő zenére. Winstonnak megdobbant a szíve. Ez a hadijelentés lesz; ösztöne azt súgta, hogy rossz hírek következnek. Egész nap újra meg újra keresztülvillant az agyán, apró izgalomrohamokat keltve, egy megsemmisítő afrikai vereség gondolata. Szinte látta is már, ahogy az eurázsiai hadsereg átözönlik a soha még át nem tört határon, s mint valami hangyaraj, elárasztja Afrika alját. Nem lehetne valahogy oldalba támadni őket? Agyában élesen kirajzolódtak a nyugatafrikai part körvonalai. Felemelte a fehér lovat, és a tábla másik szélére helyezte. Ott a megfelelő helye. Miközben elképzelte, hogy a fekete horda hogyan rohan dél felé, elképzelt egy másik, titokban összegyülekezett hadsereget is, amely hirtelen a hátában terem, s elvágja a szárazföldtől és a tengertől. Úgy érezte, azzal, hogy elképzelte, már létre is hozta ezt a másik hadsereget. De gyorsan kell cselekednie! Ha hatalmukba kerítenék egész Afrikát, ha repülőtereik és tengeralattjáró-bázisaik lennének Fokváros körül, Óceánia ketté lenne vágva. S ez bármit jelenthetne: vereséget, összeomlást, a világ újrafelosztását, a Párt bukását! Mély lélegzetet vett. Az érzelmek rendkívüli zűrzavara kavargott benne - igazában azonban nem is zűrzavar volt, inkább egymás után következő érzelemrétegek, s nehéz lett volna megmondani, melyik a legalsó. A roham elmúlt. A fehér lovat visszatette a helyére, pillanatnyilag azonban képtelen volt komolyan elmélyedni a sakkprobléma tanulmányozásába. Gondolatai ismét kalandozni kezdtek. Ujjával szinte öntudatlanul beleírta az asztalra lerakódott porba: 2+2= (...) A telekép elhallgatott egy pillanatra. Winston ismét felemelte a fejét. A bejelentés! De nem - csak a zene változott meg. Szemhéja mögött megjelent Afrika térképe. A seregek mozgása olyan volt, mint egy grafikon: egy fekete nyíl rohant függőlegesen dél felé, s egy fehér vízszintesen kelet felé, az első nyíl farkán keresztül. Mintegy bátorításért, felnézett a plakáton látható rendíthetetlen arcra. Elképzelhető, hogy a második nyíl egyáltalán nem is létezik? Érdeklődése ismét lelankadt. Megivott egy újabb pohár gint, felemelte a fehér lovat, s egy próbalépést tett. Sakk. De nyilván nem ez volt a helyes lépés, mert... (...) Éles harsonaszó hasított a levegőbe. A bejelentés! Győzelem! Mindig győzelmet jelent, ha harsonaszó előzi meg a híreket. Mintha elektromos áram futott volna végig a kávéházon. Még a pincérek is megálltak, és figyeltek. A harsonaszó óriási hangzavarba veszett. A teleképben már hadart egy izgatott hang, de alig kezdett a mondókájába, majdnem el is nyomta az utcán felhangzó Éljen!-üvöltés. A hírek varázslatos gyorsasággal terjedtek. De azért éppen eleget hallott abból, amit a telekép közölt, hogy megértse: minden úgy történt, ahogy előre látta. Hatalmas, tengeren odaszállított seregeket összpontosítottak, s ezek váratlanul hátba támadták az ellenséget, a fehér nyíl keresztülszakította a fekete farkát. Diadalittas mondatok töredékei törtek át a lármán: - Hatalmas stratégiai manőver... tökéletes összehangoltság... teljes megfutamodás... félmillió fogoly... teljes széthullás... egész Afrika a hatalmunkban... a háborúnak belátható időn belül vége... győzelem... a legnagyobb győzelem az emberiség történetében... győzelem, győzelem, győzelem! Winston lába rángatózott az asztal alatt. A helyén maradt, lélekben azonban ő is kint menetelt, rohant a tömeggel, fülsiketítően éljenezve. Ismét felnézett Nagy Testvér képmására. A kolosszus, aki megvédte a világot! Arra gondolt, hogy tíz perce - igen, csak tíz perce - még kétkedés volt a szívében, amikor azon tűnődött, hogy a frontról érkező hírek vajon győzelmet vagy vereséget fognak-e jelenteni. Ó, nemcsak egy eurázsiai hadsereg semmisült meg most! Sok minden megváltozott benne azóta a Szeretet-minisztériumban töltött első nap óta, de a végső, elkerülhetetlen, gyógyító változásra mindeddig nem került sor, csak most, ebben a pillanatban. A telekép tovább ontotta a beszámolót a foglyokról, a zsákmányról és a mészárlásról, odakinn azonban kissé alábbhagyott az üvöltözés. A pincérek visszatértek munkájukhoz. Egyikük már közeledett a ginesüveggel. Winston boldog álmodozásba merülve észre sem vette, hogy megtöltik a poharát. Már nem szaladt és éljenzett. Megint a Szeretet-minisztériumban volt, mindent megbocsátottak neki, lelke fehér volt, mint a hó. A vádlottak padján ült a nyilvános tárgyaláson, mindent bevallott, mindenkit bevádolt. A fehér csempés folyosón lépkedett, olyan érzéssel, hogy napsütésben sétál, s fegyveres őr haladt a háta mögött. A régóta remélt golyó az agyába hatolt. Felnézett az óriási arcra. Negyven év kellett hozzá, hogy megtanulja, miféle mosoly rejtőzik a fekete bajusz alatt. Ó, kegyetlen, szükségtelen félreértés! Ó, konok, önfejű számkivetés a szerető kebelről! Két ginszagú könnycsepp szivárgott le az orra tövébe. De most már rendben van, minden rendben van, a küzdelemnek vége. Diadalt aratott önmaga fölött. Szerette Nagy Testvért." A HÁBORÚ: BÉKE A SZABADSÁG: SZOLGASÁG A TUDATLANSÁG: ERŐ
Éliás Ádám
2022. március 25. 17:59
Igen, ez a másik nagy probléma, ami miatt soha még a történelemben ilyen veszélyes helyzet nem állt elő. Ha a NATO az ütközőzónába (Baltikum-Lengyelország-Csehország-Szlovákia-Magyarország-Balkán-Görögország-Törökország) nukleáris robbanófejet célbajuttatni képes rakétarendszereket telepített volna, már valahol Polinéziában, a megmaradt emberiség túl lenne a 3. világháborún. Ez volt a másik kérdés, aminek megtárgyalását kérte éveken át Putyin, hogy kössenek megállapodást arról, hogy az 1997 előtti helyzetnek megfelelően ebbe a zónába soha nem telepít a NATO ilyen rakétarendszereket. Ezt is lesöpörték. Pedig jól érzékelhető, hogy ezúttal az orosz vezetés el van szánva akár egy nukleáris összecsapásra is, ha erről a zónáról sem születik megállapodás. Hiszen ez ugyanezt jelentené, mint Ukrajna NATO csatlakozása. Ezt értették félre, mintha Putyin ezeknek az 1997-től csatlakozott országoknak a kilépését követelte volna. És még valami: miért nem ajánlják fel az orosz vezetésnek Amerika és a NATO vezetői a komoly tárgyalások megkezdését? Ez valószínűleg azonnali tűzszünethez vezetne. Talán éppen ezért nem ajánlják fel? Hadd pusztítsa csak egymást orosz és ukrán?
barany
2022. március 25. 17:10
Szemmel láthatóan egy profi katonai szakember figyelemre méltó elemzését olvashatjuk. Nem akarom a kritizálóit megbántani, valószínű, hogy sokan nem is az elemzéshez szólnak hozzá, hanem leírnak mindent, ami a háború kapcsán éppen az eszükbe jut. A téma iránt komolyabban érdeklődők valószínűleg jó néven vennék, ha a háború egyéb aspektusaihoz a rendelkezésre álló többi anyagban szólnának hozzá.
foldizs
2022. március 25. 16:55
Ha Putyin megtudja, hogy megnőtt itt az oroszellenesség, vajon elküldi az "önkénteseit", hogy oroszbarát felkelést robbantsanak ki Magyarországon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!