Kizárt hét orosz bankot az EU a SWIFT-ből, de a legnagyobbak nem érintettek

2022. március 02. 12:46

A Sberbank és a Gazprom Bank egyelőre maradhat a SWIFT rendszerben.

2022. március 02. 12:46
null

Szerdán nyilvánosságra került az Európai Unió által a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből való kizárással sújtott orosz bankok listája. Korábbi spekulációk alapján arra lehetett számítani, hogy a kizárás minden fontosabb orosz bankot érinteni fog, de a nyilvánosságra hozott lista tartalma elmarad ettől a várakozástól.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint

a lista az orosz bankszektor fontosabb szereplőinek csak mintegy a negyedét tartalmazza.

Akadnak fontos hiányzók is: a legnagyobb orosz bank, a Sberbank és a harmadik legnagyobb Gazprom Bank nem érintett a szankciókban. Az érintett bankok – VTB, Rosszija Bank, VEB, stb – ügyfelei tíznapos határidőt kapnak a tranzakcióik lefolytatására, utána ez már nem lesz lehetséges.

A Sberbank és a Gazprom Bank azért nem került fel a szankciós listára, mert az európai országok és Oroszország közötti gázügyleteket ezeken a pénzintézeteken keresztül bonyolítják. A Sberbank ettől függetlenül csökkenti szerepét az európai piacokon, mert likviditási problémái vannak – írja a FAZ.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
embor2
2022. március 02. 15:51
Szinjáték az egész a retkes németek meg lengyelek erre miértnem vonulnak ki miert a magyar kormanyt basztatják ?
harpec
2022. március 02. 15:14
Ja, persze. Ki fizeti a révészt? Ausztriai, cseh és magyar emberek, vállalkozások. Mert itt már tönkrement a Sberbank.
teljesenertelmetlen
2022. március 02. 15:10
Kurva egyszerű: ha kizárják az összes orosz bankot, akkor nem tudják kifizetni a gáz árát. Ha nem tudják kifizetni a gáz árát, akkor Putyin odasétál a csaphoz, és elzárja. Ha nem jön több gáz a csövön, akkor Európában összeomlik a gáz- és áramellátás. Ha összeomlik a gáz- és áramellátásm akkor zavargások és fosztogatások törnek ki....
csapláros
2022. március 02. 15:03
Magyarán: odaszarnak ugyan Putyin orra alá, de a gatyájukat azért nem tolják le...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!