Elbukott a bírósági reform Szlovákiában

2022. február 18. 12:02

Északi szomszédunk több száz millió euró uniós támogatástól eshet el.

2022. február 18. 12:02
null

Szlovákiában csütörtökön ismét egy nagyobb vita alakult ki a törvényhozásban Mária Kolíková igazságügyi miniszter reformjáról, ami nélkül az ország több száz millió euró uniós forrásnak inthet búcsút. A reform jelentősen átrajzolná az ország jelenlegi bírósági hálózatát. A tárcavezető korábban úgy tervezte, hogy

a járásbíróságok számát 54-ről 30-ra, a kerületi bíróságok számát pedig 8-ról 3-ra csökkenti, illetve két városi bíróságot is létrehoz.

A koalícióban azonban végül nem talált elég támogatót, így kénytelen volt változtatni az elképzelésén. A reformot több ponton is módosította – például a járásbíróságok nem szűnnének meg, mindössze egy részük elveszítené a korábbi státuszát. Az egyetlen átfogó javaslat végül négy különböző tervezetben került a parlament elé.

Az igazságügyi miniszter szerint a reform elősegítené a bírák specializálódását, tehát egy olyan bírónak, aki büntetőjogi ügyekre szakosodott, nem kellene például családjogi vagy kereskedelmi ügyekben döntést hoznia. A koalíció nagy része ettől a reformtól várja a bíróságok megtisztítását és a korrupció felszámolását.

A képviselők elsőként a járásbíróságokat érintő javaslatról szavaztak, a jelenlévő 141 képviselő közül 80 voksolt a módosítás elfogadása mellett, 56-an ellene, 5-en pedig tartózkodtak. A meglepetés azonban akkor érkezett, amikor a következő, kerületi bíróságokat érintő javaslatról döntöttek. A Boris Kollár által vezetett Sme rodina (Család Vagyunk) frakciója egyhangúlag a reform ellen szavazott, így nem is volt elegendő támogató,

a javaslat elfogadása egyetlen szavazaton múlott.

Ezt követően kellett volna szavazni a két városi bíróság elfogadásáról. A voksolás előtt azonban Kolíková is felszólalt, és arra kérte a képviselőket, hogy fogadják el a javaslatokat. Az igazságügyminiszter felszólalására Boris Kollár is reagált, aki kijelentette, a kormánykoalíció ebben nem számíthat a pártja támogatására, mivel nem hajlandóak egy olyan törvény mellett voksolni, amelynek eredményeként bíróságokat szüntetnének meg. Kollár felszólította az igazságügyi minisztert,

menjen ki a parlament elé, és nézze meg, hogyan tüntetnek a pozsonyi bíróságok dolgozói a reform elfogadása ellen.

Reform nélkül nincs uniós pénz

Végül a négy tervezet közül mindössze egyet szavazott meg a törvényhozás, a hatályos rendelkezések szerint ugyanerről legközelebb csak fél év múlva szavazhatnak újra. Ez azért problémás, mert a bírósági rendszer átalakítása egyik előfeltétele annak, hogy Szlovákia hozzájusson az EU helyreállítási alapjából származó forrásokhoz.

Legkésőbb áprilisig el kellett volna fogadni a reformot, ami nélkül Szlovákia 500 millió eurótól esik el. 

A kormányon belüli feszültségeket Igor Matovič szavai is tükrözik. A pénzügyminiszer szerint ha az igazságügyminiszter „nem képes elvégezni a házifeladatát”, az országnak könyörögnie kell majd Európai Bizottságnak, hogy anélkül is hozzáférhessen a forrásokhoz vagy Brüsszel egyezzen bele a kifizetések késleltetésébe. 

A szlovák igazságügyi miniszter számára maradt viszont egy mentőöv. Mivel a közigazgatási bíróságok rendszerét is átalakítják, abba a törvénycsomagba beemelhetők a most elutasított elképzelések, erről a reformról viszont még a kormány nem is tárgyalt. A koalíciós partnerek ugyanakkor a készek tárgyalni a reformról annak érdekében, hogy az ország hozzá tudjon férni az uniós forrásokhoz. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Borítókép: Wikipedia

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. február 23. 20:39
a birosag mindig baloldaliak kezeben van, es ott is marad errol a bruszelita kisdiktatorok es pribekjeik gondoskodnak!
MZXX
2022. február 23. 20:39
Demokrácia. Fékek és egyensúlyok. Lefordítva a természet nyelvére: cselekvőképtelenség.
Zod
2022. február 23. 20:39
Anélkül, hogy a szlovák bírósági reform helyességéről, vagy helytelenségéről nyilatkoznék, (Egy másik ország szakpolitikájához egyszerűen nem értek eléggé.) szeretném feltenni a kérdést: A koronavírus-járvány hatásait mérsékelni hivatott Helyreállítási Alapnak egész pontosan mi köze van a bírósági reformhoz? Semmi. Az Unió megint összeköt két egymástól független dolgot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!