Megkezdődtek Genfben az amerikai-orosz tárgyalások az ukrajnai válságról

2022. január 10. 10:08

Ukrajnát és az Európai Uniót nem hívták meg.

2022. január 10. 10:08
null

Megkezdődtek hétfő reggel Genfben a tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az ukrajnai válságról – erősítette meg az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője. A külügyminiszter-helyettesi szintű megbeszélést az Egyesült Államok genfi külképviseletének épületében tartják az amerikai Wendy Sherman és az orosz Szergej Rjabkov részvételével. A találkozó része annak a „stratégiai biztonsági párbeszédnek”, amelyet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök indított el a tavaly júniusi genfi csúcstalálkozóján.    

Vasárnap este informális vacsorával kezdődött a találkozó a svájci városban. Rjabkov a vacsora után úgy nyilatkozott, nehéz tárgyalásokra számít hétfőn Genfben. Az orosz-ukrán határon hetek óta fokozódik a feszültség,

Oroszország mintegy százezer katonát vont össze Ukrajna közelében,

ami nyugtalansággal tölti el a nyugati országokat. Washington azt állította, hogy Moszkva invázióra készül. Oroszország tagadja ezt, és számos biztonsági garanciát követel a Nyugattól, egyebek között a NATO keleti bővítésének leállítását. Szerdán Brüsszelben a NATO és Oroszország közötti tanácskozást tartanak, csütörtökön pedig ülést tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is Bécsben. Oroszország vasárnap azt közölte, hogy az ukrán válságról tartandó tárgyalásokon az amerikai nyomás ellenére nem tesz egyetlen engedményt sem.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. január 10. 16:03
A kormányunk felkészületlennek tűnik... Moszkva lapjai közt nyilván szerepel egy baráti látogatás Kijevbe, ahol nem kizárt, hogy az elmélyülő régi barátság jegyében, marasztalás történik... Álláspontom, hogy sem Moszkvának, sem Ukrajnának semmi keresni valója nincs a Kárpát-medencében.., ideje lemondani dicstelen hódításukról! Erre, ha esemény történik, lenne lehetőség... Ezt elősegítendő, csak útba kellene indítani a Rongyos Gárdát, vagyis a 15 éven keresztül legálisan, fél-legálisan, a hatóság szeme előtt, és ellenőrzése alatt működő MNA-t. Az MNA szerencsétlen felszámolásakor is hangot adtam annak, hogy lehetségesek olyan szituációk, melyben a kormány semmiképpen nem léphet... Nos, .., nincs nos! -de legyenek meggondolások...
turáni sólyom
2022. január 10. 14:20
Zelenszkij már becsomagolt... Jegye van az El-Al gépre, Tel-Avivba! Ott nyugodt nyugdíjas évei lesznek.... Az övéi között!
silenceCZ
2022. január 10. 12:25
nem értem, miért hívtak volna meg két olyan súlytalan és jelentéktelen formációt mint az EU és Ukrajna?
Welszibard
2022. január 10. 12:11
Ukrajnát semleges katonai zónává kellene deklarálni. Akkor az USÁnak ott semmi keresnivalója nem lenne és az oroszok is abbahagynák a jogos demontrációkat. Röhej, hogy ezt az egészet nem európai kérdésként kezelik. Az USA nem nyugszik a vérével, nem volt neki elég a csúfos afganisztáni és iraki kudarc?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!