Kiutasították Belgiumból a legnagyobb mecset vezető imámját

2022. január 13. 14:35

Uszítással és kémkedéssel vádolják a szélsőséges iszlámot terjesztő vallási vezetőt.

2022. január 13. 14:35
null

A belga biztonsági szervek jelentése szerint a brüsszeli Molenbeek negyedben található Al Khalil mecset vezetője, Mohamed Toujgani nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

A holland nyelvű VRT Nieuws értesülései szerint tavaly októberben Sammy Mahdi belga menekültügyi és migrációs miniszter visszavonta Mohamed Toujgani tartózkodási jogát. A miniszter a biztonsági szolgálatok információi alapján járt el. Toujgani közel négy évtizeden keresztül élt Belgiumban, most tíz évre tiltották ki az országból. Fellebbez a döntés ellen, de már elhagyta Belgiumot és Marokkóban van.

A múltban a gyűlöletprédikátorok túl gyakran kaptak teret, hogy terjeszthessék és megvédhessék elképzeléseiket. Valószínűleg Toujgani volt közülük a legbefolyásosabb.

Üzenetet szeretnénk küldeni. Belgiumban nem látják szívesen azokat, akik a gyűlölet magvait vetik el, megosztják társadalmunkat és veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Sem ma, sem a jövőben” – áll a miniszter közleményében.

A holland portál emlékeztet: Molenbeekben jelentős a marokkói közösség. Ez az a városrész, ahol a 2015-ös franciaországi és 2016-os belgiumi terrorcselekmények kitervelői és elkövetői éltek, illetve próbáltak elrejtőzni a hatóságok elől. A terrortámadások után a hatóságok nagyszabású akciókat indítottak a gyanús elemek kiszűrésére. Többek között azt is ellenőrizték, hogy folyik-e szélsőséges uszító tevékenység a mecsetekben. Ennek eredményeként már több vallási vezetőt vontak eljárás alá, vagy utasították ki az országból. Ezek közül Mohamed Toujgani a legmagasabb rangú, aki nemcsak a mecsetet vezeti, de a marokkói hatóságok által erősen befolyásolt belga marokkói imámok ligájának elnöke is.

Nyitókép: YouTube

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 14. 08:38
Na, majd meglátjuk, hogy mit kapnak ezért a belgák! Vagy pontosabban "hány fejet veszítenek".
airmax
2022. január 14. 08:03
Túl kevés, túl későn... semmi másra nem jó, mint, hogy az idiótaságtól már háborogni kezdő közvéleményt lecsendesítse, és igazolni tudják, hőgy ők igenis csinálnak valamit, viszont toleránsok, nem úgy mint a fasiszta magyarok... Én meg azt mondom erre a töketlenek ide-oda szédelgése... és önigazolás keresése...
Káj-Ármin
2022. január 13. 19:17
Biztos transzfób... ;-)
zakar zoltán béla
2022. január 13. 19:06
Belgium nazi? Guy VerHOFI ssussogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!