Jelentés: A beoltatlan Afrika tökéletes keltető a variánsok számára

2021. december 06. 07:28

Szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja Afrikát a Mo Ibrahim Foundation szerint.

2021. december 06. 07:28
null

Szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja az afrikai kontinenst, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani – derül ki a Mo Ibrahim Foundation hétfőn közzétett jelentéséből. Az omikron variáns dél-afrikai észlelése is rávilágít, hogy az alacsony átoltottság miatt alakulhatnak ki újabb mutációk, amelyek aztán olyan térségekre is átterjedhetnek, ahol egyébként az emberek túlnyomó többsége már oltott - mutat rá a jelentés.    

A világ legfejlettebb hét országban már a lakosság csaknem 70 százaléka kapott védőoltást, míg Afrikában csak minden 15. ember kapta meg a vakcinát. „Alapítványunk és más afrikai hangok is a válság kezdete óta hangoztatják, hogy a beoltatlan Afrika tökéletes keltető lehet a variánsok számára” – hangsúlyozta Mo Ibrahim, az alapítvány milliárdos szudáni alapító-elnöke. „Csak az egész világ beoltása jelenthet kiutat” – tette hozzá Ibrahim. Az oltási kampány kezdetén

a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le,

így a fejlődő világ számára létrehozott Covax kezdeményezés lassan indult. Az elmúlt hónapokban az afrikai oltási kampányok is lendületet vettek, ám az elmaradott egészségügyi ellátórendszer és infrastruktúra rengeteg helyen akadályozza a hatékony végrehajtást.

(MTI)

Fotó: Monirul Bhuiyan / AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. december 06. 10:50
Kurva anyját Mo Ibrahimnak meg az összes "jelentéstevőnak". Ő mit finanszírozott, ha már annyira nagypofájú milliárdos, szarházi?
zara
2021. december 06. 09:59
fakcinapropaganda a négyzeten... akinek van legalább 8 osztálya az kellene tudja h mutáció evoluciós nyomásra keletkezik és kinél vanjelentős evoluciós nyomás? természetesen a vakcinázotnál , elvégre azért adatod be h védjen...ezért nem lenne szabad járvány közepén tömegvakcinázni.... From a scientific viewpoint it is, therefore, difficult to understand how booster immunizations using vaccines which are not evolution-proof could prevent a highly mutable virus from escaping neutralizing anti-S Abs while driving the pandemic in a catastrophic direction https://www.voiceforscienceandsolidarity.org/scientific-blog/what-happens-if-israel-fails-the-stress-test hülyének néztek mindenkit...nem is gyanús h erőszakkal beakartok oltani mindenkit...
21 gramm
2021. december 06. 09:55
A pfizer történetében soha nem látott profitot realizát múlt évben, részvényára az egekbe emelkedett. Ha csöpp méltóság lenne bennük, felajánlanának több millió vakcinát, hogy a who Afrikába vigye...
simonvitéz
2021. december 06. 09:16
Nohát, milyen furcsa, a covidnak 2020 januárjától 2020 december végéig eszébe nem jutott mutálódni. Mármint olyan szinten, hogy abból szalagcim, és önálló megnevezés legyen. Aztán december 8án megkezdodott a brit oltás és karácsonyra megkaptuk ajándékba a brit mutánst. Elég fura egybeesés mindenesetre, azok után különösen, hogy ez a fránya vírus 12 hónapig képtelen volt kitermelni magából egy napi szinten a hírekben szereplő variánst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!