Kereszténygyűlölet és homofóbia miatt került lakat egy franciaországi mecsetre

2021. december 29. 10:40

Az eset kapcsán arra is fény derült, hogy idén a 100 vizsgált imahely közül 25-öt zárattak be a francia hatóságok.

2021. december 29. 10:40
null

A francia belügyminisztérium elrendelte egy, a Párizstól északra található mecset bezárását, miután a hatóságok szerint a vallási prédikációk középpontjában a gyűlöletszítás és a dzsihád támogatása állt – adta hírül az Evangelical Focus. 

Gérald Darmanin belügyminiszter két hete arról számolt be, hogy

a mecset imámja a keresztények, homoszexuálisok és zsidók ellen hangolta a híveket,

dicsőítette a dzsihádot és a radikális dzsihadista harcosokat „hősként” aposztrofálta. 

A francia kormánytag hozzátette, hogy az imám a vallási szabályok szigorú betartása mellett az iszlám törvényekkel szembeni felsőbbrendűséget is hangoztatta, ezzel megsértve az iszlám szeparatizmus elleni törvényt.

A mecsetet fenntartó egyesület szerint

a nemrégiben iszlám vallásra áttért helyi vallási vezető szavait „kiragadták a szövegkörnyezetből”.

Hozzátették, hogy az imámot rögtön azután felfüggesztették, hogy a hatóságok értesítették a fenntartót, mégis bezárásra került sort, ami ellen fellebbeztek. 

A francia kormány adatai alapján eddig 99 mecsetet és kisebb imahelyet vizsgáltak országszerte, hogy felvegyék a küzdelmet a szélsőséges vallási üzenetekkel szemben, melyek nem egyeztethetők össze a Francia Köztársaság értékrendjével.

Az eddig vizsgált közel 100 vallási hely közül 25-öt bezártak. 

Az idén elfogadott iszlám szeparatizmus elleni törvény nyomást helyezett a különböző muszlim vallási és kulturális csoportokra annak érdekében, hogy a törvénysértést és radikalizmust támogató csoportokat kiszűrjék. A törvény hatályba lépése óta Franciaországban nemcsak mecseteket zárattak be, hanem több muszlim egyesület is feloszlott.

Borítókép: DMITRY KOSTYUKOV / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. január 05. 11:30
De bizonyos vezetők csak nem akarják megérteni, hogy nem iszlám szeparatizmusról és dzsihádról van szó, hanem iszlám tanítás lényegéről, amely szerint minden hitetlent ki kel irtani a föld színéről, vagy legalább is súlyosan el kell nyomni őket.
Mirtilla
2022. január 05. 11:22
Van olyan mecset is ahol nem hirdetik nyiltan a dzsihádot?
Csubszi
2022. január 05. 11:21
Csak nem? mindegyikkel ezt kellene csinálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!