Tüntetések törtek ki Iránban a vízhiány miatt

2021. november 27. 07:47

A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodására is felhívják a figyelmet.

2021. november 27. 07:47
null

Tüntetések törtek ki pénteken Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban a vízhiány miatt, a régió legnagyobb folyójának, a Zajánderudnak a kiszáradt medrében gyülekező elégedetlenkedőket a karhatalom egyebek között könnygázzal és gumibotokkal oszlatta (a fotó még november 19-én készült).

Az iráni hírügynökségek és a közösségi médián megjelent bejegyzések szerint a térséget sújtó aszály miatt a helyi földművesek megsegítését követelő aktivisták százai közül többen köveket hajigáltak a rendőrökre. A Farsz félhivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a tüntetők egy rendőrségi motort és mentőautót is felgyújtottak a világhíres Hadzsu-híd közelében történt megmozduláson.    A péntekre virradó éjszaka során ismeretlenek rátámadtak a vízhiány miatt két hete békés ülősztrájkot folytató földművesekre és felgyújtották sátraikat. A helyi farmerek már évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a Zajánderud vízét elvezetik más térségek, így például Jazd tartomány ellátására, aminek következtében földjeik kiszáradnak és megélhetésük kerül veszélybe. Az iráni sajtó szerint a jazdi csővezetéket már többször is megrongálták a múltban.

Júliusban szintén a vízhiány miatt Irán délkeleti részein voltak erőszakba torkollott megmozdulások, amelyek során több embert lelőttek a biztonságiak. A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodására is felhívják a figyelmet.

(Fotó: Fatmeh Nasr / ISNA / AFP)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 27. 17:13
Arról már hallottam, hogy az esőhozó tánc és ének használ a vízhiány ellen, de az új, hogy a tüntetés is.
Ezért regisztráltam
2021. november 27. 13:30
Nem tartozik a legszorosabban ide, de azért elsütöm itt: https://www.youtube.com/watch?v=8eIBjPkkOm8 (Líbiai vizes gigaprojekt, nekem új volt.)
teklapavle
2021. november 27. 11:44
A klímakatasztrófát tagadó Mandineres közösség meglepődve néz, fakenewst kiált, majd leszavaz az aljas, uszító, környezetpusztító Orbán-bandára.
Gyzoltan
2021. november 27. 11:26
Erre a vízhiányos tüntetésre illik odafigyelni! Eddig is az invazív erők, törekvések, epicentrumában forogtunk, vesztünk el, ily vízhiányos fejlemények mellett még inkább kívánatos préda, konc lett a magyar föld, a víz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!