Egyre nagyobb gond az energia drágulása Németországban, a kormány egyelőre nem tervez lépéseket

2021. október 13. 15:58

A fogyasztók már érzik a válság hatásait: kedden az E.on közüzemi szolgáltató bejelentette, hogy a magas árak miatt egyelőre nem fogad új gázfogyasztókat.

2021. október 13. 15:58
null

Egyre nagyobb gond az energiahordozók drágulása Németországban, az árak hirtelen és nagymértékű emelkedését a vállalatok és a háztartások is megszenvedik, a kormány azonban egyelőre nem tervez lépéseket.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva jelezte, hogy a helyzet kezelése a formálódó új szövetségi kormány feladata lesz. Mint mondta, az utóbbi években egy sor intézkedéssel igyekeztek csökkenteni a fogyasztók terheit, és továbbra is folyamatosan követik az árak alakulását, de nincs módjukban bejelenteni olyan intézkedéseket, amelyeket a következő kormánynak kell meghoznia.    

„Az ellátásbiztonság magas”

A szóvivő nem tudott beszámolni tervezett kezdeményezésekről azzal összefüggésben sem, hogy a leköszönő kancellár, Angela Merkel részt vesz az európai uniós tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács október 21-én kezdődő ülésén, amelyen megvizsgálják, hogy milyen intézkedésekkel lehetne enyhíteni az áremelkedés hatásait nemzeti és európai szinten. A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Beate Baron a földgázellátással kapcsolatban hozzátette, hogy az ellátásbiztonság „magas”. Ismertette, hogy a gáztározók töltöttsége elérte a 75 százalékot, míg egy hete még 70 százalék alatt volt. A 75 százalék ugyan hosszabb távot tekintve nem mondható szokványosnak, de nem is egyedülállóan alacsony. Hasonló szinten volt a tározók töltöttsége 2015 őszén is, és az ország gond nélkül átvészelte a telet – fejtette ki a kormányváltás után a politika első vonalából ugyancsak visszavonuló kereszténydemokrata (CDU) gazdasági miniszter, Peter Altmaier szóvivője.    

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) előzetes kormányalakítási egyeztetéseiről nem szivárogtak ki részletek a német sajtóban energiaválságként jellemzett drágulás kezeléséről szóló tervekről. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy az új kormány hamar lépéskényszerbe kerülhet. Ezt jelzi például a Der Spiegel című hírmagazin szerdai egyik összeállítása, amelyben kiemelték, hogy

szinte óránként érkeznek riasztó hírek.    

Kedden az E.on közüzemi szolgáltató bejelentette, hogy a magas árak miatt egyelőre nem fogad új gázfogyasztókat. Ugyanezen a napon a Salzgitter acélipari vállalat kilátásba helyezte, hogy leállítja a termelést a nagy mennyiségű villamosenergiát igénylő peine-i telephelyén, a Heidelberg Cement építőanyag-gyártó vállalat pedig rövid távú áremelést jelentett be, amely teljesen szokatlan az ágazatban.    

A fogyasztók már érzik a válság hatásait

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a fűtőolajért szeptemberben 76,5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. A benzin 28,4 százalékkal drágult. Folytatódott a földgáz és a villamos energia árának emelkedése is, a drágulás éves szinten 5,7 százalék, illetve 2 százalék volt. A magas energiaáraknak jelentős szerepük van abban, hogy

Németországban az infláció a négy százalékos határ fölé emelkedett

– tette hozzá a Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításában. Mint írták, az „elszabaduló energiaválság” fő oka a kereslet és a kínálat közötti eltérés. A koronavírus-világjárvány legnehezebb szakaszát követő gazdasági fellendüléssel az energia iránti kereslet is emelkedett, és ezzel a kínálat nem tudott lépést tartani. Felhajtják az árakat az uniós szén-dioxid-kibocsátási jogok emelkedő költségei is, ráadásul a gázpiacon „feltűnően szerény az oroszországi kínálat”. Igaz ugyan, hogy az orosz Gazprom minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugatra, mint amennyit tudna – írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy a moszkvai vezetés kritikusainak gyanúja szerint a Kreml így gyakorol nyomást, hogy felgyorsítsa az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetését.     

Rekordárak az energiapiacon 

A gáz ára például hosszú távon átlagban megawattóránként 15-20 euró között ingadozik, az utóbbi időszakban viszont 65 euró körül volt, az áram tőzsdei, nagykereskedelmi ára pedig az év eleje óta Németországban mintegy 140 százalékkal, Spanyolországban pedig 425 százalékkal emelkedett.    

A német vállalatok mindenekelőtt a magas gázárak miatt szenvednek. Az anyagra ugyanis számos termelési folyamatban van szükség, például az acélgyártásban az oxigént a vasércből eltávolító úgynevezett redukálószerként – írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy a Németországban elfogyasztott földgáz  egyharmadát az iparban használják fel. A legtöbb cég ugyan úgynevezett határidős szerződésekkel igyekszik biztosítani az árak hosszabb távú stabilitását, de a német gazdaság így sem tudja kivonni magát a drágulás alól.    

A lakossági fogyasztók közvetlenebbül érzik az „energiaválság” következményeit, mint a vállalatok

A Verivox összehasonlító portál kimutatása szerint októberben 9,3 százalékkal nőttek az áramköltségek az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál többet kell fizetni az áramért Németországban. Drágult a gázfűtés is, 28 százalékkal, az olajfűtéses rendszert használó lakásokban élőknek pedig 87 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly ősz elején.    

A kimutatás alapján országszerte 61 gázszolgáltató emelte az idei télre vonatkozó árát, vagy jelentett be tarifaemelést. Az „áremelések szomorú rekordját” a bajorországi Memmingen közüzemi vállalata tartja, a társaság bejelentése szerint december 1-jével 68 százalékkal emelik a gázdíjat. Ez egy négytagú család esetében évi 786 eurós (280 ezer forint) többletköltséget jelent – emelte ki a Der Spiegel.

(MTI)

Fotó: Joe KLAMAR / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. október 15. 07:53
Wir schaffen das... Das war ein Befehl!!!
Búvár Kund
2021. október 13. 20:13
Hány térségi gázszolgáltató volt magyarországon az eoné, vagy még van is?
Gèbi
2021. október 13. 18:23
" Igaz ugyan, hogy az orosz Gazprom minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugatra, mint amennyit tudna" (Der Spiegel) Mi van idióták????? Mit kellene még csináljon? Küldjön néhány millió köbmétert ingyen, cserébe a szankciókért? Ti tényleg hülyék vagytok, éppen csak nem forogtok!
néhai Ch.Pilot
2021. október 13. 17:38
Mit vannak úgy oda? Ha már egyszer elkezdtek Lenin meg Marx szobrokat állítgatni, tapasztalják meg a kommunizmus árnyoldalait is... :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!