NATO-főtitkár: A terrorizmus elleni küzdelem folytatódik!

2021. szeptember 11. 18:59

Jens Stoltenberg a NATO szerepéről beszélt a terrorizmus elleni küzdelemben a szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

2021. szeptember 11. 18:59
null

A terrorizmus elleni fellépés folytatódik, a NATO pedig továbbra is ki fogja venni a részét ebből a küzdelemből – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára szombaton, a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások 20. évfordulója alkalmából a szövetség brüsszeli székházában tartott megemlékezésen.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, le kell vonni az afganisztáni kivonulás tanulságait, mert bár a nemzetközi koalíció húsz éves jelenléte alatt egyetlen terrortámadást sem intéztek az ország területétől a szövetséges országok ellen, az elmúlt hetek fejleményei drámai fordulatot hoztak az afgán emberek számára. Az új afgán vezetéstől számon kell kérni kötelezettségvállalásait a terrorizmus elleni fellépésre, az emberi jogok biztosítására, és arra vonatkozóan, hogy a magukat veszélyben érzők elhagyhassák az országot – jelentette ki. 

„Húsz évvel ezelőtt a szövetségesek összefogtak a szolidaritás jegyében.

 – fogalmazott. A terrorizmus elleni, a globális koalíció keretében végzett közös fellépésnek folytatódnia kell Irak és Szíria területén, valamint segítséget kell nyújtani minden szövetséges országnak a biztonságukat szavatoló erőfeszítéseikhez – tette hozzá a főtitkár.

A NATO szeretné, hogy Afganisztán kiegyensúlyozott országgá váljon

Douglas D. Jones, az Egyesült Államok NATO mellé rendelt illetékes ügyvivője, miután koszorút helyezett el a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak a helyszínen elhelyezett maradványainál, beszédében hangsúlyozta: az emlékhely az elhunytakra való emlékezés mellett a katonai szövetség erejét és ellenállóképességét szimbolizálja. 

A húsz évvel ezelőtti terrortámadást követően az európai szövetségesek Amerika mellé álltak, ahogy Amerika is segítője volt Európának az elmúlt száz év során. A terrortámadást követően a világ azonban a korábbinál bonyolultabbá vált, s ebben a helyzetben az összefogásnak még fontosabb szerepe lett – hangsúlyozta. 

A globális koalíció afganisztáni jelenlétével kapcsolatban Douglas D. Jones azt mondta, a szövetségesek célja az volt, hogy az ország ne lehessen többé a terroristák biztos menedéke.

Az Egyesült Államok a NATO-val közösen folytatja a terrorizmus elleni küzdelmet,

ahogy nem hagy fel azon törekvésével sem, hogy Afganisztán kiegyensúlyozott országgá váljon – tette hozzá.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt lezuhant a pennsylvaniai Shanksville-nél. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MrStokes
2021. szeptember 11. 23:27
Tisztelt Stoltenberg úr, Most zavarták el - órák alatt - a világ legfejlettebb hadseregeit - USA-NATO- a strandpapucsos , írástudatlan AK47-el harcoló szoknyás Talibánok. Mi lenne ha az orosz, kínai hadseregek ellen kellene fellépni ???????? Ne röhögtessen.
kiss.istvan770
2021. szeptember 11. 22:27
Ja. Ma is sikerült egy robbantásra készülő terrorista helyett, egy segélyszervezet dolgozóját és a hozzá segítségért érkező családot kiirtani. Minden tettetek melléfogás, csak az a kérdés, hogy hülyék vagytok, vagy szándékosan csináljátok? https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/09/terrorista-helyett-segelymunkassal-vegezhetett-az-amerikai-legicsapas
zara
2021. szeptember 11. 21:57
fuck u egyértemüen előre megtervezett gladio müvelet volt... méghogy terrorizmus, gyengék vagytok..romániában már 89ben arab terorristákat kerestek csak egyet se találtak...sok civil közben meghalt, az kell a hitelességhez...
Box Hill
2021. szeptember 11. 20:43
Az folytatódik amivel a rossz helyen kapirgáltok, vagy a valódi küzdelem kezdődik el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!