Jogállamisági aggályok miatt késik az uniós helyreállítási pénz

2021. szeptember 06. 18:15

A Magyarországnak és Lengyelországnak szánt, a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó helyreállítási alapok uniós elfogadását, részben a két országgal kapcsolatos jogállamisági aggályok is késleltetik – jelentette ki hétfőn Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért, kereskedelemért felelős biztosa, egyben a testület alelnöke.

2021. szeptember 06. 18:15
null

A biztos az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek ljubljanai tanácskozásán továbbá azt is nyilatkozta, hogy a bizottság „tovább vizsgálja az uniós jog elsőbbségének kérdését és annak a lengyel helyreállítási tervre vonatkozó lehetséges következményeit”. Az unió tisztviselői folyamatos kapcsolatban állnak a varsói vezetéssel – tette hozzá. A lengyel alkotmánybíróság szeptember 22-én hoz döntést arról, hogy bizonyos ügyekben az ország alaptörvénye vagy az európai uniós jog élvez-e elsőbbséget.

Elemzők szerint az ítélet meghatározó lehet Lengyelország és az Európai Unió jövőbeli viszonya szempontjából. 

Magyarország és Lengyelország májusban nyújtotta be a járvány utáni gazdasági helyreállításra vonatkozó tervét, amelyet az Európai Bizottságnak kell elbírálnia,

hogy mennyire felel meg az unió által támasztott követelményeknek. A bizottság, nem sokkal a benyújtás után, kéthónapos értékelési időszakot indított el, amelyet július végén – több más tagállam esetében is – még két hónappal meghosszabbított. A tervek elfogadásának határideje szeptember 30-a.    

Amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a terveket, a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül meghozza a végső döntést. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat ír alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkapja a megállapodás szerinti előfinanszírozást. Lengyelországnak 24 milliárd euró támogatás jár az uniós helyreállítási alapból, ezenkívül 12 milliárd euró alacsony költségű hitelek formájában. Magyarország 7 milliárd euró értékű támogatásra pályázott.

(MTI)

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. szeptember 07. 14:10
Megbukik az EP armanykodasa Magyarorszag ellen!
formaegy
2021. szeptember 07. 10:44
Pofázik az EB tömeggyilkos egyik tagja! Legalább annyi vér lenne a pucádban, hogy ne hazudj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Egy büdös tömeggyilkos, gyereknyomorító pofázik jogállamiságról. A magyar kormány a befizetéseket HALASSZA EL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ha nem teszi, akkor mer kicsi lenni, ami szégyen lenne és gyalázat!
Naggy
2021. szeptember 07. 09:27
Kedves fidernyák barátaim? Tudtok arról valamit, hogy a csokos Jutka hol tart a norvégok elleni perrel? Fizetnek már a norvégok?
kbs_real
2021. szeptember 07. 07:38
Apró szépséghiba, hogy az alapszerződés nem ad módot az ilyen olból történő visszatartásra. Ez zsarolás - de nem lesz eredményes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!