Ezerötszáz év után újra lóversenyt tartanak a Circus Maximusban

2021. szeptember 10. 20:14

Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották.

2021. szeptember 10. 20:14
null

Az ókor óta először rendeznek lóversenyt Róma szívében, a Circus Maximus hatalmas arénájában. A hétvégén és szeptember 16-18. között tartják a világ legnevesebb díjugratóinak versenyét, a Global Champions Tourt.    

„Kétezer év után térnek vissza a lovasok Circus Maximusba. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezen a helyen rendezhetjük az eseményt. Nagy jelentőségű, hogy az arénában ilyen gyönyörű és rangos versenyt láthatunk vendégül” – mondta Virginia Raggi polgármester az eseményt bemutató sajtótájékoztatón. „Sokat dolgoztunk a műemlékvédelmi hatósággal együtt, hogy a versenyt az UNESCO-világörökség részének számító műemlékben rendezhessük” – tette hozzá a La Repubblica szerint.    

Róma polgármestere a lovassportok F1-ének nevezte a versenyt, amelyen 20 ország 101 sportolója és több mint 200 ló vesz részt.

A nemzetközi versenysorozatot 2006 óta rendezik meg. A Circus Maximus, Róma egyik legfontosabb történelmi helyszíne az ókorban akár 250 ezer embernek is helyet biztosított. A város polgárai itt szerettek leginkább kocsiversenyeket nézni. Miután 1500 évvel ezelőtt a keleti gótok megszállták Rómát, hagyták, hogy az óriási építmény pusztulásnak induljon. Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották. Már régóta nem számít fontos ókori műemléknek a Circus Maximus, hétvégén főleg a kocogók használják. Gyakran választják koncertek és tömegdemonstrációk színhelyéül.

(MTI)

Fotó: Vincenzo PINTO / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 11. 12:31
Alexandriában kettő ilyen építmény is volt. Egy görög stílusú Hippodromos a város keleti falánál. És egy római stílusú Stadium a város délnyugati sarkában. Kellett is, az is milliós nagyváros volt, mint Róma.
Akitlosz
2021. szeptember 11. 12:22
"Már régóta nem számít fontos ókori műemléknek a Circus Maximus" ??? Miért nem? Mik a fontos műemlékek? A keresztény templomok mi?
Akitlosz
2021. szeptember 11. 12:21
Ezek szerint kocsik nem lesznek. :-(
Akitlosz
2021. szeptember 11. 12:19
" Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották. Az ókor óta először rendeznek lóversenyt Róma szívében, a Circus Maximus hatalmas arénájában." MTI színvonal. akad az MTI-nél akár egyetlen újságíró, aki ért is a munkájához? Az ókor 476-ig tartott. Tehát 549. már bőven a középkor. A Nyugatrómai Birodalom bukása akkora esemény volt a történelemben, hogy méltán kötnek hozzá korszakhatárt. Ezt egy ötödikes is tudja. Az MTI-sek nem. https://www.youtube.com/watch?v=r8pnec4Hxps
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!