Rátérdeltek a nyakára, meghalt a „roma George Floyd” Csehországban

2021. június 24. 11:43

A halálát az orvosszakértő szerint túladagolás okozhatta. Emlékhelyet állítottak neki.

2021. június 24. 11:43
null

A George Floyd-esethez hasonló események történtek Csehországban. Múlt pénteken Teplicében három rendőr térdelt a 40 éves, roma származású Stanislav nyakára, aki nem sokkal később a mentőautóban életét vesztette. A rendőrség a csehországi roma közösség felháborodására reagálva nyilvánosságra hozta az előzetes orvosszakértői véleményt, amely szerint a férfi halálát kábítószerek okozták.

Az eset helyszínén a videó napvilágra kerülését követő napokban gyertyákat helyeztek el, és a „Romani Lives Matter” feliratot is felírta valaki, ezzel kiemelve a párhuzamot a tavaly május 25-én, hasonló körülmények között életét vesztett George Floyd és Stanislav esete közt – írja a hírről beszámoló Mérce.

A cseh rendőrök véleménye szerint azonban nincs hasonlóság a két eset között. Közöltek egy videót is az interneten, amin a férfi látható az intézkedés előtt, amint magából kikelve egy autón dörömböl. Nem sokkal később az előzetes orvosszakértői jelentést is nyilvánosságra hozták, ami szerint a férfi halála „nem állt kapcsolatban a letartóztatást megelőző eseményekkel”.

A jelentés szerint a halál oka drogtúladagolás lehetett.

Ennek ellenére a The Guardiannek nyilatkozó, csehországi romajogi aktivista szerint a férfit ismerő környéken élők azt állítják, Stanislav tiszta volt. Az elhunyt férfi  az utcán élt és egy közeli szupermarketben dolgozott biztonsági őrként – tudta meg a lap. Neki a szemtanúk az esetet úgy írták le, hogy Stanislav látta, amint valaki kárt tesz a parkoló autókban, ezért közbelépett, de a kiérkező rendőrök azt hitték, ő volt a károkozó, így vele szemben intézkedtek.

A férfi elmondta azt is, az eset helyszínén mindaddig megtartják az emlékhelyet, és mindennap gyertyákat gyújtanak, amíg ki nem derül az igazság.

A cseh kormány roma kisebbségi ügyekért felelős tanácsának civil tagjai is szót emeltek a rendőrség intézkedése ellen. Úgy vélik, ez a fajta eljárásrend elfogadhatatlan. Szerintük mind az elhunyt hozzátartozói, mind pedig a közvélemény számára különösen fontos az ügy részleteinek tisztázása, úgy erkölcsi, mint pszichológiai okokból.

A cseh belügyminiszter a rendőrség mellett áll.

„Csehország mintegy 10,7 millió lakosából 300 ezren tartoznak a roma kisebbséghez. Az EU Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint Olaszország mellett Csehországban éri a legnagyobb munkahelyi megkülönböztetés a romákat: a megkérdezettek 60%-a számolt be arról, hogy hátrányosan jártak el vele szemben a származása miatt” – zárul a Mérce cikke.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. június 25. 08:53
Floydnak a tarkóját nyomták , nem a torkát.
Krupp Skya
2021. június 25. 08:17
A mullt: Kádár Apró Dögei A jövő: Gyurcsány Apró Vadai.
Krupp Skya
2021. június 25. 08:15
HA én lennék a FIFA vagy az UEFA elrendelném, hogy minden mérkőzés előtt Nagy Imre emlékére a játékosok jobb kezük mutató ujját húzzák el a nyakuk előtt majd emeljék az ég felé. Ezzel emlékeztetve Apró Antal és elvtársai áldásos tevékenységre. Nemsokára jön, jön, jön a kis Aparó. hogy aprónk se legyen.
Krupp Skya
2021. június 25. 08:06
CML vagy LML?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!