Lengyelország készen áll bezáratni Európa legszennyezőbb erőművét

2021. június 09. 07:39

Egyelőre még nem tudják, hogy mivel fogják pótolni a bezárással járó energiahiányt.

2021. június 09. 07:39
null

A lengyel hatóságok készen állnak bezárni a Bełchatów-i ligniterőművet – írta meg az Euronews egy kedden közzétett dokumentumra hivatkozva.

Kulcsfontosságú és jelképes döntés

A Lodz régióban található telep évente 30 millió tonna széndioxidot bocsájt ki, és 1982 óta több mint egymillárd tonnát eresztett a légkörbe. A tervek szerint a lignitégetést 2030-ra 80 százalékkal csökkentenék, majd 2036-ra teljesen leállítanák az erőművet.

A Polska Grupa Energetyczna (PGE) Wojciech Dąbrowski szóvivője kijelentette, hogy a lignitkészletek kiaknázásának az elvetése, és az erőmű leállítási tervezetének napirendre tűzése kulcsfontosságú volt. „A döntés emellett szimbolikus is, hiszen a projekt sikere fogja nagyban meghatározni a lengyel energiaszektor átalakulásának sikerét” – tette hozzá a szóvivő.

Lehetnek gondok

Figyelmeztetésként megjegyezték azonban, hogy a lezárásra váró erőmű a környék legnagyobb munkaadója. Éppen ezért megfontoltan kell eljárniuk, hogy a legkisebbre csökkentség a bezárás társadalmi és gazdasági következményeit.

A közzétett dokumentum emellett nem tartalmaz információt arról, hogy milyen áramfejlesztő megoldással fogják pótolni az erőmű bezárásával járó energiahiányt. Az Euronews információ szerint ez valószínűleg 2030 után kerül napirendre, és nukleáris vagy zöld alternatívát fognak választani.

Címlapképen: Bełchatów erőmű

Kép forrása: Darek Redos / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. június 09. 13:17
Ja, és mit szólnak ehhez a németek? Mert ők importálnak áramot Lengyelországból, főleg mióta a nagyonzöldek bezáratják az atomerőműveiket.
Rodolfo
2021. június 09. 12:24
Érdekes, hogy amikor egy szennyező erőművet kell ábrázolni valahol, akkor ezeket a gőzölgő hűtőkéményeket szúrják be, de ezekben nem vízgőz van? Az a két piros-fehér kémény lehet kibocsájthat környezetszennyező anyagot de nem azokon van a fókusz hanem a nagy fehér füstfelhőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!