Antony Blinken: Oroszország követelései teljesíthetetlenek

2021. május 18. 17:07

Az amerikai külügyminiszter az Északi-sarkvidék militarizálásának elkerülésére szólította fel Oroszországot kedden Reykjavíkban.

2021. május 18. 17:07
null

„Oroszország a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen tengeri követeléseket támaszt, különösképpen az északi-tengeri útvonalon haladó külföldi hajókra vonatkozó szabályozások tekintetében” – hangsúlyozta Blinken az izlandi külügyminiszterrel, Gudlaugur Thór Thórdarsonnal közös sajtótájékoztatóján.

Washingtont aggasztja a fokozott militarizáció

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy engedélykötelessé tette külföldi hajók számára az áthaladást az Északi-sarkvidéken. Moszkva megerősítette katonai jelenlétét az arktiszi partvidéken, és nagyravágyó tervei között szerepel több kikötő építése az úgynevezett északi-tengeri útvonal mentén.    

Blinken jelezte: Washingtont aggasztja, hogy a fokozott militarizáció nagyobb problémákhoz vezethet.    

Ezek a tevékenységek „növelik a balesetek és a tévedések kockázatát, miközben aláássák a térség békés és fenntartható jövőjének közös célját” – magyarázata. 

Lavrov: Oroszország törvényes és legitim tevékenységet folytat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn hangsúlyozta, hogy Oroszország törvényes és legitim katonai tevékenységet folytat a sarkkörön túli saját területein. Rámutatott: Oroszország javaslatot tett arra, hogy az Északi Tanács tagállamai hívjanak össze katonai szakértői szintű tanácskozást, amely elősegítheti az érintett országok vezérkari főnökei közötti, hét évvel ezelőtt felfüggesztett rendszeres konzultációk felújítását. Moszkva szerint bármiféle feszültséget kezelni lehet ezeken a kereteken belül.    

Blinken csütörtökön az izlandi fővárosban találkozik Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszteri ülésének keretében. A tanácskozáson Oroszország átveszi Izlandtól az elnöki tisztséget a következő két évre. Az amerikai külügyminiszter egyúttal hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok változatlanul diplomáciai úton törekszik kiutat találni a palesztin-izraeli konfliktusból.    

Ezt követően lehet csak elkezdeni a stabilitás felépítésén dolgozni, amelyet az izraeli és a palesztin lakosság is megszolgált – tette hozzá.    

A tárcavezető Washingtonnak a Biztonsági Tanácsban folytatott tevékenységét firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta: bár az Egyesült Államok megakadályozta, hogy a testület nyilatkozatot fogadjon el a konfliktus kérdésében, az amerikai kormány „hangtalan, de nagyon intenzív diplomáciai munkát” folytat a háttérben, és nem akadályozza az ENSZ diplomáciai tevékenységét sem. A Biztonsági Tanács kedden tartja negyedik rendkívüli ülését a közel-keleti konfliktus ügyében.

(MTI, Reuters)

Fotó: MTI/AP/AFP pool/Saul Loeb

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. május 20. 18:03
"nagyravágyó tervei között szerepel több kikötő építése is az úgynevezett északi-tengeri útvonal mellet" Ha úgynevezett az útvonal, akkor miért érdekel bárkit is, hogy milyen hülyeségbe öntik a pénzt az oroszok a saját szárazföldi területükön? Ha pedig az MTI szokásos torzítása az "úgynevezett", akkor sincs köze más országnak hozzá, hogy mit épít az északi partvonalai mentén Oroszország.
gonterl
2021. május 20. 17:22
Az egyetlen gyarmatunkon most orosz támaszpont van. Magyarkodjunk egy keveset!
Fila2020
2021. május 19. 07:14
Amikor a tengeri jogot kialakították nem számoltak azzal, hogy a sarkkör hajózhatóvá válik. Az oroszoknak valószínű igaza van.
nemecsekerno_007
2021. május 18. 20:13
Alaszka révén formálhat jogot az USA az északi sarkköri területekre, de az sokkal kisebb mint akár Kanadáé, Oroszországról már nem is beszélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!