WWF: Hollandia nagymértékben járul hozzá a globális erdőirtáshoz

2021. április 14. 17:20

Hollandia Németországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal és az Egyesült Királysággal együtt felelős az EU azon nyersanyagimportjának 80 százalékáért, mely az erdőirtásokért felelős – derül ki a Világ Vadvédelmi Alap (WWF) jelentéséből.

2021. április 14. 17:20
null

Hollandia az Európai Unió azon öt országának élmezőnyébe tartozik, amelyek 2007 és 2015 között Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában az erdőirtás többségéért felelősek. Hollandia Németországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal és az Egyesült Királysággal együtt felelős az EU azon nyersanyagimportjának 80 százalékáért, mely az erdőirtásokért felelős – derül ki a Világ Vadvédelmi Alap (WWF) jelentéséből.

Ami az egy főre eső erdőirtást illeti, Hollandiában volt az EU-n belül a legmagasabb az arány: évente 18 négyzetméter fejenként.

Az adatok szerint Hollandia átlagosan évente csaknem 30 ezer hektár esőerdő kirtásáért felelős az olyan áruk, mint például a kávé, csokoládé, pálmaolaj és szójabab előállítása miatt.

Összességében elmondható, hogy az EU együttesen felelős évente közel ötmillió hektár trópusi erdő erdőirtásáért.

Ez azt jelenti, hogy a globális erdőirtás tizenhat százalékát az EU-nak tulajdonították, közvetlenül Kína 24 százaléka mögött.

Hollandia a szójabab egyik legnagyobb európai importőrének számít, mivel a gazdálkodók általában szójababot használnak szarvasmarháik etetéséhez. A szójabab ültetvényeket általában esőerdők helyén illetve a szavanna területén hozzák létre, ahol talajeróziót, vízszennyezést okoznak és csökkentik a biológiai sokféleséget.

Az állati takarmányipart képviselő holland Nevedi Szövetség hangsúlyozta, hogy Hollandia nagy mennyiségű szójaterméket exportál más európai országokba is.

– mondta Henk Flippsen, a Nevedi igazgatója a NOS-nak.

Sandra Mulder, a WWF szakértője szerint a trópusi esőerdőkben növények és állatok széles skálája él. A fák újratelepítése gyakran nehéz feladat, mert az erdőirtás és egyetlen növény termesztése kopárságot eredményez.

A WWF és más környezetvédők az Európai Bizottságban kampányoltak az esőerdők irtásának betiltása érdekében.

Májusban az Európai Bizottság törvényjavaslatot terjeszt elő az erdőirtásról.

Nevedi azt állította, hogy a szója- és pálmaolaj-termékek behozatalának teljes leállítása nem reális.

„Így megszűnne az Európából eredő az ellenőrzés és kontroll és a szója- és pálmafajtákat gyártó vállalatok, amelyek már befektettek a termelés fenntarthatóbbá tételébe, felhagynának ezzel a gyakorlattal” – mondta Flipssen aki megerősítette, hogy a Nevedi alternatívákat keres az európai fehérjeforrások biztosítására. 

Fotó: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. április 14. 19:43
Juj. A bezzeghollandok. A ződek.
nempolitizálok
2021. április 14. 18:20
Gréta megoldja.
Kiiisteleeeki
2021. április 14. 18:03
ez is a holland zöldek - sargentini és tsai - munkásságát dícséri.
lvjtn
2021. április 14. 18:01
pedig a szumátrai gyarmatokat már nem is hozzájuk számítják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!