Több ország nem akarja Mark Ruttét a NATO élén látni

2024. április 04. 10:23

Magyarország is köztük van.

2024. április 04. 10:23

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Mark Rutte az első számú jelölt a NATO következő főtitkári pozíciójára. Jens Stoltenberg hamarosan távozik az észak-atlanti katonai szövetség éléről, és az eddigi holland miniszterelnököt szeretnék sokan az utódjául. 

Ruttét támogatja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország

 – vagyis a NATO összes nyugati nagyhatalma.

Rutte 2010 óta vezeti Hollandiát, és ugyan már tavaly lemondott, s már rég túl vagyunk az előrehozott választásokon is, de mivel a választásokon győztes Geert Wilders nem tudott kormányt alakítani, továbbra sincs új vezetése Hollandiának. Mark Rutte így még mindig ügyvezető miniszterelnök az országban.

A NATO ügyei azonban nem várhatnak: az Euractiv szerint hamarosan szeretnék már megnevezni a katonai szövetség leendő új vezetőjét, különös tekintettel a NATO közelgő 75. születésnapi ünnepségére.

De nem mindenki sorakozott fel a kiszemelt utód, Mark Rutte mögé. Klaus Iohannis román elnök, aki évek óta építi nemzetközi kapcsolatrendszerét, szintén bejelentkezett a NATO vezetésére. Ugyanakkor nem tudni őt támogató jelentős nemzetközi szereplőkről.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány pedig szintén felszólalt Mark Rutte jelöltsége ellen.

Mint ismert, az eddigi holland miniszterelnök az Orbán-kormány kemény kritikusa volt az elmúlt években.

Emellett a választási átmeneti időszakban leledző Szlovákia, valamint az örök NATO-különutas Törökország vezetése lebegteti még, támogatja-e vagy sem Ruttét a NATO vezetésére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­s­ ­l­­­á­­­n­­­y­o­­k­­­ ­v­­­á­­­r­n­a­­­k­ ­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
survivor
2024. április 06. 20:31
Rutte v.Iohannis ? Egykutya.🐕‍🦺
survivor
2024. április 06. 20:29
Nem mintha egy NATO főtitkar döntene bármiben... Tommasot javaslom ! Pont jó!😀
kombinator-0
2024. április 04. 19:42
már egyszer rábasztunk, mikor nőt választottunk: Van der Leien ... most akadályozzuk meg hogy ismét nő legyen fontos szervezet vezetője: Mark Rutte
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!