Olaszországban nem cenzúrázzák többé a filmeket erkölcsi vagy vallási alapon

2021. április 07. 12:31

A filmeseknek maguknak kell korhatár-besorolást adniuk saját alkotásaiknak a bemutatás előtt.

2021. április 07. 12:31
null

Olaszországban többé nem cenzúrázzák a filmeket erkölcsi és vallási megfontolások alapján. Az olasz filmes cenzúratörvény 1914-ben született. Számos nagyszerű film esett az áldozatául, köztük Az utolsó tangó Párizsban (fotónkon egy részlet a filmből, forrás: YouTube) – emlékeztetett rá a The Guardian című brit napilap cikke.

Dario Franceschini kulturális miniszter hétfői közleményében jelentette be a filmes cenzúra végét. Mint írta: véget ért az állam művészek szabadságát korlátozó ellenőrző és beavatkozó rendszere. Így erkölcsi vagy vallási okokból többé nem lehet megakadályozni egy film bemutatását Olaszországban, valamint nem lehet ezen indokok alapján megkövetelni, hogy a bemutatáshoz kivágják a filmből a kritikus részeket. A filmeseknek maguknak kell korhatár-besorolást adniuk saját alkotásaiknak a bemutatás előtt. Döntésüket egy filmipari szakemberekből álló 49 tagú testület hagyja jóvá.

Mint Pupi Avati filmrendező hangsúlyozta: ez egyfajta önszabályozás, amelyhez elég érettek a filmalkotók. Avati zenés filmjét, a Bordellát az 1970-es években cenzúrázták.

Az elmúlt száz évben több száz filmet cenzúráztak Olaszországban, elsősorban politikai, erkölcsi és vallási okokból.

Ezek közül az egyik legismertebb példa Bernardo Beltolucci 1972-ben Oscarra jelölt Az utolsó tangó Párizsban című klasszikusa, melynek minden kópiáját elpusztították, csupán hármat hagytak meg „bűncselekmény bizonyítékaként”. A kulturális minisztérium Cinecensura online platformjának kimutatása szerint 1944 óta Olaszországban 274 olasz, 130 amerikai és 321 más országban készült filmet cenzúráztak. A cenzúra miatt több mint tízezer filmet változtattak meg valamilyen módon, köztük olyan rendezőkét, mint Federico Fellini.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2021. április 07. 22:38
Innentől rá lehet bízni az öncenzúrára. Úgyis csak politikailag, vallásilag és erkölcsileg megfelelő filmek fognak születni. Csakhát ez már másfajta politika, vallás és erkölcs.
Bell & Sebastian
2021. április 07. 19:44
Ami azt illeti, minálunk még a bömbölő reklámokat sem sikerült lehalkíttatni, pedig micsoda jól kifundált kampányfogás volt a rendpártiak részéről. Ennek a cikknek is jobb lett volna olyan címet adni, hogy mivel nem tudják, inkább már nem is akarják. A mindenhová betolakodó globális tudatformálást (lsd.: RTL) úgy kibaszni a magánszférából, mint macskát szarni.
Akitlosz
2021. április 07. 16:42
A korhatárbesorolás rendben van, az nem cenzúra. A filmek kivagdosása viszont nincsen, mert az tényleg cenzúra. A film vizuális műfaj, ha a néző képzeletére van bízva a történet, mert a filmesek szégyenlősek, gyávák, félnek a cenzúrától ábrázolni a történést, akkor az nem egy igazán jó film.
anaphylaxiás sokk
2021. április 07. 16:33
Kéne csinálni egy Mohamedeset fekete meleg főszereplővel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!