Von der Leyen: Minden korábbinál szorosabb lesz Washington és Brüsszel kapcsolata

2021. március 24. 19:43

Blinken európai látogatásának célja, hogy Washington megújítsa szövetségeseivel és partnereivel ápolt kapcsolatait – mondta az amerikai külügyminiszter.

2021. március 24. 19:43
null

Mivel az Egyesült Államok első számú partnereként tekint az Európai Unióra, Antony Blinken európai látogatásának egyik célja, hogy Washington megújítsa szövetségeseivel és partnereivel ápolt kapcsolatait – ezt maga az amerikai külügyminiszter jelentette ki szerdán Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében, ahol Ursula von der Leyennel, az uniós végrehajtó testület elnökével találkozott.

Kína és Ororszország a közös ellenség, de első a COVID

Blinken – aki a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően látogatott el az uniós testülethez – érkezésekor elmondta, a számos közös kihívásról, köztük a klímaváltozásról, Kínáról és Oroszországról tervezett megbeszélés témái között

kiemelten fontos a koronavírus-járvány utáni erős és méltányos gazdasági helyreállítás lehetőségeinek áttekintése az Európai Unióval.    

Beszélt arról is, hogy a demokrácia kihívásokkal néz szembe mindenütt a világban, és e tekintetben az Egyesült Államok és az Európai Unió kiállnak közös értékeik védelmében. Elmondta, vita folyik arról, hogy a demokrácia vagy a tekintélyelvűség kínál jobb megoldásokat a jövőt illetően.   

A demokrácia és jogállam közös érték 

– fogalmazott Blinken. Ursula von der Legyen köszöntőjében kiemelte: az Egyesült Államok fontos és értékes partnere az Európai Uniónak, ezért az unió közös menetrend kialakítását javasolja Washingtonnal a felek előtt álló kihívások megoldására, valamint a közös lehetőségek kiaknázására.    

Közösen kell fejleszteni az oltóanyagokat

Elmondta, megbeszélésük középpontjában a koronavírus-járvány kezelése áll, illetve a járvány gazdaságra és  társadalomra gyakorolt hatásainak áttekintése is szerepel. A felek meg kívánják erősíteni az oltóanyag-ellátás biztosítását, illetve az oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és a szállításának finanszírozási lehetőségeit.    

– fogalmazott. Mint emlékeztetett, az Európai Unió és az Egyesült Államok március elején megállapodott, hogy átmeneti, négy hónapos időtartamra felfüggesztik az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett valamennyi büntetővámot. Kifejtette: a feleknek még számos megoldásra váró területen kell előrelépést elérniük, hogy zökkenőmentes kereskedelmi és gazdasági együttműködés jöjjön létre köztük a közös lehetőségek kihasználása érdekében.    

Kiemelte továbbá,

várakozással tekint a kulcsfontosságú nemzetközi és biztonsági kérdésekről folytatott megbeszélések elé,

amelyek között a Kínával, Oroszországgal, valamint a Törökországgal ápolt kapcsolatok mellett az uniós déli szomszédság és a Nyugat-Balkán is szerepel. Mivel az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közös aggodalmaik vannak, szoros együttműködésre van szükségük azok hatékony megoldásához – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

(MTI)

Fotó: MTI/AP pool/Virginia Mayo

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 25. 10:15
Pol Potkányák sexelnek?
rókabácsi
2021. március 25. 09:04
ez lesz az EU veszte! mert ugye kina már nagyhatalom! és rövid időn belül lehagyja at usát!
123321
2021. március 24. 20:58
csicskakontinens
Kristály
2021. március 24. 20:54
Ursula is lecsokolja majd Sorost mint Juncker ?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!