Megérkezett az antifasiszta erőszak és az anarchizmus Európába

2021. március 03. 11:35

A katalóniai események kísértetiesen hasonlítanak az Egyesült Államokban lezajlott erőszakos tüntetésekre, annyi különbséggel, hogy a katalán kormányzat csak a szavak szintjén ítéli el a szélsőbaloldalt.

2021. március 03. 11:35
null

A hétvégén tovább folytatódtak a tüntetések Katalóniában, miközben a regionális kormány tehetetlenül áll az egyre szélsőségesebb megmozdulásokkal és rendbontásokkal szemben. Ahogy arról már beszámoltunk, a spanyol autonóm közösségben Pablo Hasél elítélését követően kezdődtek a megmozdulások. A katalán származású rappert felségsértés és terrorizmus éltetése miatt kilenc hónap letöltendő szabadságvesztésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 30 ezer euró összegű pénzbüntetésre ítélték.

A hír hallatára Katalóniában több héten át tartó demonstráció kezdődött, a megmozdulások azonban hamar zavargássá és rendbontássá alakultak át. Múlt szombaton

és a rendőrséggel szembeni fellépésre szólították fel a tömeget. Mindeközben Katalónia több nagyvárosában is megmozdulások voltak. 

A szélsőbaloldali tüntetőknek nincs beazonosítható vezetőjük, a közösségi médiában szerveződnek, és 15-20 fős csoportban randalíroznak. A katalán regionális renderőség nyolc embert őrizetbe vett, akik egy szombati tüntetés során felgyújtottak egy rendőrautót. Érdekesség, hogy közülük heten nem spanyol, hanem olasz és francia állampolgárok, vagyis a tüntetők között meglehetősen sok a külföldi. 

A katalán regionális kormány láthatóan nem tesz sokat az erőszak visszaszorítása érdekében. Az erőszakot ugyan közleményben elitélték, azonban nem kértek segítséget más autonóm tartománytól és a központi rendőrségtől sem.

A baloldali, elszakadáspárti katalán kormánynak valójában nem áll érdekében a tüntetések csitítása,

mivel a tömeg a spanyol jogrenddel szembeni megmozdulása a spanyol egység ellen fellépő politikai pártok malmára hajtja a vizet. Emiatt elnézőbbek az erőszakhullámmal szemben, hiszen tudják jól, hogy mindez árt a spanyol központi vezetésnek. 

Onda Cero Sàmper katalán belügyminiszter a tüntetést a capitoliumi eseményekhez hasonlította, mondván, hogy a világ egyik legjobb rendőrsége sem volt képes megállítani a tüntetőket, akkor ez nem várható el Katalóniában sem. Érdekes, hogy Sàmper az erőszakot a Capitoliumban lezajlott rendbontáshoz, és nem az Egyesült Államokon végigsöprő Antifa és Black Lives Matter (BLM) mozgalom által szervezett tüntetéssorozathoz hasonlította. Pedig

az antifasizmust éltető rigmusok, a rendőrség elleni erőszak és az anarchista jelképek nem az amerikai törvényhozásban, hanem Seattle-ben és Minneapolis-ban váltak mindennapossá. 

Úgy tűnik azonban, hogy a katalán polgárok jobban képben vannak a tavalyi év amerikai eseményeivel, a helyi vállalkozók, üzlettulajdonsok ugyanis március 4-re tüntetést szerveznek Barcelonában. A megmozdulás célja, hogy nyomást gyakoroljanak a katalán kormányra, a szervezők ugyanis megelégelték, hogy a regionális vezetés nem tesz eleget a demokratikus rend visszaállítása érdekében. Erőszak helyett a civil szervezeteknek, a kormánynak és a renderőségnek össze kell fogniuk, hogy Katalónia ki tudjon lábalni a koronavírus-járvány miatt egyre inkább kézelfoghatóbb gazdasági válságból. 

A történelem kereke megfordult, 2021-ben Amerika Spanyolországba költözött.

Az erőszakhullámnak csak a helyi lakosság összefogásával lehet véget vetni, hiszen egyedül nekik áll érdekükben, hogy mindennapjaik ne a szélsőbaloldali csoportok fenyegetésének árnyékában teljenek. Az Egyesült Államokban mindenki láthatta, milyen az, amikor a jogot és a demokráciát sárba tiporva az antifasiszta csoportok egész városrészeket foglalnak el. Most ez az ideológia Európában is felütötte a fejét, ezért a következő hetekben érdemes még nagyobb figyelemmel kísérni a spanyolországi eseményeket. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: ADRIA PUIG / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2021. március 29. 22:02
Teljesen meghülyültek a katalánok? full kommunistában nyomják a politikát, a migránsok betelepítéséért tüntettek Barcelonában alig egy évvel a terrormerényletek után, most meg az anarcho-balosok gyújtogatnak meg törnek zúznak... a lakosság 20-25 százalékamunkanélküli, de a románok güriznek mezőgazdaságukban meg a szállodaiparban, idősgondozásban. Ki érti ezt?
elfújta az ellenszél
2021. március 29. 22:00
Akinek mond valamit Gerő Ernő neve mellett a ''barcelonai mészáros'' diszitő jelző, az tudja hogy Katalónia régi melegágya az ilyen mozgalmaknak A polgárháború idején a Komintern megbizottjaként ő kapta a feladatot, hogy leszámoljon az anarhistának, szélsőbalosnak kikiáltott, valójában gyakran inkább a hivatalos sztálini irányvonaltól elhajló trockista csoportokkal
Robur
2021. március 11. 12:04
Sok patkány mit lájkol ezen?
civis72
2021. március 11. 12:02
Van értelme a röfögésednek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!