Adóeurókkal finanszírozott eutanáziával sokkolja Európát Spanyolország

2021. március 18. 15:39

Az eutanázia erőltetett iramú dekriminalizációjával folytatódik a baloldali kormány társadalmi csatája.

2021. március 18. 15:39
null
Gergi-Horgos Mátyás

Közegészségügyi szolgáltatássá vált az eutanázia

A baloldali többségű spanyol törvényhozás döntött az eutanázia legalizálásáról, három hónapon belül hivatalosan is életbe lép az eutanázia-törvény. A hatályos szabályozás módosítását a nagyobbik kormánypárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kezdeményezte közel egy éve, azonban a koronavírus-járvány folyamatosan hátráltatta a törvényelőkészítési és -alkotási folyamatot. Arról nem is beszélve, hogy a két nagy jobboldali párt, a Néppárt (PP) és a radikális VOX a törvényhozás alsó- és felsőházában is megvétózta a javaslatot, azonban a baloldali többséggel szemben ezen fellépések nem volt elegendőek. 

A spanyol parlament alsóháza még tavaly decemberben hagyta jóvá az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. A 350 fős alsóházban 198 képviselő szavazott igennel, így már sejteni lehetet, hogy az eutanázia hivatalos legalizálása karnyújtásnyira van. Mostanra a törvényalkotási folyamat lezajlott, vagyis

Belgium, Luxemburg és Hollandia után Spanyolország a negyedik uniós tagállam, ahol elhárul minden törvényi akadály a gyógyíthatatlannak ítélt betegek halálának meggyorsítása elől. 

A törvény szabályozza, hogy csak a 18. életévét betöltött, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. Azonban a kérelmezéstől egészen az életet kiontó beavatkozásig egy több lépcsőből álló engedélyezési folyamaton kell átesniük az eutanáziát igénylőknek. Minden kérelmet két szakorvos és egy regionális felülvizsgálati szakbizottság értékel, pozitív elbírálás esetén öt hétre rá kerülhet sor a beavatkozásra. 

A törvény ugyanakkor előírja azt is, hogy a pacienseket minden esetben tájékoztatni kell az eutanázián túli alternatívákról, az igénylők pedig négy, úgynevezett ellenőrzési és mérlegelési alkalom során elállhatnak kérvényüktől.

Az új szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy a magánkórházak mellett a közkorházak is végrehajthatják a beavatkozást,

a betegek pedig egészségügyi állapottól függően akár saját otthonukban is végső nyugalomra térhetnek. Ezzel voltaképpen az eutanázia az adóeurókból fenntartott spanyol állami egészügyi szolgáltatás szerves részévé vált. 

Újabb csapásirányt vett a liberális erkölcsök szerinti törvénymódosítás

Az eutanázia legalizálásával a baloldali spanyol kormány újabb lépést tett az elmúlt évtizedek erkölcsi liberalizációjának törvénybe iktatására. Ahogy arról már beszámoltunk, előbb büntetőjogi reformot hirdetettek, hogy a terrorizmus áldozatainak gyalázása, a felségsértés és a vallásgyalázás is a szólásszabadság része legyen. Majd ezt követte egy február eleji jogszabálytervezet, mely értelmében a tizenhat éves kor feletti személyek szülői engedély nélkül is alávethetik magukat a nemváltozást célzó hormonterápiának. Az aktív, közvetlen, szándékolt eutanázia engedélyezésével a spanyol baloldal ismét saját értékrendszere szerint alakítja át a jogrendszert.  

A spanyol társadalomban zajló folyamatokról a Precedens többször is írt, ezek fényében nem meglepő, hogy az eutanázia engedélyezését a dél-európai ország lakosságának többsége támogatja.

a mostanáig illegálisként számon tartott beavatkozást eddig 10 évig terjedő börtönnel büntették. Az eutanázia-törvény elfogadása ellen ismét szót emeltek a jobboldali pártok, a VOX az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt, ugyanakkor egyre több egészségügyi szakember is az új normával szemben foglal állást. 

Sok egészségügyi központ szerint a törvény túl gyorsan lép hatályba, hiszen összesen három hónapot kaptak a kórházak az átállásra. Más országokban a legalizálást követően több mint egy évbe telt, hogy a jogszabályokban rögzített módon készítsék fel a biztonságos beavatkozást elősegítő szakmai és technikai hátteret. Új-Zélandon és az ausztráliai Victoria államban 12 és 18 hónap közötti időszak állt rendelkezésre, a spanyol kormány ugyanezt a folyamatot három hónap alatt szeretné kivitelezni. 

Félő, hogy az erőltetett iram miatt a törvénybe foglalt szakmai szempontok és garanciák nem tudnak majd érvényesülni,

vagyis a többlépcsős ellenőrzési folyamat és az új regionális felülvizsgálati szakbizottságok nem tudják szakszerűen ellátni a feladatukat. Az eutanázia bevezetése megállíthatatlan folyamatnak tűnik az ibériai-félszigeten, azonban most sok múlik az egészségügyi központok és a szakmai képviseletek nyomásgyakorlásán. Hathatós közbelépésükkel ugyanis elkerülhető, hogy az állami fenntartású egészségügyi rendszer úgy finanszírozza az eutanáziát, hogy a betegek nem részesültek a törvényben előírt orvosi tájékoztatásban és szakmai elbírálásban, ezek elmulasztása ugyanis teret biztosíthat a visszaélések számára. 

Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2021. március 24. 17:21
Gondolom a magán egészségbiztosítók is teljes mellszélességgel támogatják.. teljesen véletlenül..
fatman
2021. március 24. 17:19
Állatok! És valaha ez egy keresztény ország volt...
zara
2021. március 24. 16:44
soros kormány már csak ilyen...
NeMá
2021. március 24. 16:42
Ez a természetes! Nagyanyám ágyba kényszerült mi csináltuk! Mi a gond ezzel? Ezt a kurva hálátlan fszt! Húzzál Londonba köcsög, nyald a sejkét baksisért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!