Katalán választás: hármas holtversenyt és függetlenségpárti győzelmet jósolnak a felmérések

2021. február 14. 22:00

Az eredmények alapján a katalán függetlenséget képviselő pártok többségbe kerülhetnek az újonnan alakuló parlamentben.

2021. február 14. 22:00

A katalán parlamenti választásokon hármas holtversenyt, és függetlenségpárti győzelmet is jósolnak azok az exit poll közvélemény-kutatások, amelyeket az urnazárás után hoztak nyilvánosságra vasárnap este.

A Gesop kutatóintézet felmérése szerint, amelyet egyebek mellett az El Periódico katalán lap közölt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), valamint az eddigi kormánykoalíciót adó függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) egyaránt 31-33 közötti mandátumra számíthat a törvényhozásban.   

A spanyol közszolgálati televízió (TVE), a GAD3 közvéleménykutató cégre hivatkozva, az ERC győzelmét valószínűsítette 36-38 közötti mandátumszámmal, második helyre téve a PSC-t 34-36 képviselői hellyel, és harmadikként jelezve az Együtt Katalóniáért 30-33 mandátum közötti várható eredményét. Utóbbi pártot azonban győztesnek mérte a SocioMétrica intézet 34-36 mandátummal. Az El Espanol online lapban megjelent kutatás szerint a második a PSC lehet 29-31 képviselővel, amelyet az ERC követ 27-29 mandátummal.   

Az eredmények alapján a katalán függetlenséget képviselő pártok többségbe kerülhetnek az újonnan alakuló parlamentben.    Mindhárom felmérés nyolc párt biztos bejutását jelzi, kilencedikként mandátumra esélyes a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) is. Most először bekerülhet az autonóm parlamentbe a Vox bevándorlásellenes, ultranacionalista párt.    A választás nagy vesztesének az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt lehet 6-7, illetve 9-10 mandátummal az eddig 36 helyett.   

A szavazói részvétel alacsony volt, az eddig közzétett, délutáni 18 órás adat, 45 százalék volt, ami 22,5 százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi választáson.   

A választásra jogosult 5,6 millió szavazóból több mint 265 ezren levélben adták le voksukat, soha ennyien nem éltek még ezzel a lehetőséggel.  A szavazás sok helyen két órás késéssel vette kezdetét, mert a szavazatszámláló bizottságba kisorosoltak közül többen nem jelentek meg, így póttagokra volt szükség. A feladatra kijelölt 82 ezer emberből 34 ezren kértek felmentést a járványhelyzet miatt, a központi választási bizottság (JEC) 22 ezer esetben megadta ezt az engedélyt. Azok, akik jóváhagyás nélkül maradtak távol, a jogszabályok szerint pénzbírságra és szabadságvesztésre is számíthatnak.   

A koronavírus-járvány miatt a szavazást rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezték meg a szokásosnál jóval több szavazóhelyen, hogy így csökkentsék a létszámot egy-egy helyszínen. Piacokon, sportközpontokban, templomban, bikaviadal-arénában, és még az FC Barcelona stadionjában is lehetett voksolni. Napközben a Femen nemzetközi feminista civil szervezet aktivistáinak egy csoportja meztelen felsőtesttel demonstrált az egyik szavazóhelyiségnél a Vox párt ellen, Ignacio Garriga listavezető szavazásakor.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2021. február 14. 23:56
Független Katalónia! Független Skócia! Egyesült Írország! Független Wales! Független Baszkföld! Független Flandria! Független Vallónia. FÜGGETLEN SZÉKELYFÖLD! Így lehetne nyugalom Európában...!
józan paraszti ész
2021. február 14. 22:46
Nekem úgy rémlik, hogy hiába a sok párt a spanyoloknál, az majdnem olyan mint a moslék-koalíció. Mind egy irányba gondolkodik, csak nem tudnak egymással kijönni párton belül. Lehet, hogy rosszul tudom, de ahogy a részvételt nézem ott sem érdekel ez senkit.
civis72
2021. február 14. 22:36
ebbű megint baj lesz....szabadság nem jár akárkinek... ..még mit nem..pfff
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!