Egymillió vakcina mehet a kukába – Dél-Afrika elhalasztja az oltást

2021. február 08. 10:01

A brit-svéd AstraZeneca vakcinája úgy tűnik, nem elég hatékony a dél-afrikai mutációval szemben.

2021. február 08. 10:01
null

A Dél-afrikai Köztársaság vasárnap bejelentette, hogy átmenetileg elhalasztja oltási kampányát a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával, mert egy tanulmány szerint a védőoltás hatékonysága „korlátozott” a koronavírus dél-afrikai változatával szemben – írta meg a Portfolio. Hozzátették: a terv szerint a tömeges immunizálás pár nap múlva kezdődött volna egymillió adag vakcinával. Zweli Mkhize dél-afrikai egészségügyi miniszter átmeneti problémának nevezte a halasztást.

A portál hangsúlyozta: a Dél-afrikai Köztársaságban az újabb fertőzéseknek már a 90 százalékát a helyi vírusváltozat okozza. Az Oxfordi Egyetem kutatásvezetője, Sarah Gilbert vasárnap azt mondta, hogy nagy valószínűséggel őszre elkészülnek vakcinájuk módosított változatával, amely a koronavírus dél-afrikai variánsától is hatékonyan véd. Közölték: az oltásokért folyó világversenyben a Dél-afrikai Köztársaság – amely Afrika leginkább érintett országa 1,5 millió fertőzöttel és 46 ezer halálesettel – hétfőn kapta meg az első, 1 millió adagos vakcinaszállítmányt. További 500 ezer érkezését februárra várják. Zweli Mkhize közölte, hogy a 1,5 millió adag AstraZeneca/Oxford oltást mindaddig megőrzik, amíg a tudósok nem adnak világos útmutatást a készítmények felhasználásához – írta meg a Portfolio.

(Portfolio)

Fotó: MTI, Fokváros kora esti madártávlati képe látható

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2021. február 08. 16:58
A 22 %-os hatékonyság az valóban elég karcsú. Az angolok magyarázata is. ''A britek szerint azonban arra nincs bizonyíték, hogy a vakcina ne védene meg a kórházba kerüléstől vagy a súlyosabb tünetektől, márpedig ez a legfontosabb, ami elvárható a vakcinákkal szemben. Kiemelik azt is, hogy az Egyesült Királyságban nem a dél-afrikai, hanem az ''eredeti'' variáns a domináns, az ellen pedig védelmet nyújt az Astrazeneca vakcinája.'' https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210208/megszolaltak-a-britek-del-afrika-lepese-utan-468752 És hogy még szebb legyen: ''Figyelmeztetnek az osztrákok: Tirolban terjed az afrikai mutáns vírus'' https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210208/figyelmeztetnek-az-osztrakok-tirolban-terjed-az-afrikai-mutans-virus-468832
Palepoli
2021. február 08. 12:08
A nem elég hatékony nagyon pontatlan megfogalmazás. És valóban nem a kukába megy, a cím rossz.
Csomorkany
2021. február 08. 11:57
Izé... Az apróbetűs rész szerint nem a kukába ment, hanem tárolják, amíg nem világosak a teendők. Lehet, hogy a Mandi felületes volt egy kicsinység? Vagy az kizárt?
lemez
2021. február 08. 11:57
Amerika szerint ott engedték szabadon.Már ott volt raktáron a virus a laborba,csak ott van ag ellenszere is.Mert egy virusörzó laborban úgy szokott lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!