Egy riport szerint román hajók veszélyeztették az Európába tartó migránsok életét

2020. október 25. 18:47

A román határrendészet nem kommentálta az ügyet.

2020. október 25. 18:47
null

„Nemzetközi botrányba keveredett a román parti őrség, miután egy oknyomozó riport tanúsága szerint a román parti őrség hajói, amelyek a Földközi-tengeren vettek részt az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynöksége, a Frontex által az illegális bevándorlás ellenőrzés alatt tartása érdekében indított akcióban” – számol be a Főtér.

A Bellingcat nevű nemzetközi oknyomozócsoport – amelyet olyan médiumok segítettek, mint a Der Spiegel – riportja szerint a Frontex, illetve a Frontex akciójában részt vevő román hajók a nemzetközi jogot megsértve próbálták visszafordítani a Törökországból Görögországba tartó migránshajókat az Égei-tengeren.

A Der Spiegel vádjai szerint a Frontex vezetői tudnak arról, hogy az akcióban részt vevő európai haditengerészetek és parti őrségek hajói törvénytelenül akadályozzák a migránshajók kikötését az EU partjainál – írja az erdélyi magyar portál.

A német újságírók szerint csak áprilisban hat olyan esetet sikerült dokumentálni, amikor a Frontex hajói ha nem is vettek részt aktívan a görög felségvizeken tartózkodó migránshajók migránshajók visszafordításában Törökország irányába, asszisztáltak hozzá.

A nyilvánosságra hozott felvételeken a román parti őrség két hajója is szerepel, ezek az események idén júniusban és augusztusban történtek az Égei-tengeren – derül ki a cikkből.

A vádak szerint a román hajók olyan manőverekben vettek részt, amelyek célja az Európa felé tartó migránshajók visszafordítása volt nem siettek a hullámok közt hánykolódó csónakok segítségére, sőt ők maguk sodorták veszélybe az illegális bevándorlók életét.

A román határrendészet nem kommentálta az ügyet. Közlésük szerint az európai illetékesek nagyra értékelik a román hajók tevékenységét.

A Frontex sem kívánt hozzátenni semmit. A szervezet csupán annyit közölt: a misszióban részt vevő hajók az emberi jogok tiszteletben tartásával járnak el, és betartják a migránshajók visszafordítására vonatkozó tilalmat. A görögök ugyanakkor y már több ízben is visszautasította egyes civil szervezetek vádjait, miszerint megakadályozta, hogy a migránsokat szállító hajók bejussanak a görög felségvizekre, majd kiköthessenek.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2021. január 13. 10:40
Na akkor büdös merkelcsorda simogató németek! Vegyétek fel a seggeteket azaz a repülőket, vonatokat, - a vagonozás jól megy nektek - a buszokat stb. és szállítsátok a merkelcsordáitokat N.o.-ba, b+!!! Ne más országokba öntsétek a trágyátokat! Ti szartátok akkor takarítsátok a saját szemétdombotokra!
Kristály
2020. október 27. 19:59
Akkor mi a fas..ért tartjuk FROTEX-et kélyutazásra?????
Csigorin
2020. október 27. 18:01
beszaras, bejon illegalisan az nem baj, csak az ha visszafele megy illegalisan? SEMMI joguk nincs gorog felsegvizekre lepni! a torok meg hapog ha visszakuldik? TOLETEK JOTT BAZDMEG
Tibesz26
2020. október 26. 10:55
üzenem az oláh haditengereészetnek hogy sülyesszék el a barbárok (migránsok) hajóit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!