Rod Dreher: A Shell és a nagyvállalatok képmutató balosok

2020. szeptember 17. 13:01

Amerikában a feketék emancipációját támogatja, Afrikában az olajért politikai gyilkosságokhoz is hajlandó asszisztálni a Shell – írja Rod Dreher a The American Conservative online kiadásában. A publicista szerint a nagyvállalatok jelentik a legnagyobb fegyvereket a kultúrharcban, ezek a fegyverek pedig éppen a konzervatívokra szegeződnek.

2020. szeptember 17. 13:01
null
Greczula Levente László

Mit csinál egy woke nagyvállalat, ha éppen nemzetközi össztűz alatt áll azért, mert egy afrikai ország kormányával együttműködve emberijog-sértési és korrupciós ügyekben merült fel a neve? Nos, beáll az amerikai progresszív mozgalom mögé – derül ki Rod Dreher szemléjéből, amely nemrég jelent meg a The American Conservative online kiadásában. 

Hogy micsoda? Adott a The 1619 Project nevű kezdeményezés (melyről itt írtunk), amit a jobboldali elfogultsággal nehezen vádolható The New York Times Magazine indított útjára tavaly. 2019-ben volt ugyanis a négyszázadik évfordulója annak, hogy megérkezett Virginiába az első rabszolgaszállító hajó Afrikából. A projekt „célja, hogy

áll a kezdeményezés honlapján. A The 1619 Projectet azóta is sok kritika éri a gyakorta vágyvezérelt történelemszemlélete miatt, az ötletgazdát, Nikole Hannah-Jonest viszont idén Pulitzer-díjjal tüntették ki sorozatindító esszéjéért, mely szerint Amerikát akkor alapították, amikor 1619-ben megérkeztek az első, fekete rabszolgákat szállító hajók az Újvilág partjaihoz, nem pedig a függetlenségi háború után, a Függetlenségi Nyilatkozattal és az Alkotmánnyal. 

Nikole Hannah-Jones tavaly december 11-én a texasi Houstonba volt hivatalos, ahol az Emancipation Conversations című rendezvénysorozatot indították útjára az ő nyitóelőadásával. Az Emancipation Conversations célja nem más, mint hogy „interaktív előadásokon keresztül létrehozzon egy fórumot, ahol átalakító erejű beszélgetések folyhatnak a feketék tapasztalataival kapcsolatban” – mindez pedig a holland-brit olajipari óriás, a Shell bábáskodása mellett. 

A The 1619 Project logója
A The 1619 Project logója

Csakhogy – áll a szemlében – a Shell-lel van egy kis probléma. A cégnek ugyanis több bírósági ügye is folyamatban van azért, mert több ezer nigériai ember kivégzéséhez lehet közvetetten köze. A Shell a kilencvenes évek végén együttműködött az olajban gazdag Nigériát vezető rezsimmel, ami előszeretettel végeztette ki ogoni ellenségeit, miközben súlyos korrupciós pénzeket fogadott el az olajvállalattól. A Shell természetesen azóta is igyekszik elkerülni a felelősségre vonást, az amerikai legfelső bíróság napirendjéről már sikerült eltüntetni az ügyet, de a hágai törvényszék elől nem.

Ha valami szépet mondasz a The 1619 Projectről, máris kimosdathatod a cégedet az afrikai kizsákmányolás és kegyetlenség vádjairól” – írja az ügyről Dreher. „Ezt csinálják a woke kapitalisták.

adományoznak és népszerűsítik őket abban a reményben, hogy így elhallgattatják a baloldali kritikát.” 

Szerintem [Nikole Hannah-Jonesnak] és más progresszíveknek is tudniuk kellene, hogy a nagyvállalatok hogyan birtokolják el az aktivizmusukat. Ha csak az amerikai feketék helyzete érdekli, vagy ez érdekli őt a leginkább, akkor talán minden cinizmus nélkül rá kellene vennie a nagyvállalatokat arra, hogy bevásárolják magukat a projektbe. De ahogy a World Socialist Web Site szerzői is megfigyelik, ez nem kifejezetten áll azoknak a feketéknek az érdekében, akik olyan afrikai helyeken élnek, ahol a Shell Oul üzletel” – írja Dreher. Hozzáteszi:

a konzervatívoknak is meg kellene érteniük, hogy a big business nem az ő oldalukon áll.

Szerinte a woke kapitalisták a társadalom balos átalakításának ügynökei, akik idővel a kormánnyal is összeállnak majd, hogy rózsaszín rendőrállamot hozzanak létre. 

A konzervatívoknak rá kell ébredniük, méghozzá nagyon gyorsan, hogy a big business a kultúrharcban a legnagyobb fegyverekkel egyenértékű – és ezeket a fegyvereket éppen rájuk szegezik” – összegez a publicista.

A nyitóképen: Nikole Hannah-Jones. Fotó: Emancipation Conversation

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. szeptember 18. 08:00
Ez érdekes. Egy újszülöttnek minden vicc új. Aki nem tudja, mi a kapitalizmus, és nem tudja, mi a baloldaliság, az miután megír egy ilyen cikket, megkapja honoráriumot érte az újságtól, melyet részben a reklám tart fenn, melyet az rendel, aki az alacsony bérszintet kihasználva Délen és Keleten dolgoztat (minimum ezzel zsákmányolva ki, és ezzel tartva ott mélyen a nyomort), és amely az ebből származó profitot aztán szétosztja a részvényesei között, amit aztán azok (értékpapírok vételével) olyan cégekbe fektetnek be, melyek szintén reklámoznak az újságjában, mely olyan cikkeket írat, mely szerzői azt hiszik, hogy egy ilyen eszmefuttatással az (amúgy gyakran ateista...) baloldalt kompromittálják, holott csak a politikai szempontból baloldali eszméket IS hangoztató pártokat... És miután jól végezték dolgukat, bemennek a templomokba, melyeket ezeknél a cégeknél alkalmazva, illetve ezekből profitáló pénzügyi alapokba helyezve megtakarításaikat tartják fenn a híveik... Illetve adózva az államnak, mely az egész rendszer működését abból finanszírozza - újságostul, politikai-gazdasági-jogi-szociális intézményestül stb.... - És templomostul.
luisbathhelena
2020. szeptember 18. 04:40
Haha. A multik megfizetik a védelmi pénzt a zsaroló haladaroknak. Amúgy magasról tesznek rájuk. Egy istenuk van mióta világ a vilag: a profit. Ha kell zöldek ha kell feketék ha kell rózsaszín.
zakar zoltán béla
2020. szeptember 17. 20:51
Azaz teveszarban élősködő "mártyrok"!
zakar zoltán béla
2020. szeptember 17. 20:51
Azaz teveszarban élősködő "mártyrok"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!