A kormányzó kiürítené Lampedusa migránstáborát, de az olasz kormány nem hagyná

2020. augusztus 27. 07:16

Az olasz kormány bíróságon kérelmezte annak a rendelkezésnek az érvénytelenítését, amelynek értelmében Szicília kormányzója a migránstáborok bezárásáról döntött.

2020. augusztus 27. 07:16
null

Eközben megkezdődött Lampedusa táborainak ismételt kiürítése az MTI tudósítójának helyszíni jelentése szerint. Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdán este jelentette be, hogy a palermói közigazgatási bíróságon (Tar) nyújtottak be fellebbezést Nello Musumeci augusztus 22-i rendeletével szemben, mellyel Szicília kormányzója a sziget regisztrációs központjainak és az összes többi migránstábornak a bezárásáról döntött. „A migrációval kapcsolatos intézkedések a kormány hatáskörébe tartoznak” – nyilatkozta Lamorgese. Elemzők szerint a bíróság akár már csütörtökön semmisnek nyilváníthatja a tartományi elnök rendeletét.  

Zajlik a regisztrációs központ kiürítése

Ezzel egy időben Lampedusa szigetén megkezdődött a regisztrációs központ (hot spot) ismételt kiürítése. A migránsokat a karanténhajóként használt komphajókkal szállítják el. A sziget egyik nehezen megközelíthető öblében horgonyzott le az Aurelia karanténhajó, amelyet a parti őrség és a pénzügyőrség vízi járművei tartottak ellenőrzés alatt. Az Auréliára szerda estig először a vírusteszteken pozitívnak bizonyult migránsokat helyezték át, valamivel kevesebb mint hetven embert, akiket a hajó elkülönített részén szállásolták el. Majd további kétszáz ember került fel az Aureliára, amely a csütörtökre virradó éjszakát Lampedusa partjainak közelében a nyílt tengeren töltötte. A hatóságok nem közölték, hova szállítják a csoportot. A belügyminisztérium bejelentése szerint a másik karanténhajó, az Azzurra is a szigetre érkezik a hot spot teljes kiürítésére, valamint további karanténhajókat állítanak szolgálatba a dél-olaszországi migránstáborok kiürítésére.  

Tűrhetetlen körülmények

A kevesebb mint kétszáz fős lampedusai táborban jelenleg 850-en tartózkodnak. A hot spotot katonák őrzik, ennek ellenére többen kiszöktek. Őket felkutatták és visszakísérték a táborba. Tűrhetetlennek nevezte a táborban uralkodó körülményeket Salvatore Martello lampedusai polgármester, aki továbbra is azt kéri a kormánytól, hirdessen ki vészhelyzetet. Hozzátette, a migránstábor csak a jéghegy csúcsát képviseli: „a sziget partjain mozdulni se lehet az elhagyott migránshajóktól, a járványhelyzet ellenére Lampedusa nem bír megfelelő egészségügyi ellátórendszerrel, a migránsokról szóló hírek félelmet keltettek és megosztják a lakosságot, elriasztották a turistákat” – mondta Salvatore Martello.

Giuseppe Conte miniszterelnök hallgat

Hozzátette, ennél is jobban aggasztja azonban a miniszterelnök, Giuseppe Conte hallgatása a migrációs helyzetet illetően. A rendőrszakszervezet (Coisip) bejelentése szerint a lampedusai hot spotban szolgáló egyik rendőr pozitívnak bizonyult. „Minden elővigyázatosságunk ellenére bekövetkezett, amitől tartottunk” – közölte a Coisip szóvivője hangsúlyozva, hogy a migrációs táborokban dolgozók egészsége veszélybe került. A Liga párt csütörtökön Lampedusa kikötőjének lezárására készült. A demonstrációt elhalasztották a sziget egyik halászhajóját ért baleset miatt elrendelt gyászra tekintettel.

(MTI)

Fotó: Illegális bevándorlók szállnak fel a GNV olasz hajótársaság Azzurra komphajója fedélzetére a legdélebbi olasz sziget, Lampedusa kikötőjében 2020. augusztus 4-én. Az Azzurrára költöztetik át az itt tartózkodó migránsok túlnyomó többségét, mert a sziget kevesebb mint száz fő elhelyezésére alkalmas befogadótáborában több mint ezer, Európába igyekvő illegális bevándorló zsúfolódott össze. MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. augusztus 27. 13:05
Conte-t kukába!
lemez
2020. augusztus 27. 09:48
Ezek ugyanazok mint Magyarországon.Egy programra beállitva.Feljelenti a komcsi párt,saját országát,mint nálunk Brússzelben.,hogy nem szeretnének az emberek több eltartanavaló honfoglalót.Europa elveszett.
elfújta az ellenszél
2020. augusztus 27. 09:16
Kiüriteni, de nem mindegy hogy hova? Sztem vissza a feladónak
Kristály
2020. augusztus 27. 09:09
Az Olasz kormány az olszok legnagyobb ellensége , ez vár ránk is! Migrácio államcsőd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!