Uszítás vádjával ítélték el a tanzániai baloldali pártvezért

2020. május 29. 16:07

Az ellenzéki politikusnak egy évre megtiltották az írásbeli és szóbeli politikai nyilatkozatokat.

2020. május 29. 16:07

Lázítás és uszítás vádjával elítéltek pénteken Tanzániában egy ellenzéki vezetőt, egy évre megtiltva neki az írásbeli és szóbeli politikai nyilatkozatokat néhány hónappal a választások előtt.

A vádak szerint Zitto Kabwe, a baloldali Szövetség a Változásért és Átláthatóságért (ACT Wazalendo) párt vezetője hamisan azt állította korábban, hogy mintegy száz ember vesztette életét 2018-ban a nyugat-tanzániai Kigoma városának térségében a rendőrség és nomád pásztorok összecsapásában. Ugyanakkor a kigomai rendőrfőnök akkori közlése szerint a biztonsági erők illegális legelőhasználat elleni művelete során két rendőr és két pásztor halt meg.

Az ügyben eljáró törvényszék ítéletében bár elmarasztalta a politikust, de szabadlábra helyezte azzal a feltétellel, hogy tartózkodnia kell a hatóságok megítélése szerint lázítónak minősülő politikai nyilatkozatoktól.

Kabwe ellen 2018 novemberében emeltek vádat három rendbeli lázítás gyanújával. A parlamenti képviselő tagadta bűnösségét. „Zitto Kabwe politikus, és választási évben vagyunk, ezért megfellebbezzük az ítéletet, hogy tisztázhassuk őt a vádak alól” – közölték védői. „Az ítélet és a szabadlábra helyezés feltétele cenzúrának felel meg, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi Zitto számára, hogy bármi bírálatot mondjon a kormányról és az elnökről a választási évben” – hangoztatta Dorothy Semu, az ACT Wazalendo alelnöke. A politikus a 2015 óta hivatalban lévő John Magufuli elnök leghangosabb bírálói közé tartozik.

A kelet-afrikai ország a kontinens legstabilabb államai közé tartozik, ugyanakkor a ellenzéki vezetők és jogvédők szerint Magufuli kormányzata erőteljesen fellép a másként gondolkodókkal szemben. A Kabwe elleni ítéletet mindössze hetekkel előzte meg a szintén ellenzéki Chadema mozgalom országos elnökének, Freeman Mbowénak és nyolc másik tagjának elmarasztalását a többi között lázítás, uszítás, hatóságilag nem engedélyezett gyülekezés, illetve bűncselekmények elkövetésére szövetkezés vádjával. A politikusok az ítélet értelmében választhattak öt hónapos szabadságvesztés, illetve pénzbírság megfizetése között. Kabwe egyébként a jobbközép Chadema mozgalomból vált ki 2015-ben, és most a baloldali pártja egyetlen képviselője a 393 fős parlamentben. Tanzániában októberben tartanak elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat.

(MTI)

Nyitóképünk forrása: thecitizen.co.tz.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2020. június 01. 08:58
Hadházy, Gyurcsány, Szél - mindet eltiltani az uszítástól. Amíg ez nem történik meg, bírálom a kormányt.
kisgul
2020. május 29. 17:27
Megszereztük az uszítás teljes szövegét! https://www.youtube.com/watch?v=jjSA81SXwO8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!