Erdőtűz tombol az Északi-sarkvidéken

2020. május 28. 10:51

Az adatok elemzése alapján elsősorban Szibériában, a tundrán és jéggel nem borított más területeken kaphattak lángra.

2020. május 28. 10:51

Valószínűleg ismét erdő- és talajtüzek tombolnak a kutatók szerint az északi-sarkvidéken. Műholdas felvételekből arra lehet következtetni, hogy a tavaly nyári pusztító tüzek után ismét fellobbantak a lángok – közölte a Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (Cams). Ezt még földi mérésekkel is meg kell erősíteni a szakértők szerint. Oroszországban hetek óta küzdenek a tűzoltók az erdőtüzek ellen. A hatóságok közlése szerint több mint 5600 tüzet jelentettek országszerte és több mint 250 épületet tettek tönkre a lángok. Bár az északi féltekén a nyári hónapokban rendszeresek a tüzek, az előző évben a megszokottnál jóval pusztítóbbak voltak.

A légszennyezettség mértéke jelentősen megnövekedett, csak júliusban az északi-sarkvidék szén-dioxid-kibocsátása mintegy 50 megatonna volt, amely kétszer annyi, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban. Ez a Svédország által évente kibocsátott szén-dioxid-mennyiségének felel meg. A világ más térségeien is vannak erdő- és talajtüzek, például a trópusokon is, ott viszont a tűzszezon a végéhez közeledik. A közép-amerikai országok, mint Guatemala, Honduras, Nicaragua és Panama károsanyag-kibocsátása a 2003-2019-es évek átlaga fölé emelkedett.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. május 28. 14:51
Járvány, aztán tűz az északi sarkon. Mi jön még? Jégvihar a Szaharában? Befagy a Nílus?
Knerten
2020. május 28. 11:47
90%, hogy ezek szándékos gyújtogatások. Be kell bizonyítani a világkormány létjogosultságát, és ez a szent cél minden eszközt szentesít.
MayorAnna
2020. május 28. 10:55
MENTSÉTEK MEG A MEDVÉKET!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!