Von der Leyen: Mindannyian olaszok vagyunk

2020. március 13. 16:11

Rugalmasságot ígér az EU a likviditási gondokkal küzdő vállalatoknak.

2020. március 13. 16:11

Az új koronavírus okozta járványhelyzetben „mindannyian olaszok vagyunk” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Ursula von der Leyen leszögezte: az Európai Unió teljes mértékben készen áll arra, hogy megadjon Rómának minden szükséges segítséget a válsághelyzet kezelésében, és egyúttal az egyoldalú nemzeti intézkedések, a határok lezárása és a határellenőrzés visszaállítása ellen emelt szót. Mint mondta, az ilyen intézkedéseknek jelentős társadalmi és gazdasági hatásai vannak. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja túl hatékonynak az általános utazási tilalmak elrendelését” – emelte ki, hozzátéve, hogy az egységes piac működésének folytonosságának garantálásával elkerülhető a dominóhatás. Bejelentette: az EU 37 milliárd eurós befektetési kezdeményezést hoz létre a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, továbbá 8 milliárd euró hitelt biztosít a legnehezebb helyzetbe került ágazatok mintegy 100 ezer vállalatának.

Von der Leyen aláhúzta, hogy arányos válaszokat kell adni a kihívásokra. Szerinte a kiterjedt egészségügyi ellenőrzések elrendelése megfelelő intézkedés lenne a jelenlegi helyzetben. „Ha minden uniós tagállam elköteleződik az egységes fellépés mellett, akkor az EU képes lesz ellenállni a gazdasági és társadalmi sokkhatásnak”- fogalmazott.

Marghrete Vestager versenyjogi biztos leszögezte, az EU mindent megtesz azért, hogy az európai cégek megfelelő likviditással rendelkezzenek, s felhívta a tagállami kormányok figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok lehető teszik az állami támogatásokat a segélyre szoruló vagy likviditáshiánnyal küzdő vállalatok számára. „Ebből a szempontból az EU teljes rugalmasságot fog biztosítani” – tette hozzá. A dán uniós biztos továbbá tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság kompenzációs rendszert fog bevezetni az idegenforgalmi, a szállodai és a közlekedési ágazat számára, lehetővé téve a kormányok számára a megfelelő banki likviditás biztosítását. Hangsúlyozta emellett, hogy a tagállamok bértámogatásokkal, a társasági adók, a hozzáadott-érték adók felfüggesztésével tudják támogatni saját gazdaságukat a visszaesés megelőzése érdekében.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős bizottsági alelnök szerint elsősorban egészségügyi válság van, amelynek jelentős gazdasági hatásai lesznek. Hangsúlyozta azonban, hogy az EU gazdasága „erős és ellenálló”, s az EU igyekszik minden létező támogatást megadni, hogy a fokozott negatív kihatások elkerülhetők legyenek. „A költségvetési szabályok rugalmas alkalmazása most elkerülhetetlen. Az Európai Unió kész lazítani ezeken, és lehetővé tenni a járvány által legkomolyabban érintett országok költségvetési kötelezettségvállalásainak felfüggesztését” – nyomatékosította.

(MTI)
 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2020. március 13. 20:49
Jó ötlet, Fletónak a nyakába kéne akasztani egy táblát "Io sono italiano" felirattal, és átlapátolni Horvátországba. Biztos nagyon megkedvelnék ott.
zakar zoltán béla
2020. március 13. 19:55
De nem mindenki hülye, s nem minden olasz az, sőt nem minden hülye olasz! ...Kedvesem ez megint álszent szuszogás...
kombinátor
2020. március 13. 19:05
mi a fasznak is kell egy hülye nemzettel sorsközösséget vállani???? bénáztak, nem ellenőriztek, egész európát megfertőzték, most pedig igyekeznek jótanuló módjára viselkedni .,...
borsika
2020. március 13. 18:12
Ha mindannyian olaszok vagyunk, akkor a vírusnak csak olasz áldozatai lesznek. Kivéve Tunyacsápot. Lehet, így okoskodott ez az Ursula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!