Görögország mintegy ötszáz migránst helyezne el egy Leszbosz előtt horgonyzó hajón

2020. március 05. 06:56

A szárazföldön nem építenek új szálláshelyeket nekik.

2020. március 05. 06:56

A görög védelmi minisztérium egyik szóvivője közölte, hogy az utóbbi napokban Leszboszra érkezett mintegy ötszáz migránst helyezik el átmenetileg a haditengerészet egyik hajóján, a szárazföldön nem építenek új szálláshelyeket nekik. Hozzátette: a hajón elvileg csak 400 embernek van férőhely. Astrid Castelein, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) leszboszi képviselője elmondta, hogy az UNHCR és más segélyszervezetek matracokkal és ágyneművel segítenek, mert a hadihajókat nem szerelték fel emberek elszállásolására.

Fótisz Garufaliász, a parti őrség leszboszi parancsnoka hangsúlyozta, az intézkedés csakis az újonnan érkezett illegális bevándorlókra vonatkozik, akik nem nyújtottak még be menedékkérelmet. „Az a terv, hogy egyelőre a menedékkérelem benyújtásának lehetősége nélkül regisztráljuk és elszállásoljuk őket a hajón” – közölte Garufaliász, hozzátéve, hogy később a szárazföldre szállítják őket. Mint mondta, szigorú ellenőrző rendszer segítségével szűrik ki az újonnan érkezett migránsok közé vegyülő menedékkérőket, akik a leszboszi menekülttáborokban élnek, és a szárazföldre akarnak jutni.

Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén több mint 19 400 embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút. Menedékkérők százai indultak el a kikötőbe abban a reményben, hogy feljuthatnak a hajóra. Egyesek közülük a rendőrséggel is összecsaptak, amely megpróbálta visszaszorítani az emberáradatot. A délutáni órákban feszült volt a helyzet a kikötőben, a biztonsági erők erélyesen felléptek a migránsok, de újságírók ellen is. Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség két görög fotóriportert és egy német újságírónőt erővel távolított el, és megtiltotta nekik, hogy felvételeket készítsenek. Megpróbálták elvenni a kameráikat is.

Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország emiatt úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést. Az athéni vezetés közlése szerint eddig több mint 24 ezer migránst akadályoztak meg abban, hogy görög földre jusson.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. március 05. 08:08
,,Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba,, Ez konkrét hazugság, hiszen döntő többségükben se nem szírek, se nem menekültek. Elsősorban afgán, pakisztáni, bangladesi és afrikai illegális bevándorlókról van szó, akik a török vízummentes (vagy könnyített) beutazási lehetőséget használják ki az EU-ba való bejutásra. A ,,szíriai menekült,, kifejezés meg úgy látszik olyan, mint az újlatin nyelvekben a többes szám hímneme - ha van egy 1000 fős csoport, benne 999 nő és 1 férfi, akkor a csoport hímnemű.
bakafánt
2020. március 05. 07:37
Esetleg visszavinni őket oda,ahonnan jöttek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!