UNHCR: A menekültgyermekek kevesebb mint fele részesül oktatásban

2019. augusztus 30. 09:59

Filippo Grandi: ha nem fektetnek be a menekültek oktatásába, felnő egy olyan nemzedék, amely képtelen lesz az önálló életre és a munkára.

2019. augusztus 30. 09:59

Filippo Grandi menekültügyi főbiztos rámutatott: ha nem fektetnek be a menekültek oktatásába, felnő egy olyan nemzedék, amely képtelen lesz az önálló életre és a munkára. A mintegy 7,1 millió iskolaköteles korú menekültgyermekből 3,7 millió nem látogat oktatási intézményt – írta jelentésében a genfi székhelyű főbiztosság az új tanév közeledtével.

Miközben világszerte a gyermekek 91 százaléka jár általános iskolába, a menekültek körében ez az arány mindössze 63 százalék. Az oktatás lépcsőin felfelé haladva egyre rosszabbak az adatok: míg világszerte a fiatalok 84 százaléka tanul középiskolában, a menekültek között 24 százalékos ez az arány, egyetemre pedig 3 százalékuk jár, szemben a világszintű 37 százalékkal.

Az UNHCR azt kérte az egyetemektől, hogy legyenek rugalmasabbak a diplomák kiadásánál, mivel sokan az erőszak elől menekülve kénytelenek hátrahagyni felsőfokú tanulmányaikat. A menekültügyi főbiztosság egyúttal felszólította a kormányokat és az adományozókat, hogy támogassák új kezdeményezését, amelynek célja középiskolák építése, tanárok képzése és a menekültgyerekek oktatási költségeinek átvállalása családjaiktól.

Iskolázottság és munkalehetőségek híján „a fiatalok sokkal könnyebben kizsákmányolhatók, és elkeseredettségükben nagyobb eséllyel fordulnak illegális tevékenységek felé” – hangsúlyozta jelentésében a főbiztosság. Az UNHCR megjegyezte, hogy a befogadó országoknak is javára válik, ha újabb oktatási létesítmények épülnek.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2019. augusztus 30. 12:22
Kicsodák? Mert kurvára nem mindegy honnan jönnek és kicsodák akik még oktatást is akarnak. A mi 600 éve itt élő ómigránsaink például nem a romok között felnőve produkálnak 1% diplomást. Ami a harmada a vernyogó ensz fasz menekültekre vonatkozó egyetemi adatának.
bispora
2019. augusztus 30. 12:16
Hát igen a menekültek... Vegyük akkor őket. Európában a legtöbb menekült szerű ember szíriából csatangolt idáig. Egy 2007-es TIMMS nemzetközi matek felmérés eredményei következnek, amit még a békebeli szírek és a magyar diákok tízezrei végeztek. Mik is lettek az eredmények? A magyar tanulók európa élmezőnyében végeztek: 10% kiváló, 36% jó és csupán 9% volt az elégtelen. A szírek közül kiváló 0% (!), jó 3%, elégtelen 57%. Filippo Grandi, mi a faszról hadoválsz?
Megtalálta
2019. augusztus 30. 10:16
Ne szarozzunk itt a fillérekkel, mindenki adja oda az összes pénzt a határon belógónak. Ők mind háborús menekültek, meg a gyarmatosítás kárvallotjai, tehát fizessen. Ez a migri-alapjövedelem. "Az UNHCR azt kérte az egyetemektől, hogy legyenek rugalmasabbak a diplomák kiadásánál, mivel sokan az erőszak elől menekülve kénytelenek hátrahagyni felsőfokú tanulmányaikat." Itt sem érdemes szűkmarkúnak lenni, sokan vannak, szakértők szerint kilencvenvalahány a százalék. Vezessük be a migri-alapdiplomát! Mindegyik egyből képzett rakétasebész, már küldhetjük is őket a kórházba. Vagy a Holdra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!