Keresztény nőt választottak egyiptomi kormányzóul

2018. augusztus 30. 18:00

Először a történelemben.

2018. augusztus 30. 18:00

Kopt keresztény nő is van az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnök által csütörtökön kinevezett új tartományi kormányzók közt, először az ország történetében. Esz-Szíszi csütörtökön több tartományban új kormányzót nevezett ki, miután a kormány átrendeződött a márciusi újraválasztását követően. A gízai tartományi tanács korábbi képviselőjét, a kopt keresztény Manál Avad Miháílt Damietta tartomány kormányzójává nevezték ki.

Új kormányzója lett ezenkívül Kairónak, Gízának, Luxornak, Asszuánnak és a dzsihadista tűzfészeknek számító Észak-Sínainak is. Egyiptom első női kormányzója Nadia Ahmed Abdo volt, aki tavaly került el-Beheira tartomány élére.

A muszlim többségű ország lakosságának tíz százaléka keresztény és a közösség többször nehezményezte, hogy tagjai alulreprezentáltak a kormányzatban.  A koptok a hadsereg soraiból kikerült Esz-Szíszi támogatói voltak, mikor az 2013-ban katonai puccsot hajtott végre az ország első demokratikusan megválasztott, de sok vitát kiváltó elnöke, a Muzulmán Testvériség által támogatott Mohamed Morszi ellen. Egyiptom jelenlegi kormányában nyolc nő van, ez a legtöbb az ország történetében.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2018. augusztus 31. 08:17
Amit viszont kissé kevesebben tudnak: a kopt kereszténységen belül is van egy hatalmas evangéliumi ébredés, így a koptok egy jelentős része is "hit gyüli-stílusú" keresztény, lásd még: https://www.youtube.com/watch?v=Db_p1mDhusc
annamanna
2018. augusztus 31. 04:01
Nyugodjon rajta József bölcsességének lelke, és legyen ő is annyira hasznára Egyiptomnak, mint hajdanán a rabszolga-börtöntöltelékből lett kormányzó, aki megmentette a népet az éhezéstől.
Mbear
2018. augusztus 30. 21:08
...nem biztos, hogy ezzel jót tettek neki. Sajnos:-(
gabor7th
2018. augusztus 30. 20:05
Hány napig fog élni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!