Török válság: líravásárlásra kéri népét Erdoğan

2018. május 27. 19:14

Bezuhant a török líra, miközben a lakosság és a cégek dollárban vannak eladósodva. Erdoğan elnök arra kérte a népet, váltsák át dollárjukat és eurójukat lírára.

2018. május 27. 19:14

Recep Tayip Erdoğan török elnök a Törökországot fenyegető valutaválság miatt egy szombati nagygyűlésen arra kérte a híveit, hogy váltsák át a dollárban és euróban tartott pénzüket lírára, így nyomva föl a török pénznem árát – írja az Index.

„Testvéreim, akiknek van egy kis dollár vagy euró bevarrva a párnacihába. Váltsátok át a pénzeteket lírára! Együtt véget vetünk ennek a játéknak”kérte a népet a török elnök.

A török líra az év eleje óta 20 százalékot veszített az értékéből, miközben a török cégek és a lakosság dollárban felvett hitelekkel küszködnek. Az infláció 11 százalékosra emelkedett. A befektetők a török belpolitikai fejlemények és a régiós bizonytalanságok miatt eladják a lírájukat. Az elmúlt napokban még meredekebb lett a zuhanás. 

A török jegybank válságintézkedésként 13,5-ről 16,5 százalékra emelte az alapkamatot, de a líra tovább zuhant, így lehet, hogy még tovább emelik az alapkamatot. 

Törökországban épp egy hónap múlva tartják a parlamenti és az elnökválasztást, amelyen az államrendet átalakítani kívánó Erdoğan sorsáról döntenek a választók.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. május 28. 00:09
Ezt is olvassátok el: http://vilagpanorama.hu/2018/05/27/kina-az-amerikai-hadihajo-manovereket-provokacionak-nevezi-a-del-kinai-tengeren/
Robur
2018. május 27. 23:29
Íme Orbán illiberális barátja.
Akitlosz
2018. május 27. 22:27
És mitől zuhant be a török líra? A cikk alapján úgy tűnik, hogy a török állam sem halmozott fel devizatartalékot. Ami nagy hiba. Mert akkor ez van. Amelyik országnak elegendő aranya van tartalékban azt nem tudják így megszívatni. De úgy tűnik, hogy a török államnak még dollárja és eurója sincsen elegendő egy ilyen eset kivédéséhez. Ha az állam nem hajlandó a saját valutáját megvédeni - sőt általában szándékosan rontja azt minden állam - akkor miért és hogyan védje meg azt a lakosság?
Huttinger egy mocsok gyáva besúgó
2018. május 27. 22:15
Tudta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!