Megszületett az olasz kormányprogram

2018. május 18. 21:23

A kormányprogram elsődlegesnek és halaszthatatlannak tartja az 500 ezerre becsült illegális bevándorló kiutasítását. Felül kívánják vizsgálni a családegyesítést és a bevándorlóknak juttatott szociális támogatást a „nem jogosultak” kizárásának céljával.

2018. május 18. 21:23

Az olasz nemzeti érdekek erősítését ígérte az EU-szerződések újratárgyalásával a közös kormányzásra készülő Öt Csillag Mozgalom és Liga. A két párt pénteken véglegesített programja az olaszországi migrációs rendszer átalakítására is ígéretet tett. 

A harminc fejezetből álló ötvenhat oldalas kormányprogramnak már a harmadik pontja az európai közös agrárpolitika reformját szorgalmazza. Az M5S-Liga dokumentuma hangsúlyozza, erre azért van szükség, mivel a korábbi olasz kormány az európai érdekeket részesítette előnyben a nemzeti igényekhez képest. A nyolcadik fejezet általánosságban az EU-szerződések újratárgyalásával foglalkozik. Elemzők megjegyezték, hogy a két pártnak az EU-val szembeni kezdeti agresszivitása alábbhagyott. A kormányszerződés korábbi változataiban az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum módosításának terve szerepelt, valamint az olasz államadósság részleges elengedése. A pénteken közölt szöveg az olasz államadóssággal kapcsolatban annyit szögez le, hogy az új római kormány célja, hogy „rávegye” az Európai Bizottságot, ténylegesen alkalmazza azt a szabályt, hogy a gazdasági növekedést elősegítő beruházások értékét ne számítsák be a költségvetési hiányba.

A kormányszerződésből eltűnt az euróövezetből való kilépés terve. A 13. fejezet hosszasan tárgyalja az olaszországi migrációs helyzetet, amelyet fenntarthatatlannak nevez annak költségei és az illegális bevándorlásnak a növekvő szervezet bűnözésre való hatása miatt.. A két párt elkötelezi magát a migrációs nyomás csökkentésére Olaszország külső határain, felül kívánja vizsgálni a földközi-tengeri katonai és humanitárius missziókban való részvételt, amelyek „hátrányosan sújtják Olaszországot az olaszországi kikötők kizárólagos használata miatt”. Ez arra utal, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajói jelenleg is majdnem kizárólag az olaszországi partokon kötnek ki. A két párt szorgalmazza, a menedékkérők kötelező és automatikus elosztását a tagállamok között. Előírja, hogy ha a menedékkérő bűncselekményt követ el, ki kell utasítani Olaszországból. A szöveg közvetve arra utal , hogy az összes Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlót táborokba akarják zárni. Jelenleg ezeknek nagy része szabadon mozog Olaszországban. Minden tartományban egy-egy kiutasítási központot állítanának fel. 

A kormányprogram elsődlegesnek és halaszthatatlannak tartja az 500 ezerre becsült illegális bevándorló kiutasítását. Felül kívánják vizsgálni a családegyesítést és a bevándorlóknak juttatott szociális támogatást a „nem jogosultak” kizárásának céljával. A program előírja a menedékkérők segítésével foglalkozó szervezetek nemzetközi finanszírozásának átláthatóságát. 

(MTI)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crüwel
2018. május 19. 10:21
Kormanyprogramra emelt FASIZMUS. Nem kell sok ido es majd kezdik erosen utni az olaszokat pl. a magas allamadossag es a gazdasagi teljesitmeny miatt , persze pl.a Renzi kormany idejen ezek a bajok nem jelentettek semmilyen problemat (sot) az europai nagyondemokratikus nagyonkozgazdasz korok szamara....
duzur
2018. május 19. 09:57
Hü de izgalmas! Ha valóban megtagadják az adósságaik törlesztését, az tetszene nekem. Ameddig milliárdok bújnak meg az adóparadicsomokban, védve a tehetöseket, addig ne a kisembereket szorongassák meg, csak mert ök kéznél vannak! Helyes, ha erösítik a szociális hálót, mert fájó amikor öszhajú emberek, akár könyv-olvasás közben, koldúlnak az út szélén, Rómában is. Veszélyes vakság, nem törödni az olló nyílásával...
balbako_
2018. május 19. 08:45
Jobb késő, mint soha! (Isten hozta Olaszországot Európába!)
balsors
2018. május 19. 08:38
Hajrá Olaszország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!